Annons

Svensk man fängslad på oklara grunder i Turkiet

Han är svampodlare från Linköping som även lägger ner sin själ för det turkiska oppositionspartiet HDP. Sedan över en vecka hålls den svenska medborgaren Hamit Biten fängslad i Turkiet.

– Det är ännu ett exempel på landets ”gummiparagrafer”, säger Ingmar Karlsson, Turkietexpert kopplad till Lunds universitet.

Under strecket
Publicerad

Hamit Biten.

Foto: Sören Boström/FolkbladetBild 1 av 1

Hamit Biten.

Foto: Sören Boström/FolkbladetBild 1 av 1
Hamit Biten.
Hamit Biten. Foto: Sören Boström/Folkbladet

Hamit Biten kom till Sverige i övre tonåren, 1992. Han har fru och tre barn och driver en svampodling med inriktning på champinjoner i Linköping.

Han arbetar även aktivt för det oppositionella partiet HDP och har aspirerat på att komma in i det turkiska parlamentet. Den 45-årige kurden har en lägenhet i staden Diyarbakir i södra landsänden.

Det var där han greps i förra veckan.

– Ett 20-tal poliser stormade in. Hamit och hans fru skulle åka till Sverige dagen efter. Hon har sedan dess försökt få besöka honom på anstalten dit han förts, berättar Ridvan Altun, en nära vän till Hamit Biten i Sverige.

Nyheten om gripandet slogs upp stort i turkiska medier:

– Han beskrevs som en landsförrädare. Det skrämmande är att han representerar ett folkvalt parti som tillhör parlamentet och att han inte gjort något brottsligt, säger den gode vännen som också bor i Mellansverige, tillägger vännen.

Annons
Annons

Några exakt formulerade juridiska anklagelser har inte framkommit.

– Hans advokat har fått läsa i tidningarna vad som skrivs, men har inte fått några papper på anklagelsen, berättar Ridvan Altun.

Frihetsberövandet följer ett mönster som Amnesty International vittnar om i sin rapport som publicerades i förra veckan.

Organisationen pekar på att godtyckliga handlingar i vardagen – som att sätta in pengar på en viss bank, medlemskap i vissa fackföreningar eller nedladdning av appar i telefonen – används som bevis för “kopplingar” till förbjudna terrorgrupper.

I fallet Hamit Biten har uppgifter i turkisk media gjort gällande att han haft samröre med terrorgruppen PKK.

– Han representerar HDP som fick över 10 procent i senaste valet. President Erdogans taktik går ut på att hålla HDP så kort som möjligt. Det är lokala val i mars nästa år, konstaterar Ingmark Karlsson, erfaren Turkietexpert kopplad till Lunds universitet, som också var blågul generalkonsul i Istanbul från 2001 till 2009.

Det prokurdiska partiet HDP, som utgör den politiska grenen av Folkets demokratiska kongress, bildades 2012.

– De ses som ett hot av regimen då många intellektuella sökt sig dit. Det saknas en trovärdig opposition i Turkiet, säger Ingmar Karlsson.

Ingmar Karlsson liknar landets töjbara rättssystem med att i dagsläget vara uppbyggt av ”gummiparagrafer”. Nyordningen inrättades som ett regeringsdekret efter den misslyckade statskuppen 2016, vilket gjorde att 130 000 offentliganställda kunde avskedas på lösa grunder.

I januari 2017 inrättade den turkiska regeringen en utredning om undantagstillståndet. Den 5 oktober i år hade kommissionen bara fattat beslut i 36 000 fall av de 125 000 ansökningar som kommit in från människor som avskedats.

Annons
Annons

Av dessa hade de ursprungliga besluten upphävts i 2 300 av fallen. Bland andra satt Amnesty Internationals hedersordförande i Turkiet, Taner Kilic, fängslad i 15 månader.

I juli 2018 antogs en ny lag som under tre år tillåter godtyckliga avskedanden av offentliganställda som anses ha kopplingar till grupper som anses utgöra ett hot mot den nationella säkerheten.

– President Erdogan är pressad av att ekonomin går ner. Det här är ett led i ett stort politiskt spel som pågår. En annan pusselbit är mordet på den saudiske journalisten Jamal Khasoggi. Erdogan vill ha en hållhake på Saudiarabien, säger Ingmar Karlsson.

Enligt samhällsdebattören Kurdo Baksi är Hamit Biten den ende svenske medborgare som sitter fängslad i Turkiet för ovanstående anklagelser.

– Däremot finns det närmare 20 andra fall där svenska medborgare inte fått lämna landet och skickats tillbaka från flygplatsen under tvångsmässiga och våldsamma omständigheter, berättar han.

SvD har sökt en kommentar från Turkiets ambassad i Stockholm. Den svenska ambassaden i Ankara hälsar att man inte uttalar sig i ärendet. Sveriges utrikesdepartement är fåordigt:

– Vi följer ärendet, men kommenterar inte enskilda fall. Mannen har fått ett juridiskt ombud, säger Buster Emitslöf på UD:s presstjänst.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons