Annons

Svensk-turkisk advokat: "Wallström är ute och cyklar"

Margot Wallström kritiserade Turkiet för att legalisera sex med barn under 15 år, något som fick hennes turkiska kollega att tala om ”skandal”.

Sadik Kutlu, advokat utbildad i både Sverige och Turkiet, har läst Författningsdomstolens beslut – och ger den turkiska utrikesministern rätt.

– Jag förstod snabbt att utrikesministern och är ute och cyklar, säger han.

Under strecket
Publicerad

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu har kallat Margot Wallströms uttalande för "skandal".

Foto: Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 1

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu har kallat Margot Wallströms uttalande för "skandal".

Foto: Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 1
Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu har kallat Margot Wallströms uttalande för "skandal".
Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu har kallat Margot Wallströms uttalande för "skandal". Foto: Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN

”Det turkiska beslutet om att tillåta sex med barn under 15 år måste dras tillbaka. Barn behöver mer skydd, inte mindre, mot våld och sexuellt utnyttjande.” twittrade Margot Wallström på söndagen. Sadik Kutlu letade genast upp Författningsdomstolens beslut på internet. Han menar att Wallström har helt fel.

Beslutet legaliserar inte sex med barn under 15 år, och någon ny lag finns ännu inte, så som det delvis har framställts i svenska medier.

Annons
Annons

Författningsdomstolen har däremot beslutat att regeringen måste ta fram en ny lag, eftersom den nuvarande inte gör det möjligt för domstolarna att ta hänsyn till offrets ålder då man beslutar om påföljd för gärningsmannen. Därmed är lagen inte förenlig vare sig med landets konstitution eller internationella konventioner, enligt vilka proportionalitet måste råda.

– I Sverige har vi en mer nyanserad straffskala. Det är det som författningsdomstolen i Turkiet tar sikte på, säger Sadik Kutlu.

Han exemplifierar: I Sverige ger våldtäkt mot barn som lägst fyra och högst tio års fängelse. Här kan domstolarna ta hänsyn till offrets ålder. Det är inte möjligt i Turkiet, där straffet för samma brott är minst 16 års fängelse.

Margot Wallström har gjort ett sådant grovt fel att hon öppet borde be om ursäkt till Turkiet.

Nu har regeringen sex månader på sig att föreslå en ny lag som sedan ska godkännas av parlamentet. Sadik Kutlu är förvånad över att svenska medier har framställt det som att Turkiet vill legalisera sex med minderåriga, vilket dock är ett missförstånd som förekommit även i turkiska medier, där kvinnoorganisationer uttalat sig kritiskt.

– Wallströms uttalande är mycket beklagligt, eftersom det är så lätt att kolla upp sådana saker. Man kan ge konsulatet en fråga, det tar inte lång tid. Om man läser domen kan man inte förstå det på annat vis än det som jag sagt nu. Men när det händer saker i Turkiet har man en tendens att se det som negativt. Man förvränger saken och uppfattar det som man vill uppfatta.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu har kallat utrikesministerns uttalande för en ”skandal” och menar att det baseras på ”falska nyheter och spekulation.”

Sadik Kutlu ger honom rätt.

– Margot Wallström har gjort ett sådant grovt fel att hon öppet borde be om ursäkt till Turkiet.

Paul T Levin vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet håller med om att uttalandet från Wallström ger fel bild av vad Författningsdomstolens beslut verkligen handlar om. Han påpekar dock att barnäktenskap är ett stort problem i Turkiet, vilket gör att frågan är känslig.

– Det som turkiska kvinnorättskämpar har kritiserat domstolsutslaget för är att man i resonemanget relativiserar och pratar om samtycke i åldern 12 till 15. Detta öppnar upp för en mer tillåtande attityd, säger han.

I Sverige är åldersgränsen för sex 15 år, men det finns undantag. 2007 frikände Högsta domstolen en 17-årig pojke som haft sex med en 14-årig flicka, eftersom samlaget var frivilligt och de var så pass nära i ålder.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons