Annons

Svensk misstänkt i korruptionshärva

Polis under ett ingripande den 9 juli i år mot den tidigare peruanske presidenten Ollanta Humala, som en del i korruptionsutredningen "Lava Jato".
Polis under ett ingripande den 9 juli i år mot den tidigare peruanske presidenten Ollanta Humala, som en del i korruptionsutredningen "Lava Jato". Foto: Martin Mejia/AP/TT

En svensk affärsman i 60-årsåldern har häktats i sin frånvaro misstänkt för inblandning i en stor korruptionshärva i Brasilien. Han är efterlyst av Interpol och riskerar upp till 37 års fängelse, skriver Dagens Nyheter.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Företagaren har enligt åtalet tvättat pengar och förmedlat mutor till brasilianska politiker, i en utredning som kommit att kallas "Lava Jato" (biltvätten).

Utredningen omfattar nästan alla länder i Latinamerika och flera länder i Afrika och Europa. Hittills har 203 personer dömts efter tusentals husrannsakningar av den brasilianska polisen. Den mest kända i utredningen är landets tidigare president Lula da Silva, dömd till tolv års fängelse.

Det brasilianska oljebolaget Petrobras har haft en framträdande roll i korruptionsutredningen. Den svenske affärsmannen arbetade för ett nederländskt företag som köpte upp olja av Petrobras, och en domare anser att han även jobbade för andra råvarubolag och ordnade korrupta kontrakt mellan köpare och säljare.

– De här företagen använde sig av gruppen, som bildats av svensken och två till, för att få göra affärer med Petrobras. Gruppen förmedlade mutorna och fick en del i kommission, säger domaren Gabriela Hardt till tidningen Estado de S. Paulo, enligt Dagens Nyheter.

Svensken nekar till brott och säger att anklagelserna är falska. Enligt DN kommer inte svenska myndigheter att utreda brottsmisstankarna eller lämna ut honom till Brasilien.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons