Annons

Svenska fabriker öppnas i Kina – Ikea håller stängt

Ikeas varuhus i Kina håller fortsatt stängt.
Ikeas varuhus i Kina håller fortsatt stängt. Foto: AP

Flera svenska företag har öppnat sina fabriker i Kina, men de som säljer i butik direkt till kunder har det svårare. Även Volvo Car har sin produktion stängd.

Under strecket
Publicerad

Allt fler svenska företag i Kina vänder skylten i dörren från ”stängd” till ”öppen” efter att ha haft sina fabriker och butiker stängda i spåren av coronavirusets spridning.

De flesta av SKF:s tolv fabriker kom i gång som planerat i måndags, den 10 februari, enligt kommunikationschefen Theo Kjellberg. SKF har 6 200 anställda i Kina och har en tredjedel av sin omsättning i Asien.

SKF:s finansdirektör Niclas Rosenlew har tidigare sagt till SvD att den extra vecka som fabrikerna blev stående, efter det två veckor långa firandet av det kinesiska nyåret, kommer att påverka resultatet för första kvartalet negativt.

Även de flesta av ABB:s fabriker är igång sedan måndagen den 10 februari, efter en extra veckas stängning.

Verkstadsjätten avslöjar inte hur många fabriker bolaget har i Kina, men företaget har 20 000 anställda i totalt 130 kinesiska städer. Hundra av de anställda finns i Wuhan. Runt 15 procent av koncernens intäkter kommer från Kina.

”Som sådant kommer coronavirusets utbrott troligen att ha en påverkan på vår affär”, skriver talespersonen Eike Christian Meuter i ett mejl till SvD.

Annons
Annons

Även Atlas Copco har öppnat de flesta av det tiotal fabriker verkstadsbolaget har i Kina. Men presschefen Sara Liljedal påpekar i ett mejl att ”det finns utmaningar med logistik och leveranser”.

”De anställda som kan arbeta hemifrån gör det. Vi har vidtagit en rad åtgärder med bland annat hälsokontroller och vi har gjort det obligatoriskt att bära ansiktsmasker”, skriver hon.

Hos Volvo Car, som har tre bilfabriker och en motorfabrik i Kina men ingen verksamhet i Wuhan eller i övriga delar av Hubeiprovinsen, står all produktion fortfarande stilla.

”Vi har startat upp huvudkontoret och kommer att återuppta produktionen när situationen tillåter det”, skriver presstalespersonen Stefan Elfström.

En liknande situation har företag med butiker som vänder sig direkt mot kund, som Ikea och H&M.

Ikeas 30 varuhus förblir allihopa stängda till vidare.

– De har varit stängda sedan förra veckan och är stängda även i dag (söndag, reds anm). Vi följer upp situationen kontinuerligt. Det är möjligt att saker och ting ändras i morgon (måndag, reds anm), säger Jakob Holmström, pressansvarig för Ikea Sverige.

Hela H&M Gruppen, inklusive andra varumärken än H&M, som Monki, har 518 butiker i Kina. Av dem ligger 13 i Hubeiprovinsen och nio i Wuhan. Strax under 300 är tillfälligt stängda, enligt talespersonen Katarina Kempe.

Klädbolaget har i genomsnitt 20–30 procent av sin produktion i Kina.

Även ett annat konsumentbolag, flygbolaget SAS, har problem på grund av viruset. I fredags, den 14 februari, meddelade bolaget att det förlänger sitt flygstopp till Kina genom att ställa in alla flygningar till Peking och Shanghai till och med den 29 mars.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons