Annons

Tomas: ”Nobelpristagarna räddade livet på mig”

Forskarna i immunterapi som i veckan tilldelats Nobelpriset i medicin lovordas och tackas av Tomas Dahl, 51, vars cancer bekämpas framgångsrikt med deras behandling.

– Jag hade förberett mig på att dö, säger han till SvD.

Under strecket
Publicerad

Cancerpatienten Tomas Dahl vill rikta sin tacksamhet till Nobelpristagarna James P Allison och Tasuku Honjo.

Foto: PrivatbildBild 1 av 2

Tomas Dahl, som behandlas med immunterapi mot halsmandelscancer.

Foto: PrivatbildBild 2 av 2

Cancerpatienten Tomas Dahl vill rikta sin tacksamhet till Nobelpristagarna James P Allison och Tasuku Honjo.

Foto: PrivatbildBild 1 av 1
Cancerpatienten Tomas Dahl vill rikta sin tacksamhet till Nobelpristagarna James P Allison och Tasuku Honjo.
Cancerpatienten Tomas Dahl vill rikta sin tacksamhet till Nobelpristagarna James P Allison och Tasuku Honjo. Foto: Privatbild

I våras kom beskedet att cellgifterna och strålningen inte hade botat halsmandelscancern som redan hade tagit halva hans strupe i en operation.

– Det var min dödsdom. De kunde inte hjälpa mig längre, minns Tomas Dahl, 51 år.

Då kände han inte till immunterapi. Han hade valt att inte själv söka information om sjukdomen och alla möjliga följder eftersom han ville höra från läkarna hur cancern påverkade just honom. Inte heller hade han googlat behandlingen de föreslog som sista åtgärd.

– Jag sa, ”ni får pröva vad som helst”. Jag hade ändå förberett mig på att dö där, säger Tomas Dahl som i dag är bland de drygt 200 patienter som fått liknande behandling på Sahlgrenska.

Varannan fredag efter en ”ofantlig massa blodprov” sätter en sjuksyster in dropp. Tomas Dahl har suttit i över en timme med nålen i armen när han talar med SvD i telefon.

Annons
Annons

Tomas Dahl, som behandlas med immunterapi mot halsmandelscancer.

Foto: PrivatbildBild 1 av 1

Han har fått hoppet tillbaka, behandlingen fungerar och ger endast en biverkning – ”Jag blir lite trött, that’s it” – och är ingenting jämfört med cellgifts- och strålbehandlingarnas effekter.

– Då var det som att ha varit ute i en helg, som en riktig riktig bakfylla ... eller det går inte riktigt att förklara, säger Tomas Dahl.

Efter reklamen visas:
De lättade på bromsen och fick Nobelpriset

När Nobelförsamlingen i måndags gav medicinpriset till två forskare som lett arbetet med immunterapi kände Tomas Dahl att han själv ville få chans att träffa dem som räddat hans liv, och skrev på Facebook:

”Är det inte en otrolig tajming att Nobelkommittén utser James P Allison och Tasuku Honjo, som forskat och upptäkt immunterapin, dagen innan jag får detta glädjebesked.”

”Hade jag fått cancer ett halvår tidigare hade inte medicinen funnits,” la han till i en uppdatering som på två dagar gillats 389 gånger och fått över 200 kommentarer.

Tomas Dahl, som behandlas med immunterapi mot halsmandelscancer.
Tomas Dahl, som behandlas med immunterapi mot halsmandelscancer. Foto: Privatbild

Immunterapiframstegen har kommit efter mer än ett sekels studier. Onkologiforskaren Jonas Bergh, överläkare på Karolinska Institutet, KI, var länge skeptisk.

Annons
Annons

– Jag personligen trodde inte ett dugg på immunterapi när man gjorde den på konventionellt sätt, säger han.

Tidigare sporrades immunförsvaret på ett mer generellt sätt.

– För mer än hundra år sedan använde en amerikansk kirurg en bakterieblandning, men [terapin] var väldigt ospecifik och endast enstaka patienter hade nytta av detta.

Den nu Nobelprisade forskningen zoomade i stället in på enskilda proteiner på kroppens T-celler, som känner igen cancerceller.

När James P Allison släppte bromsen på proteinet CTLA-4 gick immunförsvaret till attack, medan Tasuku Honjo istället bromsade in proteinet PD-1. Bådas behandlingar visade sig snabbt ha god effekt. Sattes båda behandlingar in samtidigt ökade andelen patienter vars cancer bromsades in.

– Här plötsligt har man fått en immunterapi efter att man förstod vad som var fel, nämligen att bromsarna var påslagna, säger Jonas Bergh på KI, där immunterapin har använts sedan 2010.

Överläkaren satt med i den expertpanel som i måndags förklarade forskningen på presskonferensen. De visade bland annat upp en bild på hudcancer: bläcksvarta melanom hade krympt och ändrat färg tills de liknade gula ärtor efter behandlingen.

När Tomas Dahl erbjöds terapin förklarade en läkare att den användes främst mot hudcancer och att chansen att den skulle bota halsmandelscancern var lägre.

– De hade liksom inget annat som de kunde testa på mig, minns han.

– Man vet inte än varför just jag tål den här behandlingen, varför jag svarar på den, det är såpass nytt.

Tomas Dahl har kontaktat Nobelkommittén och bett om tillfälle att träffa James P Allison och Tasuku Honjo.

– Jag gärna vill komma dit personligen och hälsa på dem som har räddat livet på mig – ett tack tror jag funkar, säger Tomas Dahl, som fortfarande sitter med nålen i armen på Sahlgrenska.

– Vilken behandling är det här, frågar han sjuksystern.

– Den femtonde, svarar hon.

– Då är vi färdiga nu då? Toppen, ha en jättetrevlig helg!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons