Annons

Adam Svanell:Sveket från Hanna Fahl

"Det Hanna Fahl har gjort är okamratligt, osolidariskt och okommunistiskt", skriver Adam Svanell.
"Det Hanna Fahl har gjort är okamratligt, osolidariskt och okommunistiskt", skriver Adam Svanell. Foto: Dan Hansson / SvD
Under strecket
Publicerad

Siktar mot listorna.

Foto: Brutus Östling / TTBild 1 av 1

Lärdomar från vecka 40

Det var på ett Harry Potter-lajv hemma hos DN Kulturs Hanna Fahl som idén föddes att hon och jag skulle äta en räkmacka ihop på Bokmässan. Jag blev smickrad över förslaget men frågade om hon inte borde luncha med sina arbetskamrater. ”Jag vill ge det här till dig, inte till DN”, sa hon.

Sen hörde jag ingenting. När mitt schema för mässan är klappat och klart hör Fahl av sig, hon vill ta räkmackan på fredagen. Jag svarar att jag redan har bokat in en lunch med min kollega Anders Q Björkman. Fahl svarar: ”Flytta Björkman.”

Jag bokar ett bord på restaurangen Heaven 23. Fahl ligger på i flera sms att SvD borde ta notan. Dagen innan mässan hör hon av sig om att hon bara äter glutenfritt bröd. Jag ringer restaurangen och försäkrar mig om att det finns.

På torsdagen messar Fahl att det "måste vara riktig fransk majonnäs på mackan". Hon avslutar: ”Jag lämnar över det till dig att lösa.” Det visar sig dock att Heaven 23 använder det amerikanska majonnäsmärket Hellmann's och personalen meddelar att de inte hinner fixa något annat.

Bordet är bokat till fredag 12.30. Klockan 11.27 samma dag skickar Fahl ett sms: ”Adam, det kan inte bli någon smörgås i dag.”

Annons
Annons

Jag ringer upp direkt, samtalet klickas bort. Jag messar, inget svar. Jag ringer och messar, jag pingar henne på Twitter, jag faxar till DN:s redaktion, jag instagrammar en teckning av en glad räka och taggar henne i bilden. Inget svar.

Under tiden får jag via en kollega veta att Fahl redan på torsdagen skrivit till Expressens Victor Malm på Facebook: "Ska bli så kul att luncha med dig imorgon!" Med andan i halsen rusar jag över till förlaget Lind & Co och får löfte om Björn Hellberg som ersättare. Efter denna avslöjande demonstration av fåfänga och snålhet i ful kombination skickar Fahl ett sms till: ”Jag har aldrig ens gillat räkor.”

Det Hanna Fahl har gjort är okamratligt, osolidariskt och okommunistiskt. Jag vill med den här texten be Heaven 23 om ursäkt för att jag i min desperation ifrågasatte deras val av majonnäs. Jag vill tacka Björn Hellberg som kollegialt ställde upp, och med den äran. Men framför allt vill jag använda mitt spaltutrymme i en av Sveriges största tidningar åt att berätta att Hanna Fahl är en riktig jäkla taskmört.

Hanna Fahl har svarat Svanell. Läs svaret här:

Hanna Fahl: Så vass skaldjurskniv, så få segrar - DN.SEdn.seBRÅKRECAP: Suhonen vs. Linderborgng.se
Annons
Annons

Siktar mot listorna.

Foto: Brutus Östling / TTBild 1 av 1
Sveket från Juholt och Suhonenaftonbladet.se
Siktar mot listorna.
Siktar mot listorna. Foto: Brutus Östling / TT

Veckans...

…sellout:

Det är alltid tråkigt när musiker som en gång haft integritet vässar bort alla kanter för att nå ut till de breda folklagren. Jag tänker förstås på tidigare Mando Diao-sångaren Gustaf Norén, som i veckan lanserade sitt soloprojekt under namnet ”ΔΔ * Δ”: ukulelemusik inspelad vid en bäck i fjällen.

...citat:

”Jag tror faktiskt att det är den sämsta bok jag har läst.” Malena Rydell recenserar Morrisseys debutroman ”List of the lost” i DN.

…svärmorsmardröm:

Jimmie Åkessons sambos mamma Margareta Larsson hoppar av Sverigedemokraterna för att hon känner sig utfryst, nedtystad och mobbad. Skönt att höra att även ledaren för ett av Sveriges största partier har en så normal relation till sin svärmor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons