Annons

SvD:s kartläggning visar vapnen som försvann

Fem män. 540 skjutvapen på drift. SvD:s granskning ”Vapnens väg” har avslöjat hur en handfull illegala vapenhandlare beväpnat hundratals kriminella. Här är vapnen som fortfarande saknas.

Under strecket

En man i Slovakien som driver ett pensionat och en vapenbutik sålde stora mängder gamla militärvapen till tre svenskar.

Foto: PolisenBild 1 av 1

En man i Slovakien som driver ett pensionat och en vapenbutik sålde stora mängder gamla militärvapen till tre svenskar.

Foto: PolisenBild 1 av 1

Sveriges största kända illegala vapenhandlare sitter redan i fängelse. Det rör sig om fem män som tillsammans spritt över 600 skarpa skjutvapen på den svarta marknaden.

Men merparten av vapnen de sålt finns kvar ute på gatorna. Totalt saknas i dag 540 av vapnen som de smugglat in eller köpt loss från lagliga vapenbutiker, visar SvD:s granskning ”Vapnens väg”.

Den illegala vapenhandel har avslöjats i tre omfattande polis- och tullutredningar. SvD fortsätter att följa vapnens vägar in i Sverige – fall för fall.

Fall 1 - Militärvapen hamnar i händerna på gängen

En trio från Skåne smugglade in totalt 236 militärvapen och pistoler.

En man i Slovakien som driver ett pensionat och en vapenbutik sålde stora mängder gamla militärvapen till tre svenskar.
En man i Slovakien som driver ett pensionat och en vapenbutik sålde stora mängder gamla militärvapen till tre svenskar. Foto: Polisen

De tre kriminella männen i Skånenätverket köpte och smugglade in mängder av militära automatvapen och pistoler från en vapenhandlare i en by utanför Bratislava, Slovakien. Skjutvapnen som fördes in såldes vidare till olika stridande gängkriminella grupperingar i Sverige. Ett av automatvapnen, en så kallad Skorpion, användes i dådet på Vår Krog & Bar i Göteborg 2015 där två personer sköts ihjäl.

Annons
Annons

SvD träffade vapenhandlaren i en by i Slovakien. Han ville inte ta ansvar för dödsskjutningarna i Sverige eftersom han sålt vapnen lagenligt. I dag saknas 170 av Skånenätverkets vapen.

Fall 2 - Svenska jaktvapen sprids i den undre världen

En man utnyttjade sitt vapenhandlartillstånd och köpte totalt 298 skjutvapen.

En mycket stor mängd skjutvapen är också försvunna i fallet med jägaren från en liten ort i Dalarna. Vapnen kom direkt från svenska jakt- och skyttebutiker och spreds ut till kriminella runtom i landet.

Den 43-årige mannen hade ett vapenhandlartillstånd. Med det beställde han skjutvapen från minst 15 olika vapenbutiker i Sverige. Vapen som sedan hittats hos kriminella. Bland annat hos det kriminella mc-gänget Bandidos. Anra vapen har använts vid skjutningar i Stockholmsområdet där fler människor skadats.

Än i dag saknas 289 av 43-åringens vapen.

Fall 3 - Småbarnspappan smugglade pistoler från Bulgarien

En man i 40-årsåldern smugglade totalt 98 pistoler via postflödet.

En tidigare helt ostraffad familjefar från Skåne blev måltavla i den internationella polisinsatsen Operation Bosporen. Via en bulgarisk vapenbutik hade han beställt hem ett mycket stort antal gaspistoler, pistoler som kan byggas om till skarpa skjutvapen med enkla åtgärder.

Ett flertal av pistolerna han beställde har senare hittats runtom i landet, hos grovt kriminella. Samtliga ombyggda till skarpa vapen. I dag saknas 81 av vapnen.

Vapnen har hittats över hela Sverige

De fem dömda männen är inte ensamma om att handla med illegala vapen. Någon exakt siffra på hur många vapen som smugglats in i landet eller sålts illegalt går därför inte att ge.

Men de tre fallen hör till de största kända i Sverige i modern tid. Den totala mängden vapenbeslag som görs varje år är betydligt större än de vapen som SvD följt.

Här är ett stort antal av de vapnen som Skånenätverket, jägaren och småbarnspappan hittats bland kriminella – hittills.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons