Annons

Svenonius: En miljard mer än vi fått veta

Irene Svenonius (M), finansregionråd.
Irene Svenonius (M), finansregionråd. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Regeringens utjämningssystem uppges slå ännu hårdare mot Stockholm än vad som tidigare rapporterats:
– Det är en miljard mer än vi fått information om, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den blågröna majoriteten i Region Stockholm anser att staten bör tar över kostnaderna för den ökade utjämningen i den egna budgeten.

Man pekar på att effekterna av de preliminär siffror som Statistiska Centralbyrån släppt gällande regeringens förslag till nytt utjämningssystemet slår hårt mot regionen:

– Det får långtgående konsekvenser för både kollektivtrafik och sjukvård i Region Stockholm. Totalt ska Region Stockholm betala 3,6 miljarder kronor 2023. Det är en miljard mer än vi tidigare fått information om, och 2,6 miljarder mer än vi betalar i utjämning i år, säger finansregionsrådet Irene Svenonius (M) i ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen.

Befolkningen i stockholmsregionen beräknas öka med 50 procent till 3,4 miljoner invånare till år 2050. Det innebär en stor ekonomisk ansträngning att bygga ut kollektivtrafik och sjukvård för att möta en växande befolknings behov och behålla våra korta väntetider.

– Bostadsbristen och trängseln minskar redan i dagsläget statens skatteintäkter med miljardbelopp, säger tillväxt- och samhällsplaneringsregionrådet Gustav Hemming (C).

Också Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) stämmer in i klagosången;:

– 2,6 miljarder motsvarar 4 000 sjuksköterskor eller driften av ett mindre akutsjukhus och 40 vårdcentraler. Statens förslag riskerar att slå hårt mot både patienter och vårdens medarbetare, säger hon.

Även huvudstadens ambitioner om en utbyggd kollektivtrafik hotas enligt den blågröna majoriteten:

– Det kostar oerhört mycket att bygga nya spår och vi är den enda region som har spårtrafik på egna spår. Här ser jag att vi behöver kompenseras för det. Annars får vi svårt att klara den utbyggnad som krävs, säger miljö- och kollektivtrafikregionrådet Tomas Eriksson (MP).

Mattias Westerlund, budgetchef i Stockholms stad (opolitisk), bekräftar farhågorna:

– Det är rimligt att reagera som majoriteten i regionen gör. Däremot kommer utjämningssystemet inte att ha samma effekt på budgeten i Stockholms kommun, säger han.

SvD har sökt civilminister Ardalan Shekarabi (S) för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons