Annons

SvD:s läsare: ”Akademien skämmer ut sig via Horace”

Ärkebiskop Antje Jackelén bojkottar Svenska Akademiens högtidssammankomst. Att hon gör det på grund av Horace Engdahl är olyckligt, skriver SvD Kulturs John Sjögren i en krönika. Här har vi samlat några läsarreaktioner på texten.

Under strecket
Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackelén tänker inte gå på Svenska Akademiens högtidssammankomst.

Foto: Anders Wiklund/TT SvD montage

1 / 4

Ärkebiskop Antje Jackelén tänker inte gå på Svenska Akademiens högtidssammankomst.
Ärkebiskop Antje Jackelén tänker inte gå på Svenska Akademiens högtidssammankomst. Foto: Anders Wiklund/TT SvD montage

”Handlar om moraliskt ansvar”

”Det här handlar inte om skuld och förlåtelse. Det handlar om moraliskt ansvar och Svenska Akademins trovärdighet.

Horace E har offentligt uttryckt sin stora beundran för den nu våldtäktsdömde Arnault, och t.o.m. beskrivit honom som ett "föredöme för unga män".

Efter domen har Horace E offentligt, i egenskap av akademiledamot på livstid, fortsatt att ifrågasätta de kvinnor som vågat gå ut och berätta hur de utsatts för Arnaults övergrepp. Han har också i egenskap av akademiledamot på livstid kritiserat de kvinnor som valt att lämna akademien, i termer av att de pga av sitt kön inte är lämpliga som akademiledamöter.

Horace E har naturligtvis rätt att ha vilka åsikter han vill och det kanske är modigt att uttrycka dem offentligt.

Att uttrycka dessa synnerligen märkliga och obehagliga åsikter som han har, i egenskap av ledamot av Svenska Akademin är emellertid inte okontroversiellt. Om akademiens övriga ledamöter inte förmår att lyfta bort honom så bör Nobelstiftelsen gå in och plocka bort Nobelpriset från akademin.

Det här handlar inte om att förlåta människor som gjort dumheter. Om Horace E ska förlåtas eller inte är ointressant. Det handlar om att en institution som ska representera snille och smak och som syns över hela världen, nu skämmer ut sig, via Horace E”.

Tomas Hultgren

Annons
Annons

Horace Engdahl.

Foto: Linus Sundahl-Djerf

2 / 4

Horace Engdahl.
Horace Engdahl. Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Vänd ryggen till gubbröran”

”Ett ställningstagande som hon bör hyllas för. Jag hoppas att många fler av de 500 (!) inbjudna till akademins årsmiddag följer Jackeléns exempel, vänder ryggen till den gubbröra vi umgåtts med under hela året”.

Elsa Grip

”Jesus förbarmade sig över fattiga syndiga människor. Inte över människor i det högsta svenska kulturetablissemanget”.

Bengt Stefan Nilsson

”Jackeléns bojkott är helt rätt och förenlig med kristen tro. Hon är varken Gud eller Jesus utan en kyrklig företrädare. För att kräva hennes lojalitet behöver Horace sluta beskydda en dömd våldtäktsman och börja se kulturprofilen som den hemska människa han är. Mycket riktigt att bojkotta till dess att rättvisa skipats!”

Demiri Null

Annons
Annons
Foto: Thierry Charlier/AP

3 / 4

Foto: Thierry Charlier/AP

”Drevet mot Horace en modern häxprocess”

”Klokt inlägg som utgår från människan med alla hennes brister. Mät med människans mått! Katoliker har alltid förstått det där. Här uppe i det protestantiska norden är det alltid mer svartvitt. Mer primitivt kan man nog säga. Drevet mot Horace Engdahl är en sorts modern häxprocess. Vad är det han gjort sig skyldig till?”

Lars Wetterström

”Jesus tog starkt avstånd till fariséerna, äktenskapsbrott och dom skenheliga, dessutom kastade han ut månglarna ur templet, så Jesus var absolut en man som tog ställning”.

Gunilla Zether, på SvD:s Facebooksida

Annons
Annons

Ärkebiskop Antje Jackelén.

Foto: Lars Pehrson

4 / 4

Ärkebiskop Antje Jackelén.
Ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Lars Pehrson

”Rätt beslut av Jackelén”

”Tycker det var rätt beslut av Jackelén. Visst, kyrkan ska söka upp ”syndare” och verka utåt, men det behöver ju knappast ske på Akademiens högtidsdag. På en högtidsdag firar man och jag har full förståelse för att hon inte ville vara med och fira vid detta tillfälle”

Ira Baeckström, på SvD:s Facebooksida

”Intressant ställningstagande. Hur ska ärkebiskopen förhålla sig till katolska kyrkan med alla övergrepp som sker där? Och vad gör ärkebiskopen inom Svenska Kyrkan för att få ett mer respektfullt agerande? Vad har hänt efter Metoo-uppropet inom Svenska kyrkan?”

Lennart Werner

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons