Annons

Svenonius om krisen på Sös: ”Mycket allvarligt”

Stark kritik kommer från politiskt håll efter att SvD avslöjat hur Södersjukhuset i Stockholm struntat i flera varningar om en läkare som utreddes för våldtäktsförsök. Kvinnorna som larmade hängdes dessutom ut av en verksamhetschef.

– Det är bra att Södersjukhusets ledning är självkritiska, säger Irene Svenonius (M).

Under strecket
Publicerad

Anmälare måste kunna lita på att deras uppgifter hanteras korrekt, säger regionstyrelsens ordförande Irene Svenonius (M).

Foto: Adam Wrafter, TTBild 1 av 1

Anmälare måste kunna lita på att deras uppgifter hanteras korrekt, säger regionstyrelsens ordförande Irene Svenonius (M).

Foto: Adam Wrafter, TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
SÖS vd kommenterar

Sju kvinnor larmade chefer på Södersjukhuset efter att SvD granskat ett fall där en manlig läkare anklagades för våldtäkt av en arbetskollega. Kvinnorna framförde ytterligare anklagelser och krävde åtgärder från ledningen. Men istället för att gå till botten med ärendet så lämnade verksamhetschefen för akuten, Urban Säfwenberg, ut kvinnornas namn till den utpekade läkaren.

Ifall sjukhusets chefer inte hanterat namnen rätt behöver rutinerna på sjukhuset uppenbarligen skärpas och tydliggöras.

– Jag ser mycket allvarligt på detta. Alla våra sjukhus har ett arbetsgivaransvar där misstankar om sexuella övergrepp alltid ska tas på största allvar. Det är bra att Södersjukhusets ledning är självkritiska i hanteringen av ärendet, säger Irene Svenonius (M), regionstyrelsens ordförande Region Stockholm.

Anmälare måste kunna lita på att deras uppgifter hanteras korrekt, säger regionstyrelsens ordförande Irene Svenonius (M).
Anmälare måste kunna lita på att deras uppgifter hanteras korrekt, säger regionstyrelsens ordförande Irene Svenonius (M). Foto: Adam Wrafter, TT
Annons
Annons

Även Socialdemokraterna reagerar med kritik, inte bara mot sjukhusledningen, utan även mot att det inte finns någon fungerande central visselblåsarfunktion dit personal kan larma om oegentligheter anonymt.

Det är högst anmärkningsvärt att den utlovade visselblåsarfunktionen fortfarande inte finns på plats.

– Sådana här händelser måste ledningen ta på allra största allvar. Vi är oroade över att en tystnadskultur växer sig allt starkare, och som skrämmer personalen ifrån att larma om missförhållanden, säger Talla Alkurdi (S), oppositionslandstingsråd för hälso- och sjukvårdsfrågor.

– Därför är det högst anmärkningsvärt att den utlovade visselblåsarfunktionen fortfarande inte finns på plats, säger Alkurdi om att Region Stockholm ännu inte har en central visselblåsarfunktion.

Läkaren, som åtalades i början av januari i år, misstänkt för våldtäktsförsök samt våldsamt motstånd, fick jobba kvar trots att varningar kom till chefer om att polisutredning pågick hösten 2018. Enligt sjukhusets egna policy så ska personer som utreds för brott stängas av. En chef för 400 personer läckte dessutom namnen på kvinnor som varnat till den utpekade läkaren, trots att ingen av kvinnorna gett sitt medgivande.

Södersjukhuset har backat och medger att de brustit.

– Den chef som tog emot brevet uppfattade det som om att man var överens att skrivelsen inte var anonym. I detta fall har det brustit i kommunikationen mellan vederbörande, vilket är beklagligt, sa Mikael Runsiö, vd för Södersjukhuset i en tidigare intervju.

– Det finns all anledning att vara självkritisk som organisation, för varje chef i linjen inklusive mig själv, sa Runsiö om att mannen tilläts jobba kvar.

Trots att Södersjukhuset har haft en visselblåsarfunktion i tio år, fångades informationen inte upp på rätt sätt.

– Samtidigt måste medarbetare alltid kunna anmäla i befintliga strukturer på arbetsplatsen och lita på att uppgifterna behandlas korrekt. Det är mitt krav på alla våra verksamheter. Ifall sjukhusets chefer inte hanterat namnen rätt behöver rutinerna på sjukhuset uppenbarligen skärpas och tydliggöras för alla chefer och medarbetare, säger Irene Svenonius.

Läkaren som är åtalad nekar till brott.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons