SvD:s Malin Hoelstad prisas i Årets Bild: ”Väldigt stolt”

En silvermedalj. Det blev resultatet för Svenska Dagbladets fotograf Malin Hoelstad när den prestigefyllda tävlingen - Årets Bild – avgjordes på lördagen. Här är de vinnande bilderna.

Publicerad
Malin Hoelstad med sin prisade bild på utställningen på Jönköpings länsmuseum.
Malin Hoelstad med sin prisade bild på utställningen på Jönköpings länsmuseum. Foto: Joakim Ståhl

Nästan tre tusen. Så många stillbilder hade juryn att ta ställning till i årets upplaga av Årets Bild. En av de som prisades var SvD:s fotograf Malin Hoelstad som knep silver i kategorin Årets Vardagsliv.

– Jag är förstås väldigt glad och stolt över detta, säger Malin Hoelstad.

I år hade juryn hade 1 618 bidrag från 192 fotografer att ta ställning till. Tävlingen har pågått sedan 1942 och bilderna blir undan för undan, till ett historiskt tidsdokument som Pressfotografernas Klubb årligen samlar i en bok.

Bilden som Malin Hoelstad vann pris för visar delar av en syrisk familj kvällen innan deras återförening. Resten av familjen blev kvar i Syrien och kom till Sverige först drygt två år senare.

Malin Hoelstad hade följt familjen i flera år efter att ha hjälpt rädda livet på pappan och sonen som då hade kämpat i flera timmar i Medelhavet utan att kunna simma. Sonens kusin dog.

Malin Hoelstad, som arbetat på SvD sedan början av 90-talet, tycker om att följa personer under en lång tid och berätta en historia.

– Då kommer vardagsbilderna automatiskt. Den här familjen som jag har följt är ett av mina viktigaste jobb som jag har gjort och som har berört mig mest, säger Malin Hoelstad.

Malin Hoelstads prisade bild visar delar av en syrisk familj strax innan den återförenas med anhöriga.
Malin Hoelstads prisade bild visar delar av en syrisk familj strax innan den återförenas med anhöriga. Foto: Malin Hoelstad
Annons

Kriget i Syrien splittrade familjen Swirakly. Pappa Khaled och Rodan flydde 2015 och var nära att drunkna i Medelhavet, medan resten av familjen blev kvar. Den här bilden är tagen kvällen innan familjen återförenades. Pappa Khaled har inte sovit så mycket den senaste tiden av oro för resten av familjen som börjat sin resa från Syrien. Med på bild är även hans son Rodan och kusinen Ziad.

Se hela hennes reportage här

Juryns motivering:

"En skön, mysig och vacker bild om förening gemenskap i juletid."

Årets Porträtt 1:a pris

Foto: David Lundmark/Dagens Arbete

Lilla Ester Kristina har just kommit till världen, det är hennes första minuter i livet. Hon vilar tätt intill sin mamma Sofia. Det är deras första möte. De båda andas och lever.

Juryns motivering:

”Ömsint, intimt med mycket kärlek om ett av de viktigaste ögonblicken i
livet.”

Annons

Årets Nyhetsbild Sverige 1:a pris

Foto: Jonathan Näckstrand/Frilans

Den 10 december 2018, tidigare svenska akademins ständiga sekreterare Sara Danius sitter i konserthuset i Stockholm i en rosaorange klänning före Nobels prisutdelningsceremoni 2018.

Juryns motivering:

”Dramatiska förvecklingar inom Nobelkommittén slutar med en grand
finale. Det är uppenbart vem som står stark när röken skingras – Sara
Danius.”

Årets Vardagsbild Utland 1:a pris

Foto: Carla Lomakka

Kien inväntar morgontåget på den lesbiska baren Goldfinger i kvarteret Shinjuku Ni-chōme, Tokyo. Baren är ett andrum, en frizon från de trakasserier hbtq-personer möts av i Japan.

Annons

Juryns motivering:

”En stilla poetisk, överraskande bild av hen i sin egen värld innan mötet
med vardagen.”

Årets Porträttserie 1:a pris

Foto: Niclas Hammarström

Afghanistan är ett av världens farligaste land för kvinnor. Kvinnor misshandlas och våldtas av sina män. Flickor så unga som sex år säljs av sina familjer till rika män som sedan gifter sig med dom.

När Nasrim var 17 år tvingades hon att gifta sig med en man hon aldrig träffat förut.
Nasrim trodde och hoppades på att hennes man skulle vara snäll mot henne och att äktenskapet skulle bli bra.
Det blev inte så.
Hon blev misshandlad och våldtagen dagligen och hennes man tillät henne aldrig att lämna hemmet ensam.
En natt tände mannen eld på henne och och lämnade henne att dö.
Nasrim överlevde och flyttade hem till sin pappas hus. Hon är fortfarande rädd att mannen ska söka upp och döda henne men vill att världen ska veta hur afghanska män behandlar sina kvinnor.

Annons

Juryns motivering:

”En häpnadsväckande serie med en ljussättning som förstärker
brutaliteten, men fotografen insisterar på att vi ska se den.”

Årets Sportbild Action 1:a pris

Foto: Anders Wiklund/TT

Pyeongchang 20180210 Federica Sanfilippo (ITA) kämpar sig fram i spåret under de mycket kraftiga vindarna som rådde under damernas sprinttävling Alpensia BiathlonCentre under vinter-os i Pyeongchang, Sydkorea.

Juryns motivering:

”En explosiv bild av koncentration, kraft, natur och utövare där fotografen
utnyttjar ett artificiellt motljus.”

Årets Sportbild Feature 1:a pris

Foto: Pontus Orre/frilans/Aftonbladet
Annons

England har förlorat semifinalen mot Kroatien med 1-2 och uttåget ur VM är ett faktum. De engelska fansen kunde inte hålla tillbaka tårarna när den klassiska supporterlåten “Don’t Look Back in Anger” med Oasis började ljuda i högtalarna på Luzjniki-stadion i Moskva.

Juryns motivering:

”Otroligt vacker, på bristningsgränsen, besvikelse. Man känner med
spelarna som inte gick vidare – igen.”

Årets Kultur/Nöje 1:a pris

Foto: Åsa Sjöström

Det finns endast två cirkusar kvar i Sverige. Senaste tio åren har antalet cirkusar i Sverige minskat i samma takt som åren gått. Uppfattningen att cirkus till sin natur är djurplågeri har lett till cirkusdöden, i Sverige och andra länder i världen. Simona tänker inte ens på framtiden. Simona Rhodin är den lilla cirkusens framtid och hopp och kanske den sista generationen cirkusartister.

Annons

En över 250 år gammal kulturtradition är på väg att dö ut och varje år som cirkusartist kan vara det sista.

Juryns motivering:

”En trolsk, oväntad och poetisk bild som lämnar mycket till betraktarens
egna fantasi.”

Årets Bild/ Årets Bild utland

Foto: Niclas Hammarström

På bårhuset i Taiz, Jemen lyfter mannen upp en fjortonårig pojke ur frysen. Kroppen är stel och tung och han stönar när kroppen lyfts upp. Utanför rummet står anhöriga och väntar på att få kropparna som ska begravas idag.
Kriget i Jemen kallas av FN för världens största humanitära kris i modern tid. På grund av kriget i Jemen är över 80 procent av befolkningen – det vill säga över 22 miljoner människor – i akut behov av humanitär hjälp och skydd.

Juryns motivering:

”En bild som hela juryn fångades av – enhälligt.
Situationen är desperat och världen måste få veta vad som pågår.”

Årets Pressfotograf

1/5

Behörigt avstånd. När Pascaline Masika begravs måste familj och vänner hålla sig på avstånd. Även om kroppen ligger i en liksäck och kistan är desinficerad tar man inga risker. Dödligheten för Ebola kan ligga på uppåt 70-80 %.

Foto: Paul Hansen/Dagens Nyheter
2/5

David mot Goliat Israels militära styrkor är en av Mellanösterns mest stridsvana och bäst utrustade krigsmakt. Man räknar in 170 000 soldater i aktiv tjänst. Flygvapnet har närmare 600 olika typer av flygplan och helikoptrar, vilket är tre gånger fler än Sverige. De som varje fredag närmar sig stängslet som isolerar Gaza varje fredag under ”Återvändandets marsch” använder stenkastning och ibland brinnande drakar som driver med vinden som vapen. De israeliska soldaterna svarar med tårgas och skarp ammunition.

Foto: Paul Hansen/Dagens Nyheter
3/5

Emil hade drabbats av sjukdomen ALD som skadar hjärnan och det centrala nervsystemet. Det enda som kan stoppa förloppet är en stamcellstransplantation - men för Emil var det försent. Ingrid glömmer aldrig hur svårt det var att möta Emil i hans dödsångest. Frågan han ställde.

Foto: Paul Hansen/Dagens Nyheter
4/5

De samlade är alla mandåer, en folkgrupp från västra Iran och Irak som plågats svårt av våld och förföljelser. Efter Saddams fall flydde överlevare till Sverige och i dag har ett hundratal samlats för att genomföra en ceremoni till minne av Johannes Döparen. En efter en kliver de frustande ner till Khaled, dopförrättaren, som i timtal står i knädjupt vatten.

Foto: Paul Hansen/Dagens Nyheter
5/5

Det är augusti. Människor är tillbaka från semestrarna. Tunnelbanan är packad med pendlare när ett hundratal män i svarta uniformer, vissa med stora sköldar tränger sig in i vagnarna inför förvånade blickar. Demonstrationen är över och även nazister behöver ta sig hem.

Foto: Paul Hansen/Dagens Nyheter

Paul Hansen har blivit utsedd till Årets Fotograf i Sverige åtta gånger, POYIs Photographer of the Year två gånger, samt vunnit World Press Photo 2012.

Juryns motivering:

”En träffsäker fotograf som arbetar oförtrutet med att vara nära och som
kan hantera alla situationer. Han har en magisk instinkt att vara på rätt
ställe vid rätt tidpunkt.”

Malin Hoelstad med sin prisade bild på utställningen på Jönköpings länsmuseum.

Foto: Joakim Ståhl Bild 1 av 15

Malin Hoelstads prisade bild visar delar av en syrisk familj strax innan den återförenas med anhöriga.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 15
Foto: David Lundmark/Dagens Arbete Bild 3 av 15
Foto: Jonathan Näckstrand/Frilans Bild 4 av 15
Foto: Carla Lomakka Bild 5 av 15
Foto: Niclas Hammarström Bild 6 av 15
Foto: Anders Wiklund/TT Bild 7 av 15
Foto: Pontus Orre/frilans/Aftonbladet Bild 8 av 15
Foto: Åsa Sjöström Bild 9 av 15
Foto: Niclas Hammarström Bild 10 av 15

Behörigt avstånd. När Pascaline Masika begravs måste familj och vänner hålla sig på avstånd. Även om kroppen ligger i en liksäck och kistan är desinficerad tar man inga risker. Dödligheten för Ebola kan ligga på uppåt 70-80 %.

Foto: Paul Hansen/Dagens Nyheter Bild 11 av 15

David mot Goliat Israels militära styrkor är en av Mellanösterns mest stridsvana och bäst utrustade krigsmakt. Man räknar in 170 000 soldater i aktiv tjänst. Flygvapnet har närmare 600 olika typer av flygplan och helikoptrar, vilket är tre gånger fler än Sverige. De som varje fredag närmar sig stängslet som isolerar Gaza varje fredag under ”Återvändandets marsch” använder stenkastning och ibland brinnande drakar som driver med vinden som vapen. De israeliska soldaterna svarar med tårgas och skarp ammunition.

Foto: Paul Hansen/Dagens Nyheter Bild 12 av 15

Emil hade drabbats av sjukdomen ALD som skadar hjärnan och det centrala nervsystemet. Det enda som kan stoppa förloppet är en stamcellstransplantation - men för Emil var det försent. Ingrid glömmer aldrig hur svårt det var att möta Emil i hans dödsångest. Frågan han ställde.

Foto: Paul Hansen/Dagens Nyheter Bild 13 av 15

De samlade är alla mandåer, en folkgrupp från västra Iran och Irak som plågats svårt av våld och förföljelser. Efter Saddams fall flydde överlevare till Sverige och i dag har ett hundratal samlats för att genomföra en ceremoni till minne av Johannes Döparen. En efter en kliver de frustande ner till Khaled, dopförrättaren, som i timtal står i knädjupt vatten.

Foto: Paul Hansen/Dagens Nyheter Bild 14 av 15

Det är augusti. Människor är tillbaka från semestrarna. Tunnelbanan är packad med pendlare när ett hundratal män i svarta uniformer, vissa med stora sköldar tränger sig in i vagnarna inför förvånade blickar. Demonstrationen är över och även nazister behöver ta sig hem.

Foto: Paul Hansen/Dagens Nyheter Bild 15 av 15