Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

”Konstigt att Sverige inte talar i klartext om Kina”

Oron växer för en ny Himmelska fridens torg-tragedi. Svenska regeringen måste tala i klartext om Kina, säger nu M-ledaren Ulf Kristersson. Ett datum i närtid skrämmer dem som vill undvika en våldsam lösning.

Björn Skala kastar sig på cykeln. Han trampar för livet och flyr dundret från stridsvagnarna när militärfordon närmar sig demonstranterna.

Som svensk ambassadör i Peking har han varit på Himmelska fridens torg flera gånger under senvåren 1989 för att tala med ungdomarna som skanderat ”leve demokratin, leve friheten”.

Morgonen efter massakern, då militären attackerat demonstranter och dödat tusentals människor runt om i staden, är det tyst. Himmelska fridens torg är helt avspärrat. Björn Skala tar hissen upp till en terrass på Peking Hotel. Där kan han se ut bort mot torget. Men det är tomt. Militären har hunnit röja bort alla spår under natten.

– Sverige reagerade med bestörtning och kritik över övergreppet. Det blev sanktioner och kontakterna ställdes in i stort sett under drygt ett års tid. SAS slutade flyga en tid, berättar Björn Skala i dag.

Minnet från massakern sommaren för 30 år sedan spökar i bakgrunden när gatorna i Hongkong fylls med demonstranter vecka efter vecka – utan ett synbart slut. Frågan alla ställer sig: Hur stort är Pekings tålamod – kommer de att ta till våld? Och hur reagerar omvärlden och Sverige i dag när Kinas inflytande är mångdubbelt större?

Allt fler fruktar en repris av massakern på Himmelska fridens torg i Kina – nu i Hongkong.
Allt fler fruktar en repris av massakern på Himmelska fridens torg i Kina – nu i Hongkong. Foto: Jeff Widener/TT

I helgen sker nya omfattande protester. Kina har tidigare sagt att man är redo att gå in med militär på begäran av stadens regering och bedriver ett omfattande informationskrig. Man har även anklagat ”oansvariga personer” i länder i väst för att ligga bakom protesterna. Läs: USA och Storbritannien.

Annons

USA och Donald Trump har tagit avstånd och hotat med sanktioner. Storbritannien har visat sitt stöd för Hongkong och EU uppmanar båda parter att vara återhållsamma.

Men från Sverige har det varit relativt tyst.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har flera gånger skrivit om Hongkongfrågan på Facebook. M har dessutom ställt utrikesminister Margot Wallstöm (S) till svars i riksdagen om Kinapolitiken.

– Det är anmärkningsvärt tyst från den svenska regeringen. Det är bara konstigt att vi inte talar i klartext, säger Ulf Kristersson till SvD.

Hela Kristerssons familj har länge varit engagerad i Kinas utveckling, dels genom barnen som har adopterats från landet, dels genom Kristerssons fru Birgitta Eds mångåriga arbete med att etablera svenska företag i Kina.

Ulf Kristersson tycker att Sverige borde driva på hårdare inom EU och ha en egen, svensk Kinastrategi.

– Vi har alltid haft en ganska nykter uppfattning om Ryssland, och nu i den globaliserade världen handlar det om att skaffa sig motsvarande nykter uppfattning och inte låta Kina påverka våra samhällssystem.

Annons

Utrikesminister Margot Wallström (S) svarar att det viktigaste Sverige kan göra för Hongkong är att hålla ihop EU-kretsen – för att tillsammans kunna vara starka mot Kina.

– Och det är det vi har varit angelägna om att göra så här långt. Vi uttalar oss på samma sätt och håller oss på på samma linje, för det är så vi kan bli starka gentemot Kina, säger hon.

Exakt vilka kontakter med kinesiska myndigheter som Sverige har haft den senaste tiden vill inte UD uppge.

”Sverige tar upp frågan om situationen i Hongkong som en del av våra ordinarie kontakter med Hongkongs och Kinas myndigheter”, skriver utrikedepartementet.

Hongkong-polisen använder tårgas för första gången på över en vecka. Bild från lördagen.
Hongkong-polisen använder tårgas för första gången på över en vecka. Bild från lördagen. Foto: Vincent Yu/AP

Relationen till det mäktiga Kina är en svår balansgång för omvärlden – och för Sverige.

Medan protesterna väntas fortsätta på gatorna håller svenska handelskammaren i början av september sin årliga kräftskiva på Royal Hong Kong Yacht Club. Det blir kräftor, sponsrade av Ikea som just nu genomför en mångmiljardinvestering i Kina, svenska pajer och fri dryck i baren. Dessutom sjungs det snapsvisor och tävlas i vem som har roligast kräfthatt. Vinnaren får en klocka från en annan sponsor, Daniel Wellington.

Annons

Ett perfekt tillfälle att bjuda kollegor och klienter, enligt handelskammaren. 2017 uppgick Sveriges export till Kina och Hongkong till över 60 miljarder kronor.

Det kostade redan 1989 att ta strid mot Kina, även om Sveriges handel med landet var klart mindre. Regeringen beslutade sig då för att frysa exportkrediter till Kina efter massakern på Himmelska fridens torg, vilket stoppade två ordrar för Eriksson värda 700 miljoner kronor. De officiella kontakterna med Kina stannade upp i ett år. Avbrotten blev dock kortvariga när det gällde handeln.

Svenska intressen är mångdubbelt större i Hongkong och Kina i dag. Mycket står på spel.

Den tidigare ambassadören Björn Skala tror ändå att något slags militärt eller våldsamt ingripande från Kina skulle leda till liknande reaktioner som 1989 med fördömanden och sanktioner. Men att agerandet blir ännu svårare nu på grund av det ökade beroendet av Kina.

Utmaningen för svenska politiker och regeringar är stora.

– Det är lite av cirkelns kvadratur, man hyser en oerhört negativ uppfattning om den politiska utvecklingen i Kina, samtidigt som man måste ha handeln igång. Det finns ingen magisk formel för att hantera det, det är ett beroende man inte kommer ifrån, säger Björn Skala.

Annons

Samtidigt sitter Anna Michalski, i vanliga fall statsvetare vid Uppsala universitet, vid Hongkong university där hon nu arbetar och följer händelserna på nära håll. Hon är inte förvånad över hur Sverige har agerat hittills i den känsliga frågan.

– Det är en balansgång och man måste vara försiktig med sina relationer med Kina, säger hon.

I Stockholm är svenska Heng en av många som med växande oro ser tv-bilderna från Hongkong. Han har själv släkt och vänner där och tycker att Sverige borde göra mer – helst tydligt fördöma Hongkongpolisens övervåld och den lokala regeringens vanskötsel av situationen.

– De måste agera innan något hemskt händer, inte bara fördöma efteråt, säger han.

Heng är orolig för sina vänner eftersom han inte ser något tydligt slut på demonstrationerna.

Tim Rühlig, Kinaexpert vid Utrikespolitiska institutet, följer också utveckligen noga. Han menar att det i nuläget finns tre möjliga scenarier – och en möjlig deadline för Pekings tålamod:

  1. Kina väntar ut protesterna genom att helt enkelt inte göra någonting och bara hoppas på att demonstranterna förr eller senare tröttnar. I september börjar många skolor och universitet sin verksamhet igen. Utmaningen med detta scenario är tajmingen. Kina firar 70-årsjubileum den 1 oktober 2019 – och då vill den kinesiska regeringen att demonstrationerna ska vara över. Den tidspressen kan öka risken för en våldsam lösning.
  2. Kina går med på att kompromissa och acceptera några av demonstranternas krav. Även om detta scenario, enligt Rühlig, skulle vara det bästa är det minst sannolikt eftersom det skulle få president Xi Jinping att framstå som svag. Han står själv inför maktkamper i Peking där han behöver visa sig stark.
  3. Kina går in med våld. Det här scenariot skulle leda till att demonstrationerna fick ett snabbt slut – men skulle komma med enorma ekonomiska och politiska förluster för Kina och Hongkong. Internationella investerare skulle dra sig tillbaka. Dessutom har USA och president Trump antytt att de kommer att straffa Kina om de går in militärt – ett drag Europa troligtvis skulle ta efter, säger Rühlig. Samtidigt tror han i ett sådant scenario inte på stridsvagnar på Hongkongs gator utan snarare att kinesiska styrkor agerar så osynligt som möjligt, exempelvis utklädda till Hongkongpolis.

Men om det skulle bli så att Kina går in med våld tror statsvetaren Anna Michalski i Hongkong fortfarande att det är osannolikt att Sverige eller EU svarar med sanktioner.

– Det finns ju inga sanktioner mot Kina i många andra fall av överträdelser av mänskliga rättigheter, som med exempelvis Tibet. Så jag ser ingen anledning till att de skulle göra det nu heller, säger hon.

Efter reklamen visas:
Varför är det protester i Hongkong?

Allt fler fruktar en repris av massakern på Himmelska fridens torg i Kina – nu i Hongkong.

Foto: Jeff Widener/TT Bild 1 av 2

Hongkong-polisen använder tårgas för första gången på över en vecka. Bild från lördagen.

Foto: Vincent Yu/AP Bild 2 av 2