Annons

Johan Carlström:Så kan du påverkas av den krympande ekonomin

Hur allvarligt är läget och hur kan det tänkas påverka Riksbankens beslut att höja räntan? SvD:s makroekonomireporter Johan Carlström förklarar.

Under strecket
Publicerad

Riksbankschef Stefan Ingves

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1

Riksbankschef Stefan Ingves

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Riksbankschef Stefan Ingves
Riksbankschef Stefan Ingves Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

För första gången på över fem år krympte svensk ekonomi (bruttonationalprodukten, BNP) i det tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal – med 0,2 procentenheter för att vara exakt.

Detta trots att antalet svenskar som arbetar fortsatte att öka. BNP mäter värdet av alla färdiga varor och tjänster som producerats i Sverige under en viss tidsperiod.

Varför krymper svensk ekonomi?

Nedgången beror framförallt på att hushållen har börjat att konsumera mindre. Enligt Statistsiska centralbyrån (SCB), köpte svenskarna framförallt betydligt färre bilar i det tredje kvartalet.

Det beror i sin tur delvis på att nya skatter på bensin och dieselbilar började gälla från det tredje kvartalet.

SCB:s siffror visar också att svenska företags lagerinvesteringar föll i det tredje kvartalet, vilket bidrog stort till att BNP föll.

Annons
Annons

Betyder det att svensk ekonomi nu är i en recession?
Nej. En recession definieras normalt som två kvartal i rad av fallande BNP, och så här långt har svensk ekonomi bara krympt ett kvartal.

Mycket talar också för att ekonomin kommer att vända upp i det fjärde kvartalet, men det finns tydliga orosmoment för att både hushållens konsumtion och exporten kan få sig en törn framöver.

Mycket talar också för att ekonomin kommer att vända upp i det fjärde kvartalet, men det finns tydliga orosmoment för att både hushållens konsumtion och exporten kan få sig en törn framöver.

Vilka är orosmolnen?

Konjunkturinstitutet (KI) släppte på onsdagen siffror som visar att hushållens syn på sin egen ekonomi det närmsta året har fallit tre månader i rad – en ökad osäkerhet hos hushållen riskerar att fortsätta att ligga som en våt filt över svenska ekonomin den närmsta tiden.

SEB:s boprisindikator, som mäter pulsen på bostadsmarknaden, föll för andra månaden i rad i november. Nästan var tredje svensk tror att bostadspriserna kommer att falla det närmsta året.

Tillväxten kommer också dämpas framöver när bostadsbyggandet minskar.

Dessutom har det varit oroligt på världens börser och handelskriget mellan världens största ekonomier USA och Kina fortsätter. En upptrappning av kriget riskerar att få ganska stora negativa effekter på tillväxten i världsekonomin – något som skulle påverka svensk ekonomi mycket eftersom nästan hälften av det som produceras i Sverige exporteras till andra länder.

Vad betyder BNP-siffran för Riksbankens planer att höja räntan?

Det är extremt svårt att säga, men antagligen inte så mycket. Riksbankens BNP-prognos för det tredje kvartalet var visserligen betydligt bättre än utfallet, men till exempel riksbankschef Stefan Ingves har sagt att han kommer att ha en viss tolerans för negativa överraskningar.

Dessutom fortsätter inflationen att ligga över Riksbankens mål på två procent, och inflationen – inte BNP – är det som Riksbankens tittar absolut mest på när den bestämmer räntan.

Riksbanken har dessutom fått mycket kritik för sin ovilja att höja räntan och vill antagligen höja den innan ekonomin eventuellt viker nedåt.

Möjligtvis ökar torsdagens BNP-siffra dock sannolikheten för att räntehöjningen dröjer till februari. På så sätt skulle Riksbanken köpa sig mer tid för att se om ekonomin fortsätter att vika nedåt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons