Annons

IS-rekryterare gripen – har manat till terror i Sverige

Den kände IS-rekryteraren Michael Skråmo har gripits i Syrien. Enligt SVT Nyheter har ett kurdiskt förband har gripit honom och andra IS-jihadister. Skråmo är uppväxt i Sverige och har bott länge här, men är numera norsk medborgare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Michael Skråmo.

Bild 1 av 1

Michael Skråmo.

Bild 1 av 1
Michael Skråmo.
Michael Skråmo.

Det var i måndags som Michael Skråmo och ett stort antal is-jihadister ska ha gripits av kurdiska styrkor. Skråmo uppges vara vid liv. Gripandet skedde i området kring Baghouz i nordvästra Syrien, något som har beskrivits som Islamiska statens sista fäste.

”Offensiven runt Baghouz saktade ner under gårdagen, vi lyckades evakuera ungefär 3000 personer från IS genom en korridor vi öppnat. Ett stort antal IS-jihadister överlämnade sig till våra styrkor under natten”, skriver Mustafa Bali, talesperson för den kurdisk-arabiska alliansen SDF, på Twitter.

Annons
Annons

Enligt Jesper Söder, som under flera år stred med SDF mot IS, var Skråmo en av flera svenskar som överlämnade sig.

– Han befann sig i ett kluster av svenskar, där även fruar och barn till jihadisterna fanns. Som jag förstod det utbröt tumult när man skulle gripa dem, de ville inte separeras från barnen, säger han till Aftonbladet.

Han berättar också att få IS-jihadister som finns kvar är de mest trofasta och med lojala till terrorsekten, vilket kan leda till spända och aggressiva situationer.

Skråmo har under flera år försökt locka människor till att resa ner till Syrien för att strida för IS, och har även uppmanat till terrorattentat i Sverige. Först hemifrån Göteborg och sedan från Syrien, dit han 2014 åkte med sin familj för att ansluta sig till IS.

Det är oklart vad som hänt med hans familj. Svenska Säkerhetspolisen känner till uppgiften via media, meddelar myndighetens presstjänst.

Skråmo kommer från Sverige men har norska föräldrar och är numera norsk medborgare, enligt norska ABC Nyheter. Han har avsagt sig sitt svenska medborgarskap, säger Patric Nilsson, presschef på Utrikesdepartementet, till Aftonbladet.

– Vi följer händelseutvecklingen, men vet inte något mer om vad som har hänt än vad som rapporteras i media, säger Ane Haavardsdatter Lunde, presstalesperson vid norska utrikesdepartementet.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger att ingen svensk inom IS har arbetat på samma sätt som Skråmo.

– Han har varit där länge och varit väldigt publik, säger Ranstorp till TT.

Vad som kommer att hända med Skråmo är i skrivande stund oklart. Vilket land han åtalas i kan ha betydelse för straffet.

– Samma lagstiftning gäller för försök till rekrytering och uppmaning till terror i Sverige och Norge, men i Norge läggs det på ytterligare år för deltagande, så teoretiskt sett skulle han kunna få ett längre straff där, säger Magnus Ranstorp till TT.

SvD söker det svenska utrikesdepartementet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons