Annons

SvD/Sifo: Ytterkantspartier vinnare efter januariavtalet

Illustration: Alexander Rauscher
Illustration: Alexander Rauscher

Var tredje svensk skulle rösta på SD eller V, enligt SvD/Sifos januarimätning. Båda ytterkantspartierna har vuxit sedan januariavtalet – som slöts för att hindra dem från inflytande. SD är för första gången i SvD/Sifo nominellt större än S, men skillnaden är inte statistiskt signifikant.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Januariavtalet slöts för att isolera ytterkantspartierna. Sedan valet 2018 har SD och V ökat och samlar 34 procent av väljarna.

Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TTBild 1 av 1

Efter en rekordlång regeringsbildning röstades Stefan Löfven för exakt ett år sedan fram som statsminister. Den rödgröna S-MP-regeringen styr sedan dess med stöd av Centerpartiet och Liberalerna genom januariavtalet. Uppgörelsen kom till delvis för att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet inte skulle få inflytande. Men opinionsmässigt har de två partierna på kanterna av den politiska skalan vuxit det senaste året.

SD har under hösten tävlat med S om platsen som största parti – skillnaderna dem emellan har legat inom den statistiska felmarginalen och det går alltså inte att säga vilket parti som är störst. Även i 2020-talets första väljarbarometer är skillnaden inom felmarginalen, men för första gången är SD nominellt större med 23,8 procent mot Socialdemokraterna som landar på 23,5 procent.

Vänsterpartiet får 10,2 procent, vilket är den högsta noteringen sedan 2002.

I valet 2018 fick SD 17,5 procent och V 8,0 procent. Därmed har SD och V tillsammans växt med drygt åtta procentenheter, och stöds sammantaget i dagens väljarbarometer av 34 procent av befolkningen.

Annons
Annons

Socialdemokraterna får i januarimätningen sin näst sämsta siffra någonsin i SvD/Sifo, efter januari 2016 då partiet fick 23,2 procent.

 

Li Bennich-Björkman, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, tror att SD:s och V:s framgångar delvis beror på januariavtalet.

– Januaripartierna gick för långt i taktik och strategi. Då reagerar väljarna med att gå till partier man uppfattar står fast vid vad man gått till val på.

Januaripartierna kan uppfattas som att de spelar ett spel och inte är raka, enligt Li Bennich-Björkman.

– Särskilt Socialdemokraterna som genomför politik som inte är deras prioriterade frågor, säger Li Bennich-Björkman.

Sverigedemokraterna växte i varje mätning från augusti till december förra året. Nu förefaller ökningen ha avmattats, men skillnaden mellan decembers och januaris nivåer ligger inom felmarginalen. Även förändringarna för de andra partierna ligger inom den statistiska felmarginalen jämfört med december 2019.

– Det är en stabilisering av ett läge efter en rätt kraftig förändring under hösten. Jag tänker framför allt på SD:s uppgång. Nu har de legat på ungefär samma nivå i tre månader, så det är ingen tillfällig uppgång, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

För att Socialdemokraterna ska kunna växa i opinionen behöver de ta väljare från SD, enligt Toivo Sjörén. Han pekar på att Liberalerna, som hamnar på 3,9 procent i mätningen, är så små att det inte finna så många väljare att locka, och att Centerpartiets väljare är ganska stabila.

Annons
Annons

Januariavtalet slöts för att isolera ytterkantspartierna. Sedan valet 2018 har SD och V ökat och samlar 34 procent av väljarna.

Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TTBild 1 av 1

Att onsdagens partiledardebatt kom att handla om välfärden och inte brottslighet, som dominerat höstens debatter, gynnar sannolikt S, menar Toivo Sjörén.

– Om debatten under våren kretsar kring invandring eller lag och ordning kan det gynna SD, men om debatten går mot välfärdsfrågor eller om vi får en lågkonjunktur kanske det gynnar S.

Li Bennich-Björkman menar dock att SD blivit skickligare på att bredda sig och därmed inte är lika beroende som tidigare av att debatten kretsar kring de frågor som de främst förknippas med.

– SD kan växa ännu mer, enligt min uppfattning. De skulle kunna ta fler röster från LO-medlemmar och även från Moderaterna. SD är sedan länge ett etablerat parti, det gör att steget att byta inte är så stort, säger Li Bennich-Björkman.

Att Vänsterpartiet når så höga resultat i opinionen samtidigt som Jonas Sjöstedt lämnat beskedet att han avgår i maj kan skapa oro i V.

– Uppgången är inte enbart Jonas Sjöstedts förtjänst, den beror också på att S uppfattas röra sig bort från vänster. Men Jonas Sjöstedt har attraherat väljare som kanske inte skulle rösta på V om inte han ledde partiet, säger Li Bennich-Björkman.

Januariavtalet slöts för att isolera ytterkantspartierna. Sedan valet 2018 har SD och V ökat och samlar 34 procent av väljarna.
Januariavtalet slöts för att isolera ytterkantspartierna. Sedan valet 2018 har SD och V ökat och samlar 34 procent av väljarna. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons