Annons

Ivar Arpi:Svenska folket: sätt upp bevakningskameror!

Övervakningskamera.
Övervakningskamera. Foto: Anders Ahlgren/SvD
Under strecket
Publicerad

Det passerade nog obemärkt för många SvD-läsare: ”Två av tre säger ja till kameror i bostadsområden”. Kanske beror det på att det stod såhär i september: ”Nio av tio positiva till kameraövervakning”. Hur länge har detta varit en nyhet?

Redan i december 2002 kunde man läsa: ”Svensken för övervakning - Majoritet positiv till kamerabevakning för att bekämpa brott”. I artikeln redovisades sju undersökningar som alla entydigt visade att gemene man var positiv till kameror, i synnerhet om syftet var att bekämpa brott.

Detta kanske berodde på att kriget mot terrorismen just hade dragit igång? 

Nej då, 1995 gjorde svenska Gallupinstitutet en undersökning på uppdrag av SvD som visade att 60 procent var positiva till kameraövervakning i butiker, allmänna parker och på gator och torg.

60 procent anser inte att deras integritet kränks om de själva får besluta om kameraövervakning.

Det man alltså kan se över tid är att folk blir mer och mer positiva till kameraövervakning. Detta har skett samtidigt som politikerna har släpat fötterna efter sig. Den kamerautredning som presenterades sommaren 2017 slösade bort värdefull tid. I stället för att underlätta för polisen gjorde utredaren tvärtom och tillförde administrativa bördor. Regeringen tvingades därför vid jul tillsätta ännu en utredning till, för att utreda det den förra utredningen misslyckades med, och resultatet ska redovisas 15 augusti.

Om den nya utredningen inte föreslår något annat kommer Datainspektionen att vara tillsynsmyndighet och alltså ha veto över polisens kameror. Alliansen och SD vill dock slopa tillståndsplikten. I andra EU-länder anser man att det räcker med en personskyddslag och så länge man inte bryter mot den får man sätta upp kameror. Polisen betros alltså med att följa den lag man har till uppgift att upprätthålla. Men inte i Sverige. Inte ännu i vilket fall. Här är ­politikerna mer rädda för en polisstat, omfattande 150 kameror i hela landet, än den öppna kriminalitet som grasserar i särskilt utsatta områden.

I den senaste opinionsundersökningen tillfrågades även folk om de litar på att polisen skulle lyda lagen på egen hand, vilket en majoritet gör. Det vill säga: 60 procent anser inte att deras integritet kränks om de själva får besluta om kameraövervakning.

Nu återstår att se om den nya utredningen, som utredde den näst nyaste utredningen, kommer behöva utredas den också.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons