Annons

Janerik Larsson:Svenska diagnoser

Magnus Henrekson intervjuas i fPlus
Magnus Henrekson intervjuas i fPlus Foto: CHRISTINE OLSSON

I dag läser jag två intressanta texter på svenska som ställer diagnoser på läget i fosterlandet.

Under strecket
Publicerad

Den första hittar jag i fPlus som i en längre artikel berättar om det svenska entreprenörskapets kris:

Fram till åren efter millennieskiftet blomstrade det svenska entreprenörskapet. Men sedan dess har något dramatiskt hänt. Det svenska entreprenörskapet har gått i stå.

Barn som får leka fritt trivs bäst, blir mer kreativa och utvecklas till starka individer. Ett barn som får dyra leksaker av sina föräldrar och endast får leka med dem på ett visst sätt blir bara hämmade. På samma sätt är det med entreprenörers förhållande till staten, menar entreprenörskapsforskaren och professorn Karl Wennberg.

Staten gör fel som curlar bolag med riktade bidrag för innovation samtidigt som de hårdreglerar företagande och bestraffar dem med höga skatter. Resultatet blir den utveckling vi bevittnar just nu – ett svenskt entreprenörskap på fallrepet. 

– Inte död, men hämmad, svarar Karl Wennberg på frågan om den svenska entreprenörens glansdagar är över.

– Man kan säga att staten har curlat dem för mycket, fortsätter han. Om ditt bolag misslyckas, då räddar vi dig – men bara under vissa omständigheter. Och om du lyckas – ja, då tar vi dina pengar. (- - -)

Annons
Annons

Sverige har sjunkit i entreprenörsligan bland världens länder enligt en rapport från Institutet för näringslivsforskning. Där framkommer också att dynamiken i det svenska näringslivet har försämrats gradvis de senaste 20 åren.

Konjunkturinstitutets siffror visar vidare att produktiviteten i det svenska näringslivet har saktat ner under perioden 2008 till 2014 i förhållande till de år som följde på 90-talskrisen. Även SCB har dystra siffror att redovisa: Antalet anställda i nystartade företag har minskat kontinuerligt sedan 2010. I IFN:s rapport beskrivs en utveckling där tillväxttakten kommer fortsätta att sjunka under de kommande 25 till 40 åren.

I artikeln ger också professor Magnus Henrekson intressanta synpunkter på problematiken. Läsvärd!

Det finns politik bakom detta.

Stig-Björn Ljunggren skriver i Smedjan om saken:

Det finns en anledning till att Centerpartiet och Socialdemokraterna dras till varandra. Två intressepartier med varsin hästhandlarsjäl har i decennier tävlat om vem som kan lura vem. Januariavtalet är bara den senaste i en lång rad matcher. (- - -)

Han sammanfattar:

 De är båda partier vars företrädare njuter av att på marknadsplatsen se vem som lurar vem. De har samma kärlek till ett resultatorienterat schackrande på temat att alla kan få något, men ingen får allt.

Det är bara att se på Januariöverenskommelsen. Än i dag är det inte helt givet vem som egentligen har lurat vem, men båda partierna verkar trivas med situationen. Lika barn leka bäst, även i politiken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons