Annons

Svensk musikindustri slog kraftigt rekord

Musikindustrin i Sverige växer så att det knakar – och till och med skivförsäljningen ökar. Med en omsättning på 9 miljarder kronor slog 2015 ett kraftigt rekord, visar ny statistik från branschorganisationen Musiksverige.

Under strecket
Publicerad

Låtskrivare som Tove Lo och Max Martin skördar fortsatt enorma framgångar.

Foto: Claudio Bresciani/TT, Christine Olsson/TTBild 1 av 1

Låtskrivare som Tove Lo och Max Martin skördar fortsatt enorma framgångar.

Foto: Claudio Bresciani/TT, Christine Olsson/TTBild 1 av 1
Låtskrivare som Tove Lo och Max Martin skördar fortsatt enorma framgångar.
Låtskrivare som Tove Lo och Max Martin skördar fortsatt enorma framgångar. Foto: Claudio Bresciani/TT, Christine Olsson/TT

Än en gång är det bevisat: Sverige är en musiknation av högsta rang. När Musiksverige sammanställer omsättningen för 2015 berättar siffrorna om en bransch i mycket kraftig tillväxt. På ett år har omsättningen ökat med 13 procent. På sex år med häpnadsväckande 40 procent.

Den nya rekordomsättningen för svensk musikindustri: 9,2 miljarder kronor.

– Det är fantastiskt. Om BNP ökar med 2 procent jublar man, här har vi en bransch som växer med tvåsiffriga belopp år efter år, säger Linda Portnoff, vd för Musiksverige till SvD Näringsliv.

Bakom ökningen syns tre olika kategorier, som alla visar positiva trender. Den första: konserter. 4,8 miljarder kronor (53 procent) av branschens intäkter för 2015 bestod av konsertintäkter, enligt sammanställningen – en ökning med 14 procent mot 2014.

Annons
Annons

Totalt har svensk musikexport ökat med 21 procent mot förra året, och omsätter nu 2,3 miljarder kronor.

Samtidigt betalar vi allt mer för att lyssna på inspelad musik, 2 miljarder kronor för att vara exakt. Strömningstjänsterna, som nästan totaldomineras av Spotify på den svenska marknaden, går mycket starkt framåt och står för 85 procent av de pengarna.

Men samtidigt – och kanske något förvånande – ökar faktiskt försäljningen av skivor. Nu är det dock inte cd-skivor som står för den utvecklingen, utan vinylskivor, som fortsätter att bli ett allt mer populärt sätt att lyssna på musik.

Men mest spännande är kanske den tredje kategorin: svensk musikproduktion. Här skördar låtskrivare som Max Martin, Tove Lo och Avicii fortsatt enorma framgångar. Totalt har svensk musikexport ökat med 21 procent mot förra året, och omsätter nu 2,3 miljarder kronor, enligt Musiksveriges sammanställning.

– Vi har så himla grymma låtskrivare och producenter som skriver för världsartister. Att Max Martin skriver för Weeknd ger till exempel ett enormt utslag, säger Linda Portnoff.

Samtidigt är allt långt ifrån guld och gröna skogar i branschen, påpekar hon. Nästan alla marknadens intäkter trillar in i kassorna hos några få stora musikbolag, låtskrivare och artister – och förstås, den i princip ensamma musikdistributören, Spotify.

– Det finns fortfarande väldigt många som harvar på utan att skörda några som helst frukter. Men för att stärka utvecklingen tror jag att det är väldigt viktigt att det finns en jordmån att växa från, säger Linda Portnoff, och fortsätter:

– Om det är för stora skillnader mellan de få som tjänar pengar och den stora massan, slås många ut som kanske inte orkar kämpa ett helt liv.

Konsekvensen av den oligopolliknande situationen i delar av musikbranschen skulle kunna få som konsekvens att framtida potentiella stjärnor slås ut, menar Linda Portnoff – och tar en viss Bob Dylan som exempel.

– Den som signade honom första gången, såg inte någon vinstmaskin framför sig eller en artist som till slut skulle få Nobelpriset. Det måste finnas utrymme även för det som inte platsar på topplistorna, och det är ett problem i dag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons