Annons

Svensk kvinna döms till 15 års fängelse i Irak

En 29-årig svensk kvinna döms, mot sitt nekande, i en domstol i Irak till 15 års fängelse för samröre med IS.

Under strecket
TT, Omni, SvD
Publicerad

Anhängare till IS intar Mosul under 2014.

Foto: TT

Anhängare till IS intar Mosul under 2014.

Foto: TT
Anhängare till IS intar Mosul under 2014.
Anhängare till IS intar Mosul under 2014. Foto: TT

Kvinnan dömdes redan i höstas för att ha tagit sig in i Irak olagligt och har suttit fängslad sedan dess. Vid detta tillfälle friades hon dock från anklagelser om att ha haft samröre med terrororganisationen IS, men för ungefär en månad sedan underkände det irakiska rättssystemet den friande domen och nu har kvinnan alltså dömts till 15 års fängelse för samröre med IS, uppger SVT och TV4.

Kvinnan själv säger dock att hon är oskyldig. Enligt SVT uppgav hon att hon följde med sin make eftersom han hade tagit hennes barn till Syrien.

– Hon säger själv att hon hatar IS, att hon är född kristen och att hon inte sympatiserar med det som terrororganisation har gjort, säger SVT:s korrespondent Stina Blomgren.

Enligt SVT reste kvinnan till IS-kontrollerat territorium i Irak 2013 efter att ha konverterat till Islam. På plats i det så kallade kalifatet fanns redan hennes make, och med sig på resan tog hon sina två döttrar. På plats i Irak födde hon parets tredje barn.

Så sent som i höstas friades kvinnan från terroranklagelser i en irakisk domstol, men dömdes till ett sex månaders långt fängelsestraff för att ha tagit sig in i landet på ett olagligt vis.

För omkring en månad sedan underkände det irakiska rättsystemet den friande domen mot kvinnan och rättegången kommer således tas om i sin helhet, rapporterar SVT.

Kvinnans man ska ha dödats 2016 under en bombningsräd i närheten av Mosul. Han var av irakiskt ursprung, men ska sedan ung ålder ha varit bofast i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons