Annons

Svensk miljardindustri håller andan

Båtmässan Allt för sjön börjar i Älvsjö i helgen.
Båtmässan Allt för sjön börjar i Älvsjö i helgen. Foto: Tomas Oneborg

Inställda mässor och spel inför tomma läktare. Det är mardrömmen för den svenska mäss- och evenemangsbranschen. Hittills är det få evenemang i Sverige som har ställts in. Men corona kan i värsta fall få stora ekonomiska konsekvenser för besöksnäringsbranschen, enligt Svenska Mässan.

Under strecket
Publicerad

Hanse Thorslund, projektledare för Allt för sjön, berättar att en del utställare säger till sin personal att inte skaka hand med kunderna.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Runt om i Europa ställs flera mässor och evenemang nu in: Bilmässan i Geneve och telekommässan Mobile World Congress (MWC) i Barcelona för att ta två exempel. Det sedan regeringarna i Frankrike och Schweiz har beslutat att tillfälligt förbjuda folksamlingar på mer än 5 000 personer respektive 1000 personer.

Sverige har hittills valt en annan väg. Men om stora mässor eller evenemang i Sverige börjar ställas in på grund av oro för corona kommer det snabbt att handla om mycket stora pengar. Mäss- och evenemangsbranschen är en miljardindustri, där de fem stora arrangörerna omsatte närmare tre miljarder kronor 2018, enligt kreditupplysningsföretaget UC.

En enda inställd konsert eller match kan kosta flera miljoner kronor. Bara lokalhyran för Globen i Stockholm uppgår till mellan 700 000 och 1 miljon kronor för en kväll, enligt Dan Persson som är expert på idrottsekonomi och krönikör för sajten Idrottens Affärer. Han uppger att startavgiften för att använda Friends Arena i Solna är över miljonen. Till det kommer en avgift för varje besökare.

Annons
Annons

Hanse Thorslund, projektledare för Allt för sjön, berättar att en del utställare säger till sin personal att inte skaka hand med kunderna.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Mardrömmen för både klubbar och arenaägare är att hockey- och fotbollsmatcher måste spelas utan publik. En match i fotbollsallsvenskan, som drar igång i början av april, lockar i snitt 10 000 besökare som spenderar omkring 200 kronor vardera på biljetter och annat. Det rör sig alltså om förlorade intäkter på ett par miljoner kronor per match.

– Det är klart att klubbarna samtidigt har lägre kostnader, men en säsong utan publik skulle ändå vara ett mycket svårt avbräck för klubbarna. För de som redan har en svag ekonomi kan det till och med betyda att de går i konkurs, säger han.

Men det behöver inte gå så långt för att coronaoron ska leda till kännbara ekonomiska konsekvenser. Dan Persson räknar med att redan oron kan leda till att mellan 20 och 30 procent av publiken stannar hemma inför det viktiga slutspelet i Svenska hockeyligan.

– Det kan betyda att hockeyn tappar 1,5 miljoner kronor i intäkter per omgång, konstaterar han.

Det är inte bara idrotten som kan komma att drabbas ekonomiskt av att folk stannar hemma på grund av oro för corona. Även mäss- och konferensarrangörerna har börjat märka av en ökad oro. Men på fredagen var det bara aktieevenemanget Börshajen Academy, som skulle ha hållits i Globen, som ställts in.

Hanse Thorslund, projektledare för Allt för sjön, berättar att en del utställare säger till sin personal att inte skaka hand med kunderna.
Hanse Thorslund, projektledare för Allt för sjön, berättar att en del utställare säger till sin personal att inte skaka hand med kunderna. Foto: Claudio Bresciani/TT
Annons
Annons

På båtmässan Allt för sjön, som börjar nu i helgen i Älvsjö, står Pernilla Forsman i försäkringsbolaget Alandias monter. Hon är inte speciellt orolig för egen del, men hon ser en risk att besökarna uteblir.

– Det är oerhört viktigt för oss att vara här och träffa kunder. Att sälja via nätet kan aldrig ersätta det fysiska mötet, säger hon.

Mässan omsätter runt 40 miljoner kronor, enligt projektledaren Hanse Thorslund. Till det kommer att de 400 utställarna gör affärer för åtskilliga tiotals miljoner under mässan.

– En av våra största utställare kan teckna 200 kontrakt under mässan och varje båt kostar i snitt 300 000 kronor. Bara där omsätter en utställare över 60 miljoner, berättar Hanse Thorslund.

Han konstaterar att just nu är oron bland utställarna större för de ekonomiska konsekvenserna än för eventuella hälsorisker.

– Det här är en stor insats för många utställare och en viktig kommersiell marknadsplats för dom. Hittills har bara en handfull av 400 utställare varit oroliga för corona.

Båtmässan brukar locka runt 70 000 besökare. Enlig Hanse Thorslund är det ännu för tidigt att säga hur det blir i år, men lika många hade köpt biljetter på förhand som för ett år sedan.

Om flera evenemang måste ställas in kommer det snabbt att börja kosta stora pengar. Svenska Mässan i Göteborg medger att utvecklingen på sikt kan få kännbara konsekvenser.

”Avhängigt utvecklingen kan det naturligtvis få stora ekonomiska konsekvenser för besöksnäringsbranschen”, skriver Svenska Mässans vd Carin Kindbom i ett mejlsvar till SvD.

Vem som tar den ekonomiska smällen för ett inställts evenemang beror helt på vad som står i avtalet mellan utställaren, lokalägaren och arrangören. Svenska Mässan kan inte svara på exakt vad som gäller i enskilda fall.

”Det är ett antal parametrar, villkor och avtal som i så fall skulle spela in”, uppger Carin Kindbom

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons