Annons

Svenska fängelser rustar för dömda jihadister

Kriminalvården ska se över radikalisering i svenska fängelser. SvD kan avslöja att syftet är att förbereda hantering av personer som kan dömas för deltagande i terrorresor.

– Vi kan hamna i en situation där vi kommer att få in en grupp av jihadister på svenska anstalter, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Svenska fängelser ska kunna hantera de som deltagit i dödande utomlands.

Foto: Björn Larsson Ask 30092 / SvDBild 1 av 2

Morgan Johansson (S) vill förbereda Kriminalvården på rehabilitering av extremister som stridit utomlands.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅNBild 2 av 2

Svenska fängelser ska kunna hantera de som deltagit i dödande utomlands.

Foto: Björn Larsson Ask 30092 / SvDBild 1 av 1
Svenska fängelser ska kunna hantera de som deltagit i dödande utomlands.
Svenska fängelser ska kunna hantera de som deltagit i dödande utomlands. Foto: Björn Larsson Ask 30092 / SvD

I Sverige aktualiserades frågan om radikalisering i fängelsemiljöer efter terrordådet i Köpenhamn, där en 22-årige man misstänktes för de dödliga attackerna mot kulturhuset Krudttønden och mot en synagoga i Köpenhamn. Det som framgick efter attentaten var att mannen suttit i danskt fängelse kort innan dåden. Den danska säkerhetspolisen PET och den danska kriminalvården sa att 22-åringen gett uttryck för extremistiska uppfattningar under fängelsetiden.

När SvD uppmärksammade frågan i Sverige i februari i år sa Kriminalvården att problemet uppmärksammats men att det var ovanligt.

– Det har hänt att vi fått flytta individer, till en viss del handlar det om att vi splittrat grupper på grund av att det funnits en radikalisering. Men vi splittrar oönskade konstellationer utifrån att dessa kan påverka anställdas, klienters och samhällets säkerhet. Inte enbart för att det sker en radikalisering, sa Kriminalvårdens säkerhetsdirektör Per Westberg till SvD.

Annons
Annons

Morgan Johansson (S) vill förbereda Kriminalvården på rehabilitering av extremister som stridit utomlands.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 1

Samtidigt sa Säpo att den hade ett nära samarbete med Kriminalvården där det bland annat ingick informationsutbyten.

För några dagar sedan togs ett regeringsbeslut där Kriminalvården fått i uppdrag att kartlägga våldsbejakande extremism i svenska fängelser. I uppdraget ska myndigheten ta fram metoder och arbetssätt med klienter som är anslutna eller haft koppling till våldsbejakande extremistiska grupperingar.

Morgan Johansson (S) vill förbereda Kriminalvården på rehabilitering av extremister som stridit utomlands.
Morgan Johansson (S) vill förbereda Kriminalvården på rehabilitering av extremister som stridit utomlands. Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men justitieminister Morgan Johansson (S) säger till SvD att syftet är att bädda för det kommande lagförslaget som bland annat är tänkt att kriminalisera terrorresor, något som alltså inte framgår i det aktuella regeringsbeslutet.

– Vi kan hamna i en situation där vi kommer att få in en grupp av jihadister på svenska anstalter, då måste vi ha en beredskap och veta hur man ska hantera den situationen och vilka metoder man ska använda för att jobba med de här individerna i ett rehabiliterande syfte. Den kunskapen och beredskapen måste byggas upp, säger Morgan Johansson (S).

Om lagförslaget mot terrorresor klubbas igenom tror Johansson att individer kan dömas redan nästa år. Uppdraget till Kriminalvården är steg två i arbetet mot de som kan komma att gripas efter en terrorresa, menar justitieministern.

Ingången är att de ska sitta i fängelse. Men när vi väl har sagt det, då måste det finnas en beredskap på våra anstalter.

Annons
Annons

– Det har förts en diskussion om vad som ska hända med dem som kommer tillbaka från Syrien och Irak och som krigat för ISIS. Ingången är att de ska sitta i fängelse. Men när vi väl har sagt det, då måste det finnas en beredskap på våra anstalter, säger Morgan Johansson.

Finns det risk att ni fokuserar på något som är väldigt aktuellt just nu och att ni missar andra typer av extremism?

– Jag tror faktiskt inte det, ärligt talat. Man får inte glömma bort de andra delarna heller, vi har en våldsbejakande vänsterextremism också, och högextremismen ska man absolut inte underskatta, det såg vi Charleston i USA nyligen.

– Det som tillkommit på senare år, är resandet och radikaliseringen. När de här individerna kommer tillbaka efter att ha stridit så kan de utgöra betydande säkerhetsrisker här hemma. Dels har de fått ett nätverk, dels har de fått en kunskap hur man genomför olika dåd. De har också vistats i en miljö där de lärt sig att döda.

Det här sker inte förrän nu, terrorverksamhet har pågått länge i vår närhet, är Sverige naivt när det gäller att möta terrorism?

– När det gäller kriminaliseringen så är det klart, där borde Sverige ha agerat tidigare. Kriget i Syrien började ju 2011, vi började få rapporter om att folk åkte från Sverige sommaren 2012. Vi har under lång tid haft resande till al-Shabaab i Somalia, så den här frågan borde ha väckts allra senast när vi började få uppgifter om resorna 2012, säger Morgan Johansson.

Terrorexperten Magnus Ranstorp har tidigare sagt till SvD att lagförslaget mot terrorresor skulle kunna innebära att personer riskerar att bli mer radikaliserade i fängelser och menat att det viktigaste är att försöka få bort människorna från extrema grupper.

Kriminalvården har ännu inte tagit del av regeringsbeslutet och vill därför inte kommentera. Kriminalvården ska lämna sin slutrapport till regeringen den 31 maj 2016.

Lagförslag mot terrorresor ”inte nog avskräckande” | SvDsvd.seKriminalvården: Inga radikala religiösa grupperingar i fängelser | SvDsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons