Annons

Prisregn över SvD:s jubilerande Under strecket

Ludvig Hertzberg är redaktör för Under strecket, som i veckan belönats med Lars Salvius-priset på 100 000 kronor och som dessutom tilldelas Ann-Marie Lunds Encyklopedipris på tisdag.
Ludvig Hertzberg är redaktör för Under strecket, som i veckan belönats med Lars Salvius-priset på 100 000 kronor och som dessutom tilldelas Ann-Marie Lunds Encyklopedipris på tisdag. Foto: Allis Nettréus

SvD:s 100-årsjubilerande essä kammar hem nya priser till SvD. Under strecket belönas med två priser för folkbildning och kvalificerad kunskapsförmedling.

Under strecket
Publicerad

Den 17 oktober 1918 introducerade SvD sin dagliga essä, kallad Under strecket, som skulle behandla ”kulturella spörsmål av intresse för den stora bildade allmänheten och i en för alla tillgänglig form".

Sedan dess har det blivit mer än 35 000 understreckare. I år har 100-årsjubilaren firats på olika sätt, och nu belönas den dessutom med priser.

På torsdagskvällen tog Ludvig Hertzberg, redaktör för Under strecket, emot Lars Salvius-priset i samband med en konferens vid Lunds universitet om understreckarnas roll som kunskapsförmedlare.

”Svenska Dagbladets Under strecket tilldelas Lars Salvius-priset för att dagligen i hundra år ha förmedlat kunskap från forskningens alla fält till generation efter generation läsare", heter det i prismotiveringen.

– Det är fantastiskt kul och hedrande att detta unika forum för kunskapsförmedling och eftertanke belönas på detta sätt, säger Ludvig Hertzberg.

Lars Salvius-priset belönar årligen ”särskilt framstående insatser inom forskningskommunikation och populärvetenskap”. Lars Salvius-föreningen har bildats av organisationerna Sveriges Författarförbund, Svenska Förläggareföreningen och Sveriges Tidskrifter, och tagit sitt namn efter boktryckaren och tidningsmannen Lars Salvius.

Annons
Annons

Nästa vecka är det dags för nästa prisutdelning. Då tilldelas Under strecket Ann-Marie Lunds Encyklopedipris. Priset, som belönar folkbildande insatser, delas ut av Bild och Ord Akademin.

– Dessa priser är ett kvitto på hur livaktig 100-åringen Under strecket fortfarande är och vilken viktig funktion den fyller. Under jubileumsåret har det varit väldigt glädjande att ta del av läsarnas stora engagemang för Svenska Dagbladets fördjupande essäer, säger Lisa Irenius, SvD:s kulturchef.

Under 2018 har SvD firat Under strecket på olika sätt. Med stöd från Riksbankens jubileumsfond har SvD digitaliserat hundratals gamla streckare och lyft upp dem ur historien. En särskild tjänst gör det lättare för läsare att botanisera i arkivet och hitta särskilt intressanta streckare, som dessutom är fritt tillgängliga för alla.

I veckan hölls också en konferens om Under strecket vid Lunds universitet, där man uppmärksammade streckarnas särskilda roll i den svenska offentligheten. På konferensen diskuterades även villkoren för kvalificerad kunskapsförmedling i framtiden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons