Annons

SvD:s utsända: Tusentals på gatorna – ”kupp” planeras

En stor skara deltar i ”Fridays For Future”-demonstrationen för klimatet i Berlin, Tyskland.
En stor skara deltar i ”Fridays For Future”-demonstrationen för klimatet i Berlin, Tyskland. Foto: Markus Schreiber/AP

Världen runt demonstrerar hundratusentals för klimatet på fredagen. Tiotusentals gav sig ut på gatorna i exempelvis London och runt om i Tyskland. I Belgien lovar flera fackföreningar inför fredagens jättemanifestation att täcka inkomstbortfallet för medlemmar som vill marschera, rapporterar SvD:s medarbetare i världen.

Under strecket
Publicerad

London.

Foto: Frank Augstein/AP Bild 1 av 6

London.

Foto: Alastair Grant/AP Bild 2 av 6

Sydney.

Foto: Rick Rycroft/AP Bild 3 av 6

New Dehli.

Foto: Manish Swarup/AP Bild 4 av 6

Frankfurt.

Foto: Michael Probst/AP Bild 5 av 6

Johannesburg.

Foto: Themba Hadebe / AP Bild 6 av 6

London.

Foto: Frank Augstein/AP Bild 1 av 1

Årets stora klimattoppmöte i FN:s regi i New York hålls i samband med att en ny generalförsamling inleder sitt arbete varje september.

Själva klimatmötet hålls på måndag, men redan på lördagen genomförs ett ”Youth Summit”, ett ungdomsmöte, i FN-högkvarteret på Manhattan för att ta tillvara ungas engagemang för klimatet. Det är där den svenska klimataktivisten Greta Thunberg deltar och håller tal.

Inför mötet genomförs på fredagen demonstrationer för klimatet över hela världen.

Karta: Här genomförs demonstrationerhttps://350.org/

Borgmästaren ger sitt stöd

London.
London. Foto: Frank Augstein/AP
Annons
Annons

London.

Foto: Alastair Grant/AP Bild 1 av 1

STORBRITANNIEN Tiotusentals skolelever och andra demonstranter samlades utanför parlamentshusen på förmiddagen. De fick stöd av bland andra Londons borgmästare Sadiq Khan. I ett uttalande säger han att han hoppas att regeringar världen över lyssnar ”på de unga och gamla som vill rädda vår planet”. Enligt organisatörerna är det den hittills största klimatdemonstrationen i den brittiska huvudstaden.

Londonborna har engagerat sig rejält i klimatfrågan. Dagens demonstration får stöd av de stora fackföreningarna, oppositionspartiet Labour och många av den brittiska huvudstadens universitet.

I april bestämde sig klimataktivisterna Extinction Rebellion för att stänga ner London. Gruppen ockuperade broar och stora korsningar i centrala London i flera dagar. Över tusen aktivister arresterades. Målet var att få regeringen att tackla klimatkrisen. Enligt rörelsen var det bara början och en ny våg av ockupationer väntas nästa månad.

London.
London. Foto: Alastair Grant/AP

Trots att närmare en halv miljon av stadens invånare påverkades av trafikkaoset på våren visar en undersökning att närmare hälften av Londonborna gav ockupationen sitt stöd.

Great Thunberg talade till demonstranterna i april och har inspirerat många i Storbritannien att engagera sig i klimatfrågan.

Annons
Annons

Sydney.

Foto: Rick Rycroft/AP Bild 1 av 1

Under dagen hålls över 200 klimatstrejker runt hela Storbritannien.

CHARLOTTA BUXTON

Invånare från hela Europa sluter upp

BELGIEN I Belgien är uppslutningen till klimatstrejken stor, inte bara för att belgiska ungdomar, fackföreningar och miljöorganisationer är engagerade, utan för att den belgiska huvudstaden också är säte för EU.

Inte bara belgare, utan också invånare från hela Europa, sluter därför på fredagen upp i en stor marsch som passerar genom både centrala Bryssel och kvarteret där de stora EU-institutionerna ligger.

Flera belgiska fackföreningar har inför fredagens jättemanifestation lovat att täcka upp inkomstbortfallet för medlemmar som vill marschera i stället för att jobba ur de egna strejkkassorna. Belgiska företag protesterar häftigt, och pekar på ekonomiska förluster redan efter de första två klimatstrejkerna i år.

Ett stopp längs marschvägen kommer att göras i rondellen precis utanför EU-kommissionen, som man vill påverka att ta fram nya, tuffare klimatlagar för hela EU.

De 28 EU-länderna enades nyligen om att utsläppen av växthusgaser i EU ska minskas med minst 40 procent före år 2030, jämfört med 1990 års utsläppssiffror.

EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen, som tillträder den 1 november, har lovat att inom sin första 100 dagar på jobbet lägga fram en ”grön ny giv” – en knippe ambitiösa klimatlagar, med inspiration från det amerikanska demokratiska partiets ”Green New Deal”.

TERESA KÜCHLER

180 000 ute på Australiens gator

Sydney.
Sydney. Foto: Rick Rycroft/AP
Annons
Annons

New Dehli.

Foto: Manish Swarup/AP Bild 1 av 2

Frankfurt.

Foto: Michael Probst/AP Bild 2 av 2

ASIEN OCH AUSTRALIEN I Australien demonstrerar uppskattningsvis 300 000 människor på fredagen till stöd för klimatet, rapporterar nyhetsbyråer. I Melbourne rapporteras 100 000 vara ute på gatorna och i Sydney 80 000 människor.

Även runt om i Asien kommer rapporter om klimatdemonstrationer i varierande storlek under fredagen. Runt 250 personer slöt upp i Thailands huvudstad Bangkok, enligt nyhetsbyrån AP.

SVD

New Dehli.
New Dehli. Foto: Manish Swarup/AP

Paris planerar särskild ”kupp”

FRANKRIKE I Frankrike, landet där gatumanifestationer och strejker är både en del av den politiska, demokratiska dialogen och den stoltaste av nationalkaraktär, och där de folkvalda ständigt måste förhålla sig till gatans parlament, är hela 120 demonstrationsmarscher, klimatkonferenser, workshops och andra evenemang planerade för fredagens klimatstrejk.

I Paris planerar ett av de många demonstrationstågen att göra en särskild ”kupp” – en uppvisning i civil olydnad – framför en av republikens statliga institutioner. Franska medier har inte fått uppgifter om vilken institution – Elyséepalatset? Parlamentet? Miljödepartementet? – som kommer att vara måltavla.

TERESA KÜCHLER

Snara runt halsen på smältande isblock

Frankfurt.
Frankfurt. Foto: Michael Probst/AP
Annons
Annons

Johannesburg.

Foto: Themba Hadebe / AP Bild 1 av 1

TYSKLAND Var skulle Greta Thunberg ha hjältestatus och hundratusentals demonstranter tåga genom mer än 500 städer om inte i Tyskland? EU-bjässen som har Europas mest framgångsrika miljöparti och som stänger av kärnkraften 2021 och kolkraften 2038 – men samtidigt har 47 miljoner bilar som rullar på vägarna och städer som inför körförbud för dieselbilar.

Redan vid lunchtiden tågade mer än 80 000 demonstranter genom Berlin till tonerna av hiphop och reggae. I Hamburg var det 45 000. Framför Brandenburger Tor i Berlin hade en grupp demonstranter placerat sig på stora isblock med rep från en galge runt halsen. ”Smälter isen dör vi alla”, var budskapet.

Ett annat budskap – nästan som tajmat till de globala demonstrationerna – sände samtidigt den tyska regeringen ut. Efter nästan ett dygn av svettiga förhandlingar nådde borgerliga CDU/CSU och socialdemokratiska SPD ett genombrott i klimatpolitiken.

Bland annat höjs priset på bensin, diesel och villaolja. Momsen på tågbiljetter sänks, byte av oljebaserade värmepannor subventioneras och pendlare som är beroende av bilen får höjda skatteförmåner.

Reaktionerna från miljöpartiet och tyska Fridays for future lät inte vänta på sig: Inte nog, för lite och för fegt. Helt andra tongångar hörs i de östtyska kolregionerna där nationalistiska AFD rider på en våg av missnöje med avvecklingen av kolkraften.

Båda sidor står för dagens Tyskland – och visar hur splittrat landet är.

Demonstrerar utanför regeringsbyggnad

Johannesburg.
Johannesburg. Foto: Themba Hadebe / AP

SYDAFRIKA I Johannesburg samlas demonstranter utanför en regeringsbyggnad för att protestera mot en politik som förstör klimatet, enligt forskare.

SVD

Efter reklamen visas:
3 300 klimatstrejker världen över
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons