Annons

Janerik Larsson:Sveket mot public service

Scherman gillar att säga också obekväma sanningar
Scherman gillar att säga också obekväma sanningar
Under strecket
Publicerad

I juni presenterades en av de större politiska skandalerna under den förra mandatperioden: den parlamentariska utredningen Ett oberoende public service för alla – nya möjligheter och ökat ansvar (SOU 2018:50).

Detta ansvarslösa dokument kritiserades kort därefter i en mycket sevärd Axess TV Kulturspecial där Jan Scherman, tidigare vd för TV4, och Cecilia Stegö Chilò, tidigare kulturminister och styrelseproffs, frågades ut av Catta Neuding och Erik Thyselius.

Programmet är fortfarande sevärt och kritiken är stenhårt mot en mediebyråkrati som inte fyller en meningsfull uppgift utan slösar enorma belopp på att upprätthålla fiktionen om sin egen betydelse.

Scherman - som aldrig varit rädd att provocera - rekommenderar SD-ledamoten Angelika Bengtssons särskilda yttrande som han menar pekar på de centrala frågor som utredningen borde tagit upp men som de blundade för.

Idag kom nya numret av Liberal Debatt. Olof Petersson skriver där på temat ”Så kan demokratin avskaffas”. Det är en intressant diskussion men ett avsnitt tycks mig vara helt apart. Vid sidan om rättsväsendet och andra verkligt fundamentala delar av demokratin tas den s k public service upp som om det vore statsmedierna och inte medierna som är demokratiskt centrala.

Hotet mot public service är såväl public serviceföretagens oförmåga till förnyelse och samtidsanpassning som också kulturpolitikernas svek i public serviceutredningen.

Dessa företag får nu sina intäkter garanterade under lång tid framöver, men några krav på den skärpning som så tydligt redovisades i Axessprogrammet saknas. Detta handlar inte primärt om programinnehåll utan om hur det enorma anslaget av skattebetalarnas medel som fortsatt får förvaltas på så oseriöst sätt.

Lyssna på Stegö Chilò och Scherman om ni vill veta mera!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons