Annons

Svensk kommun stoppar norska laxen

Det blir ingen mer lax i skolan för barnen i Åre kommun.
Det blir ingen mer lax i skolan för barnen i Åre kommun. Foto: Tomas Oneborg

Totalstopp för norskodlad lax i skolor och förskolor – Åre kommun var först i Sverige att fatta beslutet i juni.

– Det är inte bra mat nog för våra barn, säger kommunpolitikern Peter Bergman (S).

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Åre kommun är den fösta kommunen i Sverige att stoppa serveringen av odlad lax i skolor och förskolor. Anledningen är att laxen inte samspelar med Åre kommuns hållbarhetsarbete, enligt kommunpolitikern Peter Bergman.

Han har själv en bakgrund som laxfiskare i Norge och berättar att han i början på 1990-talet såg hur den vilda laxpopulationen sjönk drastiskt.

– Det kunde förklaras med laxodlingarna i fjordarna och utbredningen av laxlössen. Efter det slutade jag fiska helt.

I höstas lämnade han in en motion om att kommunen ska sluta servera odlad lax på skolor och förskolor. Ett halvår senare klubbades förslaget igenom.

– Men frågan handlar inte om att barn eller äldre ska få äta lax eller inte. Frågan handlar om att faktiskt ta ett ansvar ur ett större globalt perspektiv. Vi kan inte bara acceptera att vildlaxstammarna i världen börjar svikta, säger han.

Beslutet baserades på de negativa konsekvenser som kommunen anser att odlingsindustrin för med sig. Peter Bergman pekar bland annat på hur fiskfodret framställs och laxlusens spridning, som drabbat den norska vildlaxen hårt.

I motionen som inkom i november föreslog även Bergman att fisken skulle sluta serveras inom äldreomsorgen. Men det förslaget gick inte igenom.

– Argumentet från tjänstemannaorganisationerna var att lax är rikt på fettsyror och omega som är viktigt för att de äldre ska få en allsidig kost. Men jag tror att när vi hittar andra alternativ till den kassodlade laxen så kommer vi försöka byta ut den, exempelvis mot lax från landbaserade odlingar.

Kommunens beslut går dock emot Svenska Livsmedelsverkets rekommendationer på att två eller tre av veckans huvudmål borde bestå av fisk och att hälften av dem bör vara fet fisk som lax, makrill eller sill.

– Man måste tillämpa en försiktighetsprincip när det gäller barn och jag tror att de kommer ändra sina rekommendationer framöver. Vi är föregångare, säger Bergman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons