Annons

”Svensk jobbslakt efter brexit kan begränsas”

”Att det inte blir en hård brexit eller en kaostartad brexit är mycket avgörande”, säger Andreas Hatzigeorgiou.
”Att det inte blir en hård brexit eller en kaostartad brexit är mycket avgörande”, säger Andreas Hatzigeorgiou. Foto: Stockholms handelskammare

Stockholms handelskammare välkomnar en uppgörelse om brexit.

– Det är ytterst viktigt för både Stockholms näringsliv och hela Sveriges ekonomi att vi får en så smidig brexit som möjligt, säger vd Andreas Hatzigeorgiou.

Under strecket
Publicerad

Över 8 000 jobb hade försvunnit i Sverige vid en hård brexit, men nu blir det förhoppningsvis lindrigare än så. Det säger Stockholms handelskammares vd Andreas Hatzigeorgiou, som välkomnar ett avtal om brexit.

Samtidigt uppmanar han företagen att vara på sin vakt eftersom det troligen blir övergångsregler och eventuellt ytterligare förhandlingar.

– Att det inte blir en hård brexit eller en kaostartad brexit är mycket avgörande, för handeln med Storbritannien har redan har tagit stor skada.

Han menar att den nu aktuella uppgörelsen mellan EU och Storbritannien snarast handlar om att minimera fortsatta skador.

Under skilsmässans gång har Storbritannien fallit till att bli inte ens bland de tre viktigaste exportmarknaderna.

– Innan britterna röstade för att lämna EU var Storbritannien Stockholms största exportmarknad. Men under skilsmässans gång har Storbritannien fallit till att bli inte ens bland de tre viktigaste exportmarknaderna för företagen i Stockholmsområdet, berättar Andreas Hatzigeorgiou.

Kostnaderna för brexit har alltså redan uppstått men de måste begränsas, resonerar Handelskammarens vd.

– Även om det nu blir lindrigare, så behöver företagen vara beredda på ytterligare svårigheter senare i den här processen.

I det här läget finns ett antal handelsunderlättande avtal som kan vara bra att känna till. Till exempel är det få svenska företag att vet att man har rätt att föra med sig utrustning till ett land utanför EU utan att betala tull bara det görs på rätt sätt.

– Det gäller till exempel företag som ska utföra arbeten utanför EU:s tullzon och som då behöver ha med sig arbetsutrustning. Om den utrustningen inte ska säljas utan enbart vara arbetsredskap , så kan man få tillstånd att ta med den utan att betala tull, tack vare ett så kallat ATA-Carnet.

Det är Stockholms handelskammare som har regeringens uppdrag att utfärda en del av de handelsförenklande intyg som företagen kan komma att behöva.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons