Annons

Svensk IS-medlem: ”Varför inte ta hem oss?”

Kriget i Syrien närmar sig sitt slut. SVT har träffat en tillfångatagen svensk familj i Syrien som varit en del av terrororganisationen IS. Personerna vädjar till den svenska regeringen om att föras till Sverige.

”Jag är beredd att ta mitt ansvar, vad det än leder till”, säger mannen.

Under strecket
Publicerad

De svenska IS-medlemmarna hoppas kunna återvända till Sverige.

Foto: IBL Fotoware Bild 1 av 1

De svenska IS-medlemmarna hoppas kunna återvända till Sverige.

Foto: IBL Fotoware Bild 1 av 1
De svenska IS-medlemmarna hoppas kunna återvända till Sverige.
De svenska IS-medlemmarna hoppas kunna återvända till Sverige. Foto: IBL Fotoware

Terrorgruppen IS har förlorat sina markfästen i Syrien. En del av personerna som reste från Europa för att ansluta sig till IS är nu tillfångatagna av kurdiska styrkor i de norra delarna av landet.

SVT Nyheter har intervjuat några av de fängslade personerna – en svensk familj som hoppas kunna föras tillbaka till Sverige.

– Varför inte ta hem oss? Om någon är misstänkt så har de ett rättssystem som kan gå igenom det där. Jag levde i en sekt och jag ångrar mig, att jag levde så. Jag är beredd att ta mitt ansvar, vad det än leder till, säger mannen i familjen.

Familjen levde i Raqqa, som kallats ”kalifatets huvudstad”. Mannen påstår att han själv inte deltog i några strider, utan att han arbetade som ambulansförare.

SVT: Du levde där så länge innan du försökte ta dig ut? Jag kan inte tolka dig på annat sätt än att du trivdes och gillade det?

Annons
Annons

– Man levde familjeliv. Du hade dina barn och din fru. Du tog dem till parken.

Vittnesmål från Raqqa och andra IS-kontrollerade platser har beskrivit terrorgruppens inhumana ageranden, bland annat avrättningar och offentliga bestraffningar. Mannen medger att han sett ”avhuggna huvuden på spett” i Raqqa.

– Ja, jag kan ha sett det, självklart, säger han.

Mannen och hans fru säger att situationen i Raqqa förvärrades medan de befann sig där. Flera personer svalt på grund av livsmedelsbristen.

– Jag är trött på att leva i det här skitlandet, jag vill kunna vakna upp en dag i Sverige och bara lägga de här sex åren bakom mig. Bara ta dem (barnen) till parken och leka, ta dem till djurparker och simskola, säger kvinnan.

När SVT frågar henne varför Sverige ska ta hem henne trots alla grymheter som begåtts av IS säger hon så här:

– Jag tror på svenskarnas ödmjukhet, jag tror på svenskarnas rättvisa och jag vet att svenska människor tror på en andra chans.

De syriska myndigheterna har vädjat till omvärlden om hjälp att handskas med de tillfångatagna IS-medlemmarna. USA:s president Donald Trump har sagt att Europa borde återta personerna till sina hemländer.

I Sverige har frågan debatterats den senaste tiden. Moderaterna anser att IS-medlemmarnas medborgarskap borde dras in. Inrikesminister Mikael Damberg (S) har svarat att Sverige inte kommer att bidra till att personerna återvänder hit, och att de kommer att utredas om de återvänder.

Efter reklamen visas:
Syrienkonflikten uppdaterad
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons