Annons

SvD:s ”korrar”: Blir svårt slänga ut extremhögern nu

SvD:s utrikeskorrespondenter Jenny Nordberg, Teresa Küchler, Tomas Lundin, Björn Lindahl, Gunilla von Hall och Maria Georgieva tillsammans med SvD:s utrikesanalytiker Therese Larsson Hultin vid måndagens event. Saknas gör USA-korrespondenten Sandra Johansson.
SvD:s utrikeskorrespondenter Jenny Nordberg, Teresa Küchler, Tomas Lundin, Björn Lindahl, Gunilla von Hall och Maria Georgieva tillsammans med SvD:s utrikesanalytiker Therese Larsson Hultin vid måndagens event. Saknas gör USA-korrespondenten Sandra Johansson. Foto: Tomas Oneborg

Populism, separatism och Donald Trump. SvD:s utrikeskorrespondenter vägleder dagligen tidningens läsare genom svåra och snåriga frågor i en värld som snabbt förändras. På måndagen stod alla sex på scen i Stockholm och delade med sig av sina lärdomar.

Under strecket
Publicerad

SvD:s brysselkorrespondent Teresa Küchler frågas ut av nyhetsredaktionens chef Maria Sundén Jelmini.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

De senaste åren har SvD:s korrespondenter bevakat den växande populismen och extremhögerns uppsving i flera länder. Just populismen var ett av de teman som diskuterades på SvD:s välbesökta utrikeskväll på Biografen Skandia i Stockholm på måndagen.

Förändringarna har tvingat EU att få upp ögonen för den skakiga omvärlden.

– Trump och Brexit är det bästa som kunde hänt EU. Många får nu upp ögonen för hur sköra de internationella relationerna är och att EU inte är en garanti för stabilitet. Det märks i Tyskland, sa Tomas Lundin, baserad i Tyskland.

Björn Lindahl, korrespondent i Oslo, berättade att det norska partiet Fremskrittspartiet har förändrats sedan de satte sig i regeringen.

– De ändrar sin politik. Ämbetsverket är såpass starkt så det blir inte så stora förändringar, sa han.

Även i Spanien har mycket hänt på fem år. SvD:s korrespondent Teresa Küchler har bevakat situationen i den spanska regionen Katalonien sedan 2012.

Han skulle mycket väl kunna utlysa självständighet och det skulle kunna leda till undantagstillstånd.

– De som förespråkar självständighet är mycket mer synliga.

Annons
Annons

SvD:s brysselkorrespondent Teresa Küchler frågas ut av nyhetsredaktionens chef Maria Sundén Jelmini.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Frågan är nu vad den katalanska presidenten Carles Puigdemont kommer göra i frågan om självständighet.

– Han skulle mycket väl kunna utlysa självständighet och det skulle kunna leda till undantagstillstånd, sa Teresa Küchler.

SvD:s brysselkorrespondent Teresa Küchler frågas ut av nyhetsredaktionens chef Maria Sundén Jelmini.
SvD:s brysselkorrespondent Teresa Küchler frågas ut av nyhetsredaktionens chef Maria Sundén Jelmini. Foto: Tomas Oneborg

Jenny Nordberg, baserad i New York, har som SvD:s korrespondent bevakat Donald Trumps nio första månader vid makten. Men trots att presidenten twittrar den ena förändringen efter den andra, har landet inte förändrats särskilt mycket.

– USA är en mycket stabil konstruktion. Det är lätt att tro att det förändrats bara för att Trump är yvig och pratar högt om vad det är som gäller. Men det vi också fått se är att USA:s konstitution håller, sa Nordberg på scen framför SvD:s läsare.

Eftersom det var extremhögern som hjälpte Donald Trump till makten blir de väldigt svårt att kasta ut dem nu, sa Nordberg.

Ryssland anklagas för att ha försökt, eller till och med lyckats blanda sig i det amerikanska valet då Trump vann över Clinton. Och snart är det dags för val i Ryssland.

Vladimir Putin har ännu inte gett besked om han tänker ställa upp.

– Alla ska vänta på att han ska säga ja. Men han har ändå suttit i 17 år vid makten, sa Maria Georgieva, SvD:s korrespondent i Moskva.

Gunilla von Hall besökte tidigare i år kriget i Syrien. Det finns många frågor inför en resa, men väl på plats är det tydligt vad som är farligast.

– När vi var i Syrien kände vi att det största hotet skulle vara granatattack, terrordåd mot hotellet eller flygräd från ryssarna. Men i verkligheten är det som är riktigt farligt en trafikolycka. Det eller matförgiftning, sa Gunilla von Hall.

Ett av de stora problemen är att kunna verifiera de uppgifter man får berättat för sig.

– Det är väldigt svårt. Alla har en agenda och alla kommer överdriva, sa von Hall.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons