Annons

Svenonius: ”NKS har inte satt M i en styrkeposition”

Nya Karolinska sjukhuset hårdgranskas av Stockholms universitet. Den första domen har redan kommit – det blev onödigt dyrt. Iréne Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholm, säger att det inte satt M i ”styrkeposition”.

– Det får man vara klarsynt och inse, säger Svenonius.

Under strecket
Publicerad

Iréne Svenonius.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Iréne Svenonius.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Sabbar NKS M:s möjligheter inför valet i Stockholm?
Iréne Svenonius.
Iréne Svenonius. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Omfattande kritik har riktats mot vidlyftiga avtal vid bygget av Sveriges största sjukhusprojekt Nya Karolinska i Solna.

I en utfrågning på SvD:s scen i Almedalen säger nu Iréne Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholm, att uppmärksamheten kring skandalsjukhuset kan ha viss påverkan när stockholmarna ska rösta i höst.

– Jag tror att NKS är något som väljarna undrar över, eftersom det är så mycket debatt om sjukhuset. Jag tror att det helt enkelt är så, att alla diskussioner som varit runt finansiering och konsulter i alla fall inte har satt oss i en styrkeposition.

Nyligen avslöjade SVT Nyheter att advokatfirman Mannheimer Swartling har fakturerat 120 miljoner kronor för juridisk hjälp kring det kritiserade prestigeprojektet.

Annons
Annons

– NKS-projektet är det mest granskade i Sverige. Alliansen har gett Stockholms universitet i uppdrag att titta på detta så att vi kan dra lärdomar av vad som hänt och att kommande generationer ska veta vad som hänt, säger Svenonius.

Socialdemokraterna pekar på att oppositionspartierna var emot OPS-avtalet och reserverade sig i de första omröstningarna. Men då man i en slutgiltig uppgörelse fick ned prislappen några miljarder, så röstade man för, eftersom man inte såg annan möjlighet att få igenom den besparingen.

Slutsatsen är att landstingsbeslutet 2010 om ett OPS-avtal inte utreddes tillräckligt och att kostnaden för sjukhuset blev onödigt hög.

Iréne Svenonius fick också frågor om sjukvårdens kvalitet i Stockholm.

– Du får snabbt vård i vårt län. Vi har förbättrat oss kraftigt. Halland, Jönköping och Stockholm har stått emot när vårdköerna blivit för långa.

Varför fungerar det inte bättre?

– Alldels för få sjuksköterskor och stängda vårdplatser skapar problem på akutmottagningarna. Vi har jobbat otroligt mycket för att hitta avlastning för akutmottagningarna och bygger upp 12 närakuter.

Vårdplatsbristen ringar hon in som det största problemet tillsammans med personalbrist.

– Vi vill att sjuksköterskor ska kunna klättra på karriärstegen så att det också syns i lönekuvertet. Den viktigaste reformen ligger inte i lönen, tror jag, utan att skapa större utrymme för beslut ute på golvet på sjukhusen. Vi har en tendens i vårt landsting att fatta för många detaljbeslut på centralnivå, vi behöver ha mer tillit till personalen som är närmare verksamheten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons