Annons

Svenska Akademiens första utmaning 2019

På måndag väntas Katarina Frostensons advokat lämna in ett förslag till förlikning mellan poeten och Svenska Akademien. Huruvida parterna kommer överens har stor betydelse för Akademiens framtid. Men man står inför flera stora utmaningar som måste lösas 2019.

Under strecket
Publicerad

Katarina Frostenson vittnade den 14 november 2018 i målet mot hennes make Jean-Claude Arnault i Svea hovrätt.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Detta har hänt inom Svenska Akademien

I december offentliggjordes den advokatutredning som Svenska Akademien beställt. Enligt utredningen har ledamoten Katarina Frostenson brutit mot stadgarna då hon ska ha läckt Nobelpristagare och inval, något hon själv nekar till. Då det har ansetts orsaka Akademien stor skada, kom utredningen fram till att hon bör lämna sin plats – vilket hon inte gör frivilligt – eller uteslutas.

Katarina Frostensons advokat Per E Samuelsson har kallat utredningen för ”totalt värdelös” och meddelat att ett förlikningsförslag till Svenska Akademien kommer under måndagen.

– Det kan finnas många olika skäl som motiverar en förlikning som inte har att göra med bedömningen av hur utfallet av en domstolsprövning skulle bli. Det kan finnas flera andra skäl att förlikas än risken att förlora en rättegång, säger Mårten Schultz, SvD:s juridiska kommentator.

Inför det nya året står Akademien också inför en rad andra utmaningar. Den 19 juni fyller den ständige sekreteraren Anders Olsson 70 år, vilket gör att han enligt praxis bör avgå ”om inte Akademien beslutar annorlunda”. I en intervju med TT i december har han bekräftat att ett byte av ständig sekreterare kan komma att ske innan sommaren.

Annons
Annons

Katarina Frostenson vittnade den 14 november 2018 i målet mot hennes make Jean-Claude Arnault i Svea hovrätt.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

– Det här är ett jobb som är väldigt krävande, som alla förstår. Särskilt det här året har varit väldigt tungt. Mitt mål har varit att hjälpa Akademien att överleva och komma på fötter efter den här krisen. Jag vill gärna bidra under sex månader till att stabilisera läget, men efter det tror jag inte att jag kommer att fortsätta.

Katarina Frostenson vittnade den 14 november 2018 i målet mot hennes make Jean-Claude Arnault i Svea hovrätt.
Katarina Frostenson vittnade den 14 november 2018 i målet mot hennes make Jean-Claude Arnault i Svea hovrätt. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Problemet är att det – på grund av den höga medelåldern i Akademien – finns få andra som skulle kunna ersätta honom. Anders Olsson har sagt till TT att det varit svårt att överblicka framtiden, men att när situationen är mer stabil kommer frågan att bli mer aktuell.

Huruvida Nobelpriset i litteratur kommer att delas ut i höst eller ej är heller inte klart. Nobelstiftelsen meddelar genom sin presschef Mikael Östlund att man inte har några kommentarer till den eventuella förlikningen, utan att det är en sak för Svenska Akademien och något de inte har synpunkter på.

Vad krävs för att Nobelpriset ska kunna delas ut igen?

– Det är inget jag kan svara på nu. Nobelstiftelsen har uttalat att det krävs en del åtgärder som behöver göras och där återstår ytterligare steg att ta. Det kommer Nobelstiftelsens styrelse att ta ställning till under början av året, säger Mikael Östlund.

Är det Katarina Frostenson plats i Akademien det hänger på?

– Nej.

Svenska Akademien kommer att samlas för sitt första sammanträde den 17 januari. För första gången på länge är institutionen beslutsmässig, men det finns fortfarande två stolar att fylla. När det kommer ske är oklart.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons