Annons

Anders Lindblad:Svensk seger – men vad hände med spelet från VM?

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tre mål på hörna. Ett på straff. Och tre poäng. Gott så. Men det var verkligen ingen VM-känsla när Sveriges damlandslag tog avstamp mot EM i England 2021. 

Under strecket
Publicerad

Två månader efter VM-succén i Frankrike som slutade med brons var det omstart för damlandslaget i fotboll. EM-kvalpremiär borta mot Lettland, en nation rankad 93:a i världen. Halvtomma läktare, höstregn och en match som egentligen bara kunde sluta på ett sätt. 

Så mycket bättre är Sverige än Lettland. Så stor är skillnaden mellan de bästa och sämsta lagen i Europa. 

Och ändå var det Lettland som tog ledningen i den 14:e minuten. 

En chockstart där Caroline Seger först orsakade en frispark och där sedan Linda Sembrant förlorade en nickduell och försvarskollegorna Amanda Ilestedt och Hanna Glas litade för mycket på varandra så att Olga Sevcova kunde sätta bollen i nät bakom en förvånad Hedvig Lindahl.

Kul för Lettland, som jublade som om de tagit VM-brons, men ett mål Sverige bara inte ska släppa in med tanke på all den rutin som finns i laget. 

Nu spelade det ingen roll, egentligen. Blågult var så pass överlägset matchen igenom att segern aldrig var i fara. Nu slutade det 4–1 i svensk favör. Tre poäng med i bagaget hem, vilket trots allt var det viktigaste. 

Annons
Annons

För spelmässigt finns betydligt mer att önska. Sverige har svårt att föra matcher, framför allt mot lågt stående försvar. Det är inte första gången vi ser Blågult bli alldeles för bekvämt med bollen, för stillastående och uddlöst. Spelare som Sofia Jakobsson och Lina Hurtig har inte tekniken för att ta sig förbi på små ytor och Anna Anvegård, som fick chansen från start centralt i anfallet, försvann i den lettiska försvarsröran. 

Kosovare Asllani försökte hitta finurliga instick men kom inte heller loss. Däremot slog hon fina hörnor (Sverige hadetotalt  21 stycken). Det var Asllanis hörnor som gav Sverige segern.

Linda Sembrant och Amanda Ilestedt nickade in var sin och Asllani slog en tredje så fint att den lettiska målvakten slog bollen i det egna målet. 

Tre hörnmål. Och dessutom ett på straff, sedan inhopparen Madelen Janogy dragits ner och Caroline Seger varit säkerheten själv från elva meter. 

Att utnyttja fasta situationer är givetvis bra, men Sverige borde i ärlighetens namn ha gjort ännu fler mål på alla hörnor och att inte få till ett enda spelmål mot ett så passivt spelade Lettland är underkänt. Det blev alldeles för omständligt och tempofattigt när Sverige hade bollen. 

Starkt ändå att visa tålamod och lagmoral efter baklängesmålet. Kosovare Asllani och Caroline Seger fortsatte gnugga på och till slut trillade målen in. 

Madelen Janogy svarade för ett piggt inhopp återigen och visade att hon trivs mot den här typen av motstånd. Hon har förmågan att göra det oväntade, kombinerat med fin teknik. 

Tre poäng var det viktigaste i avstampet mot EM-slutspelet i England 2021. Sverige är storfavorit att ta hem gruppen, där Island blir största hotet och där även Ungern och Slovakien, förutom Lettland, också är med. 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons