Annons

Svenska fans registreras av Ryssland under VM

Över elvatusen svenskar som ska gå på fotbolls-VM registreras – personuppgifterna registreras och sparas av den ryska säkerhetstjänsten.

Men det kan finnas en risk att personuppgifter sparas längre än vad fansen tror.

– Det är lite läskigt, säger svenske supportern Martin Ladan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT

MOSKVA Redan i samband med vinter-OS i Sotji 2014 skapades ett system för att samla in så mycket data som möjligt om besökare.

Alla med biljett registrerade sina personuppgifter online, godkände att ens dator tog ett foto, och hämtade ut ett åskådarpass inför idrottsevenemanget.

I praktiken gav besökare sina uppgifter till den ryska federala säkerhetstjänsten FSB, som med informationen även kunde göra bakgrundskontroller.

Under vinter-OS använde FSB åskådarpassen för att kunna identifiera potentiella huliganer och stoppa dem från arenorna på förhand. Då nekades även miljöaktivister åskådarpass, vilket motiverades som en åtgärd för stoppa störande aktiviteter på arenorna.

– Målet då som nu är att stoppa huliganer. FSB har redan alla våra uppgifter, säger aktivisten Nikolaj Levsjits till SvD.

Annons
Annons

Han sympatiserar med oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, och är en av många aktivister som nekades tillträde till en idrottsanläggning inför vinter-OS 2014.

All data som samlas in av ministeriet lagras utan FIFA:s medverkan, säger Fedor Turbin, en presstalesperson från FIFA till SvD.

Levsjits tror att mindre protester kan äga rum under VM, men påminner om att det även finns en lag som förbjuder massiva protester under VM, enligt bestämmelser från inrikesministeriet.

I det här världsmästerskapet måste besökare skaffa ett så kallat ”fan-ID”, något som samordnas av kommunikationsministeriet i Ryssland.

– Utan ett fan-ID kommer man inte in på arenorna. För att ansöka om det måste man ha en matchbiljett, säger Marie Midgley, konsulär handläggare vid Svenska ambassaden i Moskva.

Utöver tillträde till arenorna fungerar fan-ID även som visum för supportrarnas inresa.

Inför VM har fler än 11 000 svenskar köpt biljetter till VM, enligt Svenska fotbollförbundet, och behöver därmed ett fan-ID.

– Allt som underlättar för supportrarna tycker vi ju är bra. Som vi förstår det är fan-ID skapat för att alla supportrar ska slippa visumhanteringen. Såväl fan-ID som ansökan om visum innebär väl dock liknande typ av registrering av personuppgifter, säger Göran Havik, projektledare på Svenska fotbollförbundet.

Åskådarpasset är giltigt 10 dagar innan och 10 dagar efter VM, enligt svenska ambassaden i Moskva.

Frågan är vad som händer med personuppgifterna som lämnas ut.

FIFA säger att man följer internationell standard när det gäller lagring av personuppgifter, och inte överför någon personlig data från biljettköpare.

– All data som samlas in av ministeriet lagras utan FIFA:s medverkan, säger Fedor Turbin, en presstalesperson från FIFA till SvD.

Innan man registrerar sig kan det vara bra att känna till att uppgifterna lagras till och med den 25 juli, enligt hemsidan, om inte någon annan rysk lag tillämpas. Det står inte vilken. Men det kan tolkas som att det blir en ändring i hanteringen av uppgifter om någon bedöms vara extra intressant för myndigheterna – vilket i så fall kan betyda att uppgifterna sparas.

23-årige svenske supportern Martin Ladan känner inte till hur länge hans personuppgifterna lagras.
– Det är lite läskigt, men jag som vanlig medborgare har inget att dölja.

SvD har sökt kommunikationsministeriet med en förfrågan om intervju men inte fått svar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons