Annons

”Svenska företag måste förbereda sig på krasch”

Hans Dahlgren, EU-minister.
Hans Dahlgren, EU-minister. Foto: Charlotta Buxton

Alla svenska företag i Storbritannien är inte förberedda på en krasch ur EU. Det oroar EU-minister Hans Dahlgren då han besöker London.

Under strecket
Publicerad

Jonas Aurell.

Foto: Charlotta Buxton

Hans Norén.

Foto: Charlotta Buxton

LONDON Åskan mullrar över centrala London då EU-minister Hans Dahlgren träffar representanter för svenska bolag i Storbritannien. Ett ösregn gör att flera tunnelbanelinjer ligger nere. Beslutet om att det var olagligt att ställa in parlamentet har precis landat. Osäkerheten kring vad brexit kommer att innebära och när utträdet inträffar djupnar ytterligare.

Dahlgren träffar svenska företagare på Scandinavian Kitchen, ett kafé och en butik med skandinavisk mat ett stenkast från shoppinggatan Oxford Street.

Ägarna Jonas och Bronte Aurell grundade butiken år 2006. De såg hur finanskrisen drabbade London. Brexit är värre, anser Jonas Aurell.

– Efter finanskrisen jobbade alla för att komma vidare. Nu drar alla åt olika håll och ingenting händer. Det gör att allting stagnerar.

Enligt honom är det svårt att rekrytera personal och svårt att planera framåt eftersom ingen vet vad som kommer att hända. Som egenföretagare gör osäkerheten kring utträdet att det inte är självklart hur man ska förbereda sig inför brexit.

– Det finns inga extra resurser att planera för något som kanske kommer att hända.

Annons
Annons

Jonas Aurell.

Foto: Charlotta Buxton

Hans Norén.

Foto: Charlotta Buxton
Jonas Aurell.
Jonas Aurell. Foto: Charlotta Buxton

Scandinavian Kitchen importerar redan nu sina varor från Norge. Jonas Aurell hoppas därför att processen inte kommer att gå igenom några större förändringar efter brexit. Men allt beror på hur det går. Blir det ett utträde utan avtal påverkas allt.

– Om det blir en ”no deal” blir det svårt för varorna att komma fram eftersom vägarna kommer att vara fulla av långtradare. Vi måste då satsa på färre varor och importera mindre av sådant som filmjölk som har en kort livslängd.

Pressen fick inte delta i Hans Dahlgrens möte med de svenska företagarna på Scandinavian Kitchen. Men Dahlgren säger efteråt att företagen måste börja förbereda sig på en kraschlandning, innan det är för sent.

– Små företag kan få problem om det blir en brexit utan avtal. De måste bland annat registrera sig och söka tillstånd. Det är viktigt att nå den gruppen.

Hans Dahlgren är orolig över att en del små- och medelstora företag inte gjort det som krävs för att förbereda sig för en brexit utan avtal. Han uppmanar dem att ta till sig den information som finns på myndigheternas webbsidor, även om det inte blir ett utträde ur EU i slutet av oktober.

– Vi hoppas ju att det blir ett avtal.

Hans Norén.
Hans Norén. Foto: Charlotta Buxton
Annons
Annons

Hans Norén, vd för svenska rederi- och fastighetskonglomeratet Stenas brittiska bolag, Stena UK, som har hand om ett antal verksamheter i Storbritannien, deltog också i mötet. Sjöfartsbolaget har funnits i Storbritannien sedan 1965. Det har nu samarbetat med bland annat skattemyndigheterna och det brittiska transportministeriet för att förbereda sig för utträdet.

Också Hans Norén anser att det är de små företagen som kan drabbas hårdast av en brexit utan avtal. Han lyfter upp Stena UK:s hamn i Holyhead i Wales som exempel. På varje fartyg finns det så många lastbilar att om de ställdes på rad skulle de ta upp drygt tre och en halv kilometer. Om de tvingas köa på grund av utökade tullinspektioner växer sig bilköerna snabbt långa.

– Bara en minuts försening kommer att påverka mycket.

Jag har ingen tilltro till att regeringen här kommer att ro hem brexit utan kaos.

Hans Norén säger att Stena jobbat med bland annat myndigheterna i Wales för att hitta konkreta lösningar. Men blir det en brexit utan avtal kommer det att bli problem.

– De stora kunderna har kapacitet att förbereda sig. Vi har små kunder som ser på utvecklingen med oro. Alla vet inte hur de ska fylla i blanketterna som kan behövas.

Men för Jonas Aurell på Scandinavian Kitchen är det svårt att ta de brittiska myndigheternas varningar på allvar. Turerna kring brexit under de senaste åren har gjort att det är svårt att lita på dem som lovat förhindra att kaos bryter ut.

– Som svensk tror man att allt staten gör är för det allmänna bästa. Men här har man lärt sig varför folk inte litar på staten. Jag har ingen tilltro till att regeringen här kommer att ro hem brexit utan kaos. Därför är det svårt att förbereda sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons