Annons

Svensk handskakningsdom utnyttjas utomlands

Arbetsdomstolens beslut att ge en muslimsk kvinna som inte fick ett lärarvikariat efter att hon vägrat att skaka hand med en manlig anställd rätt till skadestånd skapar reaktioner utanför Sverige. I Belgien uppmärksammas det svenska fallet av islamkritiska politiker.

Under strecket
Publicerad

Bart De Wever har lett N-VA, Ny-Flamländska Alliansen, sedan 2004.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT Bild 1 av 1

Bart De Wever har lett N-VA, Ny-Flamländska Alliansen, sedan 2004.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT Bild 1 av 1
Bart De Wever har lett N-VA, Ny-Flamländska Alliansen, sedan 2004.
Bart De Wever har lett N-VA, Ny-Flamländska Alliansen, sedan 2004. Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT

BRYSSEL Bart De Wever, partiledare för det flamländsk-nationalistiska partiet N-VA, Belgiens största politiska parti som kampanjar med ett både separatistiskt och invandringskritisk program, skriver på Twitter om den svenska domen:

”Emancipation i ett upplyst samhälle kommer först [...]. Denna typ av rättspraxis är mycket störande”.

En av Belgiens ledande politiska kommentatorer, journalisten Michel Henrion på tv-kanalen RTBF, säger att det svenska beslutet är ”välsignat bröd” för De Wever – ett argument som han kan använda inför parlamentsvalet nästa vår för att locka till sig islamkritiska väljare.
– Under sommaren har N-VA gjort allt fler utspel mot islam, många som grundar sig på händelser som inte har något med Belgien att göra. Kanske för att partiet har problem att övertyga med sitt ekonomiska program, förklarar Michel Henrion för SvD.

Annons
Annons

Under åren 2013-2016 vägrade en vigselförrättare i centrala Bryssel att viga hela åtta par, efter att brudarna inte velat skaka hans hand under vigselceremonin. Paren kunde till slut gifta sig i andra stadsdelar i huvudstaden, där tjänstemännen pekade på att belgisk lag inte ger utrymme för vigselvägran på sådana grunder.

Debatten om handskakningar blommade upp igen i våras i hamnstaden Antwerpen, där N-VA:s partiledare Bart De Wever är borgmästare. Ett litet, kristet mittenparti drog då, efter hård kritik, tillbaka en av sina kandidater i kommunalvalet – en ultraortodox judisk politiker som vägrade att skaka hand med kvinnor.

I Frankrike bedömde landets högsta juridisk-administrativa råd i april i år att det var rätt att neka en algerisk kvinna som är gift med en fransman medborgarskap, för att hon vägrat att skaka hand med prefekten under medborgarskapsceremonin i landsdelen Isère. Rådet hänvisade till en lag som slår fast att ”brist på assimilering” är grund att neka en person medborgarskap i Frankrike, även om denna har en fransk make.
I Lausanne i Schweiz avslogs denna vecka en ansökan om schweiziskt medborgarskap från ett muslimskt par, vars nationalitet inte har avslöjats, efter att de både vägrat att skaka hand med och svara på frågor från tjänstemän av motsatt kön.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons