Annons

Svenska EU-politiker vägrar avslöja vart pengarna går

Alla svenska EU-parlamentariker utom en vägrar att redovisa vad de gör med de 42 000 skattefria kronor de får varje månad för kontorsutgifter och representation. När SvD frågar om pengarna pratar politikerna sig samman och tiger som muren.

Under strecket
Publicerad

EU-parlamentet.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

EU-parlamentet.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1
EU-parlamentet.
EU-parlamentet. Foto: Henrik Montgomery/TT

BRYSSEL/STRASBOURG SvD har bett de svenska EU-parlamentarikerna om kvitton, bankkontoutdrag eller annan form av redovisning för hur de använder en klumpsumma de får till ”allmänna utgifter” eller, i vardagstal: kontorspengar.

Det handlar om i dag 42 250 kronor som ska gå till sådant som hyra, telefonräkningar och kontorsutrustning för främst politikernas kontor i hemländerna. Potten kan också användas till flygbiljetter och hotellvistelser, eller till att anordna politik-evenemang.

Men nyligen avslöjade en grävgrupp med journalister att många EU-parlamentariker i stället betalar in kontorspengarna till partikassan eller begär dem insatta på sina egna, privata bankkonton.

Ledamöterna behöver inte enligt regelverket redovisa pengarna: EU-parlamentets administration hävdar att det är för dyrt och omständligt att granska dem, och en majoritet av de 751 parlamentarikerna i Bryssel har själva gång på gång röstat emot krav på transparens.

Annons
Annons

De svenska ledamöterna däremot, alla utom fyra – Christofer Fjellner (M), Anna Maria Corrazza Bildt (M), Gunnar Hökmark (M) och Lars Adaktusson (Kd) – röstade så sent som i april i år ja till mer kontroll.

SvD ville därför, i den svenska offentlighetsprincipens ”anda”, syna de 20 svenska parlamentarikernas vilja till transparens och mejlade en förfrågan om kontorspengarna.

Kort därefter ringer en medarbetare till Fredrick Federley (C): ”Är det bråttom? SvD kan få se bankkontoutdrag, men den ansvarige på kontoret är på väg till Sverige!” Jag svarar att jag kan vänta.

En av Malin Björks (V) anställda mejlar också: ”Självklart kan du få komma till vårt kontor och se kvitton”.

Ingen av de andra EU-parlamentarikerna vill redovisa sina utlägg eller ens prata med SvD. En ogenomtränglig mur av pressmedarbetare förklarar att det inte finns några redovisningskrav – som om frågan gällde regelverket självt, och inte insyn.

Moderaternas – Christofer Fjellner, Anna Maria Corazza Bildt och Gunnar Hökmark – presspersonal skickar för säkerhets skull länkar till regelverket.

En pressekreterare för de fem socialdemokraterna – Jens Nilsson, Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson, Jytte Guteland och Anna Hedh – svarar: ”Redovisningen hålls tillgänglig på begäran från berörda instanser, däremot lämnar vi inte ut den offentligt”.

Vilka ”berörda instanser” det handlar om är oklart – EU-parlamentets revisorer vill alltså inte ha redovisningar.

– Vi kommer att redovisa till berörda instanser, repeterar Jens Nilsson (S) när SvD haffar honom på en pressträff i Strasbourg. Han förtydligar att räkenskaperna ska överlämnas till parlamentet.

Annons
Annons

SVD: Men administrationen vill ju uttryckligen inte ha dem.

– Vi kommer att lämna in dem ändå. Men vi ger inte ut nåt till journalister, säger Nilsson.

Jasenko Selimovic (L) personal skriver att han anmält eventuellt tidigare missbruk av dessa pengar på hans kontor, och inte kan tala om ärendet.

Hans partikollega Cecilia Wikströms (L) assistent svarar att hennes chef följer regelverket och inte kommenterar ytterligare.

Kristdemokraten Lars Adaktussons personal skriver uppriktigt att han inte för bok på utgifterna eller systematiskt sparar räkningar och kvitton. Samma svar kommer från Sverigedemokraternas ledamöter Kristina Winberg och Peter Lundgren.

Jag frågar alla som svarat om de kan tänka sig att dricka en kopp kaffe med mig och, lite mer fritt och även om de inte har varje kvitto, ge några exempel på hur pengarna använts under en given tid? Ingen svarar.

Soraya Posts (Fi) assistent svarar att hon inte kan avsätta arbetstid för att hjälpa mig.

Den gröna partigruppen i EU-parlamentet, den som de svenska miljöpartisterna Jakop Dalunde, Max Andersson, Bodil Valero och Linnéa Engström ingår i, skryter mest i hela EU-parlamentet om att de alla bokför sina utgifter och har sina redovisningar beredda i öppenhetens namn:

”Vi skulle inte ha någon trovärdighet hos väljarna, särskilt inte om vi sätter upp förhörsgrupper och pekar ut Luxleaks, Dieselgate och Panamadokumenten, och sedan misslyckas med att sopa rent framför vår egen dörr!” skrev gruppen i våras, med hänvisning till några kända härvor med skatteflykt och utsläppsfusk.

Annons
Annons

Men även den gröna gruppens transparens gäller bara ”berörda instanser”, enligt pressmedarbetarna. Och när SvD lyckas haffa Linnéa Engström (Mp) i Strasbourg gör hon klart att gruppen beslutat att inte lämna ut uppgifterna till allmänheten, bland annat för att det kan uppstå obehagliga situationer, och att de svenska gröna respekterar gruppens, demokratiska beslut.

– Vissa ledamöter tyckte att det skulle vara obehagligt att lämnat ut hotellspecifikationer över var de sover, de kan ha en hotbild mot sig, säger Engström, trots att SvD:s förfrågan gäller enbart hennes utgifter och inte hennes utländska kollegors.

– Tänk om Sputnik eller Russia Today (ryska medier) vill se kvittona? påpekar Engström, retoriskt.

Medarbetaren hos Federley, som först lovade att ta fram bankkontoutdrag, mejlar och skriver att flera parlamentariker tryckt på att för att alla ska svara mig att ”det inte finns redovisningskrav på detta”. I ett senare mejl meddelar samma person att det är Federley själv som efter ett möte med sina allianskollegor kommit fram till detta beslut. Löftet gäller alltså inte längre.

Bara Malin Björk (V) visar upp sina pärmar med kvitton.

– Så sover jag tryggt om natten, när jag vet att vi följer god redovisningssed- och etik, säger Björk.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons