Annons

Svenskt jubel – främsta kulturstaden i Europa

Lundakarnevalens tåg passerar domkyrkan i centrala Lund.
Lundakarnevalens tåg passerar domkyrkan i centrala Lund. Foto: Johan Nilsson/TT

Två svenska städer hamnar i topp när EU-kommissionen listar Europas främsta kulturstäder efter befolkningsmängd. Lund vinner sin klass och Stockholm når en hedervärd tredjeplats i sin grupp.

Under strecket
Publicerad

Det är i EU-kommissionens sammanställning av de europeiska städernas kulturmöjligheter som Lund och Stockholm placerar sig i toppskiktet för 2019.

Städerna har delats in i grupper utifrån befolkningsmängd och sedan rankats enligt olika kriterier. Exempelvis har man mätt kulturdeltagande, närhet till kulturlokaler och arbetsmöjligheter i den kreativa sektorn.

Lund placerar sig i topp bland 79 små- och mellanstora städer. Framför allt triumferar staden i kategorin ”kulturell livskraft”. Anmärkningsvärt eftersom det är första gången den sydsvenska kulturpärlan dyker upp på topplistan.

”I Lund finns en kreativitet, skapandekraft och kulturmiljö som vi är otroligt stolta över och vi är fast beslutna att ta tillvara på den potential detta skapar”, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Näst efter Lund kommer de tyska städerna Weimar och Heidelberg, följt av irländska Cork och estländska Tartu.

Stockholm hamnar på tredjeplats i sin grupp av 40 storstäder, efter Köpenhamn och Lissabon. På fjärde respektive femte plats landar Dublin och Stuttgart.

Bland de stora metropolerna är det Paris som tar hem förstaplatsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons