Annons

SvD tipsar: Missa inte de här tio Sommarpratarna

Greta Thunberg, Anders Tegnell, Niklas Adalberth och Shima Niavarani.
Greta Thunberg, Anders Tegnell, Niklas Adalberth och Shima Niavarani. Foto: Mattias Ahlm / SR

Vilka Sommarpratare ska man satsa på? Det kan vara svårt att välja bland de 87 timmar radio i 58 program väntar lyssnarna. SvD:s redaktörer guidar till tio Sommarpratare som man inte får missa.

Under strecket
SvD
Publicerad

Greta Thunberg.

Foto: Mats Ahlm/Sveriges Radio

1 / 10

20 juni: Greta Thunberg

Greta Thunberg.
Greta Thunberg. Foto: Mats Ahlm/Sveriges Radio

Klimataktivist, 17 år. Född och bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

En ensam tonåring utanför Sveriges riksdag. Iklädd en gul regnrock, stickad mössa och ett par toviga vantar. Och så plakatet med texten: ”Skolstrejk för klimatet”. Där började alltsammans. Var det slutar vet ingen, men den blott 17-åriga Greta Thunberg har talat i USA:s kongress, på FN:s klimatmöte och utsetts till ”Person of the year” av Time magazine. Och hon har fått hundratusentals människor över hela världen att agera. Coronaviruset har gjort hennes protest digital. Lyssna på forskarna – och på Greta.

Erica Treijs

Reporter på SvD

Annons
Annons

Shima Niavarani.

Foto: Mats Ahlm/Sveriges Radio

2 / 10

21 juni: Shima Niavarani

Shima Niavarani.
Shima Niavarani. Foto: Mats Ahlm/Sveriges Radio

Skådespelare, dramatiker, artist, 34 år. Född i Teheran, bosatt i Stockholm. Sommarvärd 2012.

Rösten är lite barnslig, men samhällsengagemanget och viljan att beröra och väcka tankar hos lyssnaren imponerar. Shima Niavarani är en nyfiken och mångbegåvad person som utstrålar värme, energi och humor. En autodidakt som när hon spelar en roll, sjunger, är konferencier eller berättar något personligt ur sitt omväxlande liv får oss att leva med. Sommardebuten 2012 fångade flykten från Teheran 1989 och det nya livet i Sverige ur barnets perspektiv. Räkna med målande, kanske halsbrytande bilder, starka känslor och fängslande intensitet.

Anna Ångström

Scenredaktör på SvD

Annons
Annons

Mona Sahlin.

Foto: Mats Ahlm/Sveriges Radio

3 / 10

23 juni: Mona Sahlin

Mona Sahlin.
Mona Sahlin. Foto: Mats Ahlm/Sveriges Radio

Före detta politiker, 63 år. Född i Sollefteå, bosatt i Stockholm. Sommarvärd 1992 och 2000.

Hur många gånger kan en människa resa sig efter att ha fallit hela vägen från toppen? Två gånger var vägen utskakad mot landets högsta ämbete, men Mona Sahlin blev aldrig statsminister. Efter den politiska karriären vann hon brett förtroende som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Till den dagen Expressen avslöjade att hon skrivit på ett falskt intyg. Få har fått sitt privatliv så exponerat i offentligheten, men vem är egentligen personen Mona Sahlin?

Martin Ahlquist

Redaktionell chef digitala prenumerationer på SvD

Annons
Annons

Anders Tegnell.

Foto: Mats Ahlm/Sveriges Radio

4 / 10

24 juni: Anders Tegnell

Anders Tegnell.
Anders Tegnell. Foto: Mats Ahlm/Sveriges Radio

Infektionsläkare, statsepidemiolog, 64 år. Född i Uppsala, bosatt i Vreta kloster utanför Linköping. Debuterar som Sommarvärd.

Lyssna på Anders Tegnells sommarprat? Är det inte som att ta en ta en varmkorv på väg hem från julbordet? Jo, du är mätt – men det finns plats för lite statsepidemiolog till.

Läsare blir ibland arga när jag skriver om pension, klimatet eller invandring. Men reaktionerna när jag skrev att Anders Tegnell kanske hade ändrat sig, hade en högre intensitet. Det är passion hos både fans och fiender. Tegnell är frälsare eller demon och svenskarnas känslor för honom växer exponentiellt. Så onsdagen den 24 juni tvättar vi händerna och slår oss ner, två meter från radioapparaten.

Göran Eriksson

Politisk kommentator på SvD

Annons
Annons

Niklas Adalberth.

Foto: Mats Ahlm/Sveriges Radio

5 / 10

30 juni: Niklas Adalberth

Niklas Adalberth.
Niklas Adalberth. Foto: Mats Ahlm/Sveriges Radio

Företagsledare, entreprenör, 38 år. Född i Uppsala, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

Otaliga tv-serier och böcker kastar ett glamoröst skimmer runt dem som nått näringslivstoppen. Alltför få visar den osminkade sanningen. Niklas Adalberth – en av nyckelpersonerna i det nya svenska techundret – har alla förutsättningar att lyckas med det sistnämnda. Scenen satte Veckans Affärer i en intervju 2016 med rubriken ”Miljardären som slutade ljuga.”

38 år gammal har han gått från skuldsatt till att grunda Klarna, bli ekonomiskt oberoende och starta stiftelsen Norrsken, som bara investerar i bolag som kan förändra världen till det bättre. Resan är fylld av berättelser om bland annat sammanbrott på hotellrum i Las Vegas och att häktas i New York.

Daniel Kederstedt

Chef för SvD Näringsliv

Annons
Annons

Robin Söderling.

Foto: Mats Ahlm/Sveriges Radio

6 / 10

5 juli: Robin Söderling

Robin Söderling.
Robin Söderling. Foto: Mats Ahlm/Sveriges Radio

Före detta professionell tennisspelare, 35 år. Född i Tibro, bosatt i Danderyd. Debuterar som Sommarvärd.

Firad världsstjärna i tennis innan körtelfebern slog till och spolierade karriären. Vad tänkte Robin Söderling då? Hur kände han sig när kroppens signaler slog om till rött? Robin Söderling försökte att komma tillbaka till centercourten, men efter fyra års kamp var drömmen om en comeback över. Körtelfebern satte stopp för möjligheten att ta hem en efterlängtad seger på det röda gruset i Paris, där Söderling gick till final två år i rad men förlorade båda. Bitter eller nöjd? Tacksam eller frustrerad?

Jag vill höra Robin Söderling berätta om den både mentala och fysiska resa han varit med om, från elitidrottens finrum till ensamhetens källare.

Anders Lindblad

Sportkrönikör på SvD

Annons
Annons

Anders Borg.

Foto: Mats Ahlm/Sveriges Radio

7 / 10

8 juli: Anders Borg

Anders Borg.
Anders Borg. Foto: Mats Ahlm/Sveriges Radio

Före detta finansminister, 52 år. Född och bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

Det ska ärligt erkännas, det är inte hans eventuella förutsägelser om den ekonomiska krisen som föranleder att jag kommer att sitta klistrad framför radioapparaten när Anders Borg agerar sommarvärd.

Snarare en genuin nyfikenhet. Vem är denne karl? Som i skydd av sin omvittnade genialitet lyckats arbeta sig tillbaka från årtiondets, ja kanske århundradets, största skärgårdsblackout till såväl styrelserum som tv-soffor.

Den tidigare finansministern saknar inte kort att spela med den 8 juli. Talar han om arbetslöshetssiffrorna – eller talar han ut? Blir det Bach eller Da Buzz?

Elsa Westerstad

Debattredaktör på SvD:s kulturredaktion

Annons
Annons

Ola Wong.

Foto: Mats Ahlm/Sveriges Radio

8 / 10

20 juli: Ola Wong

Ola Wong.
Ola Wong. Foto: Mats Ahlm/Sveriges Radio

Journalist, författare, föreläsare, 43 år. Född i Borås, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

Ola Wong orsakade uppståndelse – och sannolikt irritation på kulturdepartementet – när han i en serie artiklar på SvD:s kultursidor för några år sedan ifrågasatte regeringens kulturpolitik. Varför sysslade museer med opinionsarbete för att "stärka toleransen för mångkultur" i stället för kunskapsförmedling? Vad skulle avhålla en eventuell framtida sverigedemokratisk kulturminister från att detaljstyra kulturen om vi passivt accepterade att en miljöpartistisk kulturminister inte höll armlängds avstånd, undrade Wong.

Det ska bli intressant att höra vem han ska vara en nagel i ögat på denna gång.

Anders Q Björkman

Biträdande kulturchef på SvD

Annons
Annons

Camilla Lif.

Foto: Mats Ahlm/Sveriges Radio

9 / 10

26 juli: Camilla Lif

Camilla Lif.
Camilla Lif. Foto: Mats Ahlm/Sveriges Radio

Präst, tillförordnad kyrkoherde, 53 år. Född i Karlstad, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

Att tala om tro och andlighet på ett sätt som skapar mening för andra, är en gåva. Vissa har den. Men inte ens i kyrkorummet finns alltid förmågan. Somliga som sökt uppgiften att predika för andra tycks inte alltid finna det tillräckligt stort att förmedla trons kraft. I stället serveras klent underbyggda dagspolitiska inlägg. Mitt i coronakrisen bjöd SVT:s ”Agenda” in en präst. Det var värdefullt. Camilla Lif tycktes trygg i den unika uppgift hennes yrke och kall innebär. En god grund för ett sommarvärdskap.

Tove Lifvendahl

Politisk chefredaktör på SvD

Annons
Annons

Siri Hustvedt.

Foto: Mats Ahlm/Sveriges Radio

10 / 10

15 augusti: Siri Hustvedt

Siri Hustvedt.
Siri Hustvedt. Foto: Mats Ahlm/Sveriges Radio

Författare, 65 år. Född i Minnesota, USA, bosatt i New York. Debuterar som Sommarvärd.

Det är lika oväntat som glädjande att denna begåvade amerikanska författare hör till årets Sommarpratare – men så har ju Siri Hustvedt också rötter i Norge, där hon även tog studenten. ”Jeg snakker litt norsk” sa hon i en intervju häromåret, nu blir det ett helt sommarprogram på norska! Hon utlovar att hon ska prata om sin mor som dog i oktober, men också reflektera över moderskap i allmänhet.

Givet Siri Hustvedts förmåga att se samband mellan kropp och kultur, psykologi och fysiologi, kan vi förvänta oss en stimulerande stund på sensommaren.

Lisa Irenius

Kulturchef på SvD

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons