Annons

Svenonius pressas: ”Våra värsta farhågor bekräftas”

Simon Wiesenthal Center kräver ett ingripande mot den läkare på Karolinska som anklagas för antisemitism och vänder sig nu till den politiska ledningen i Region Stockholm.

”Den här hemska affären borde klarats ut dag ett, nu pågår ett spektakel som bekräftar våra värsta farhågor”, skriver rabbin Abraham Cooper i ett brev till regionrådet Irene Svenonius (M).

Under strecket
Publicerad

Irene Svenonius (M) har fått brev från Simon Wiesenthal Center.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Irene Svenonius (M) har fått brev från Simon Wiesenthal Center.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Irene Svenonius (M) har fått brev från Simon Wiesenthal Center.
Irene Svenonius (M) har fått brev från Simon Wiesenthal Center. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center i Los Angeles har engagerat sig hårt i skandalen kring larmen om trakasserier mot flera judiska läkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Rabbin Abraham Cooper har varit i Stockholm och träffat ledningen på Karolinska och tidigare även brevväxlat med såväl Karolinska institutets ordförande Mikael Odenberg, som regionrådet Irene Svenonius.

Den här gången reagerar han på den ”dåliga” utredning som advokatbyrån Flood Herslow Holme gjort, och anser att sjukhusledningen agerat sent och bristfälligt. Abraham Cooper är också kritisk till att den utpekade läkaren återgått i tjänst.

Enligt vad SvD erfar har läkaren tackat nej till ett erbjudande om att få flera miljoner kronor om han slutar på sjukhuset. Sedan i måndags är han tillbaka i tjänst för administrativt uppdrag på sitt vanliga arbetsrum.

Annons
Annons

I det senaste mejlet vänder sig Cooper direkt till Svenonius:

”Jag följer upp vår tidigare kontakt eftersom jag är djupt orolig över den så kallade utomstående utredning som Karolinska beställt och som nu innebär att den utpekade läkaren återfår sin position medan inget gjorts för dem som drabbats. I november skrev du att du fördömer all typ av diskriminering men nu i mars kan vi se att det var en falsk deklaration”, skriver Abraham Cooper.

Han är också upprörd över att advokatbyrån menar att man inte kan agera mot den utpekade läkaren eftersom hans antisemitiska påhopp gjordes på sociala medier under fritiden. Det är absurt, men det stämmer heller inte eftersom minst ett av inläggen gjordes när han var i tjänst, påpekar Abraham Cooper.

Han vill nu att Irene Svenonius agerar mot sjukhusledningen så att ”judiska läkare kan återgå till att rädda liv på sjukhuset”.

Irene Svenonius säger till SvD att hon instämmer i kritiken mot att sjukhuset agerade alldeles för sent.

– Nu har man gjort en utredning men min bild är att den ännu inte är färdig. Jag förväntar mig att sjukhuset agerar resolut utifrån den färdiga utredningen men att man också följer svensk arbetsmarknadslagstiftning.

Så du tänker inte agera?

– Vi ska ha en tydlig policy, men jag kan som politiker inte gå in i ett enskilt fall. Men det är allvarligt att man i rapporten slår fast att det förekommit antisemitism, men att det skett på fritiden.

Men är det okej att sprida judehat på fritiden, men inte på arbetstid?

– När man har en hög position och agerar utåt i sitt privatliv måste man alltid tänka på att man har en förtroendekänslig roll. Är man läkare påverkar det hur man är i privatlivet och som anställd hos oss ska man inte ägna sig åt antisemitism vare sig man är på jobbet eller är privat. Även patienterna måste känna förtroende för att man blir korrekt behandlad av alla anställda oavsett vem man är eller varifrån man kommer.

Vad tycker du om att den utpekade läkaren återgått i tjänst trots att utredningen inte är klar?

– Låt mig säga att jag är förvånad, det var jag inte medveten om.

Tillförordnade sjukhusdirektören Annika Tibell är nöjd med utredningen och bekräftar att den utpekade läkare nu tilldelats administrativa uppgifter på sjukhuset. Men att han har time out från sina ordinarie arbetsuppgifter.

– Han tjänstgör inte på sin ordinarie position och är inte i klinisk tjänst. Men utredningen är inte slutgiltig förrän anmälarens synpunkter är bearbetade och vi jobbar därför fortfarande med vilka åtgärder som ska vidtas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons