Annons

Svensk man död på coronadrabbat fartyg

Kryssningsfartyget Zaandam, till vänster.
Kryssningsfartyget Zaandam, till vänster. Foto: Arnulfo Franco

En svensk man i 70-årsåldern har avlidit ombord på ett kryssningsfartyg som befinner sig utanför Panama, bekräftar utrikesdepartementet. Mannen är hemmahörande i Svealand.

Under strecket
Publicerad

Det nederländska kryssningsfartyget Zaandam är förtöjt utanför Panama och får inte resa vidare genom kanalen. Flera passagerare har bekräftats med covid-19, minst fyra har dött och omkring 130 personer har uppvisat influensaliknande symtom, skriver BBC.

Ombord finns omkring 1 300 passagerare och 700 i besättningen.

– Vi kan bekräfta att en man i 70-årsåldern, hemmahörande i Svealand, har avlidit på sjukhuset. Hans anhöriga är underrättade, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD, till SvD.

Bar mannen på coronaviruset?

– Vi uttalar oss aldrig om dödsorsak.

Diana Qudhaib uppger att UD står i direkt kontakt med researrangören och fartyget, och att ett 20-tal svenskar befinner sig ombord. Om några svenskar är smittade med coronaviruset vill hon inte svara på.

– Vi kommenterar inte enskilda individers hälsotillstånd.

Hon har i nuläget ingen information om när den 70-årige mannen avled. Vad som kommer att hända med den hans kropp är en fråga för hans anhöriga och hans försäkringsbolag, säger Qudhaib.

– Det är ingenting vi går in på.

Flera personer ombord på fartyget har avlidit efter att ha smittats av coronaviruset och passagerarna har isolerats. Fartyget ligger nu fast i Panama och får inte gå igenom kanalen.

Aftonbladet har talat med svenskarna Ing-Marie Persson och Job Paulsson, som klev på skeppet den 7 mars och fortfarande befinner sig på skeppet.

– Det är sån ovisshet. Att vi inte får gå i land. De här människorna kanske hade levt om vi hade fått gå i land någonstans, säger Ing-Mari Persson till Aftonbladet.

Friska passagerare ska nu transporteras till ett annat kryssningsfartyg, som också har lagt ankar utanför Panama. Men både Job Paulsson och Ing-Marie Persson är sjuka med coronaliknande symtom.

– Jag själv har vissa hjärtproblem, så jag äter blodförtunnande medicin. Jag behöver påfyllning på den här medicinen. Vi skulle varit hemma den 23 mars, i dag är det den 27 mars, säger Ing-Marie.

Vad som kommer att hända med passagerarna är oklart, men det har rapporterats att de som inte uppvisar några symtom ska flyttas till ett annat fartyg. Svenskarna ombord ska hålla sig uppdaterade.

– De uppmanas att hålla nära kontakt med researrangör och fartyget och följa de restriktioner som finns, säger Diana Qudhaib.

Efter reklamen visas:
En svensk död på virussmittat fartyg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons