Annons

Jonas Gummesson:Svensk militär kan mötas av ryska rörläggare

Övning på Tofta skjutfält på Gotland.
Övning på Tofta skjutfält på Gotland. Foto: Yvonne Åsell
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En rysk militär invasionsstyrka med 2 000 soldater och tungt artilleri landstiger på Gotland utan att möta motstånd eftersom ön är obevakad av svensk militär.

I april 1808 möttes gotlänningarna av den verkligheten. Drygt 200 år senare, efter decennier av försvarsnedläggningar, sluts cirkeln med ÖB Micael Bydéns besked att Försvarsmakten är tillbaka på Gotland för att stanna.

På UD har riskerna med en nutida rysk landstigning på Gotland diskuterats mellan regering och opposition. Då handlar det om den ryska gasjätten Gazproms rörläggare som vill hyra Slite hamn för 50 miljoner för att bygga Nord Stream 2.

Försvarsmaktens fasta förband på Gotland kan alltså mötas av en ökad rysk närvaro på ön. I försvarsutskottet hade ÖB ”synpunkter” på Gazproms planer, medan försvarsdepartementets statssekreterare Jan Salestrand förklarade att det kommunala självstyret kan göra det svårt för regeringen att agera mot den nya gasledningen.

Med beskedet om Gotland ryckte Försvarsmakten ändå åt sig initiativet i ett pressat läge. Materielkostnaderna är ett konstant problem, likaså förseningar och personalbrist. I regeringens budget nästa vecka delas anslaget för underhåll och reparationer upp på två andra anslag, dels för personal och övningar, dels för materielinköp. Totalt rör det sig om sju miljarder kronor som försvarsledningen vill använda med större svängrum för egen del.

Annons
Annons

ÖB:s beslut kom också nära inpå den säkerhetspolitiske utredaren Krister Bringéus betänkande som presenterades i förra veckan. Där är ”värstafallsscenariot” att ett ryskt anfall mot Baltikum börjar på Gotland redan dagarna innan med utplacering av avancerade luftvärnssystem för att att skära av luftvägarna och förhindra Natounderstöd till de baltiska länderna över Östersjön. Enligt betänkandet kan det bli en kapplöpning om Gotland i ett skarpt läge.

I numerär är det militära förband som placeras på Gotland på en blygsam nivå. Inledningsvis handlar det om 150 soldater som övat på ön och nu stannar kvar. Den planerade stridsgrupp Gotland ska vara på plats vid halvårsskiftet 2017, en tidigareläggning med sex månader. Totalt 250 soldater i ett mekaniserat kompani och ett stridsvagnskompani, varav hälften består av personal som flygs in till ön för att bemanna 14 stridsvagnar. Även efter det saknas luftvärn och artilleri.

På andra sidan Östersjön är resurserna helt andra. Nyligen genomförde den ryska militären övningen Kavkaz 2016 i det södra militärområdet. Sammanlagt deltog då 120 000 soldater från alla försvarsgrenar. Det säger en del om proportionerna.

En pinsamhet är att försvaret saknar nödvändiga skjuttillstånd på Tofta skjutfält. På ena halvan finns ett begränsat tillstånd, på den andra gäller lösa skott tills vidare. Precis som i fallet med Nord Stream 2 äger regeringen tillståndsfrågan. Besluten kommer att värderas i termer av trovärdighet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons