Annons

Svensk kvinna inför rätta i Irak – kan bli hårt straff

En 29-årig svensk kvinna kommer att ställas inför rätta i Bagdad. Kvinnan misstänks ha kopplingar till terrorgruppen IS, enligt uppgifter till SVT.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Bråte från byggnader i den bombade staden Mosul, Irak.

Foto: Felipe Dana/AP Bild 1 av 1

Bråte från byggnader i den bombade staden Mosul, Irak.

Foto: Felipe Dana/AP Bild 1 av 1
Bråte från byggnader i den bombade staden Mosul, Irak.
Bråte från byggnader i den bombade staden Mosul, Irak. Foto: Felipe Dana/AP

Enligt irakisk lag kan kvinnan dömas till ett långt fängelsestraff eller till dödsstraff.

Enligt SVT reste kvinnan till IS-kontrollerat territorium i Irak 2013 efter att ha konverterat till Islam. På plats i det så kallade kalifatet fanns redan hennes make, och med sig på resan tog hon sina två döttrar. På plats i Irak födde hon parets tredje barn.

Så sent som i höstas friades kvinnan från terroranklagelser i en irakisk domstol, men dömdes till ett sex månaders långt fängelsestraff för att ha tagit sig in i landet på ett olagligt vis.

För omkring en månad sedan underkände det irakiska rättsystemet den friande domen mot kvinnan och rättegången kommer således tas om i sin helhet, rapporterar SVT.

Kvinnans, som enligt uppgift till SvD kommer från Västsverige, man ska ha dödats 2016 under en bombningsräd i närheten av Mosul. Han var av irakiskt ursprung, men ska sedan ung ålder varit bofast i Sverige.

Hösten 2011 greps han i Göteborg tillsammans med två andra män, misstänkta för att ha planerat att döda konstnären Lars Vilks vid konsthallen Röda Sten. Männen friades, och enligt SVT reste mannen till Syrien bara månader efter frisläppandet.

Domen mot kvinnan väntas komma på söndagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons