Annons

Svenska helikoptrar ska släcka EU-bränder

Sverige bidrar med sex helikoptrar som ska kunna släcka skogsbränder i andra EU-länder. Under fredagen höll EU-kommissionären Christos Stylianides och inrikesminister Mikael Damberg en presskonferens där de berättade om Sveriges bidrag till rescEU.
Sverige bidrar med sex helikoptrar som ska kunna släcka skogsbränder i andra EU-länder. Under fredagen höll EU-kommissionären Christos Stylianides och inrikesminister Mikael Damberg en presskonferens där de berättade om Sveriges bidrag till rescEU. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverige ställer upp med sex helikoptrar för att släcka skogsbränder i andra EU-länder.

– De här helikoptrarna används i första hand i Sverige, men om vi inte har behov av dem kommer de att användas i andra EU- länder, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Under strecket
Jenny Rydberg / TT
Publicerad

En av de sex helikoptrar som kommer att användas för att släcka skogsbränder i andra EU-länder.

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 1

En av de sex helikoptrar som kommer att användas för att släcka skogsbränder i andra EU-länder.

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 1
En av de sex helikoptrar som kommer att användas för att släcka skogsbränder i andra EU-länder.
En av de sex helikoptrar som kommer att användas för att släcka skogsbränder i andra EU-länder. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverige är det första landet som bidrar med helikoptrar till det nya samarbetet rescEU. Det ska säkra att de olika resurserna som finns i enskilda EU-länder blir tillgängliga även i andra medlemsländer, till exempel för att släcka stora skogsbränder.

På en pressträff under fredagen berättade Mikael Damberg och EU-kommissionären Christos Stylianides om det svenska bidraget.

Det handlar totalt om sex helikoptrar som ska göras tillgängliga för andra EU-länder. De är en del av de 30 helikoptrar som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har upphandlat för skogsbrandsbekämpning.

– Vi stärker ju våra egna resurser med 30 helikoptrar, men vi har också sagt att vi kan få hjälp av EU för finansieringen av detta. Vi får någonstans mellan 15 och 20 miljoner kronor för att vara beredda att ställa upp med sex helikoptrar när de inte behövs i Sverige, säger Mikael Damberg till TT.

Annons
Annons

– När andra länder går in i det här kommer det också bli fler helikoptrar, fler flygplan och fler resurser som Sverige kan ha nytta av i ett extremt läge, som till exempel förra sommaren när vi fick hjälp av flera andra EU-länder.

Enligt Christos Stylianides, EU-kommissionär med ansvar för humanitärt bistånd och krishantering, är flera andra länder intresserade av att bidra med resurser till rescEU. Frankrike, Italien, Spanien, Kroatien och Cypern befinner sig redan i en pågående process för att eventuellt ge bidrag framöver.

Christos Stylianides besökte Sverige under skogsbränderna sommaren 2018.

– Då såg jag att samarbetet mellan svenska myndigheter och människor från våra andra medlemsstater var väldigt konkret. Utan hjälpen och engagemanget från andra medlemsstater hade det varit svårt för Sverige att hantera problemet. Solidariteten är inte bara teoretisk, utan något väldigt konkret. Vi behöver varandra och vi behöver bättre koordination, det är rescEU:s roll, säger han.

Enligt Mikael Damberg är beredskapen för skogsbränder i Sverige högre i år än tidigare.

– Men jag är noga med att inte ropa hej förrän jag har sett den här sommaren. Det har redan varit torrt och varmt, blir det en lika torr och varm sommar blir det utmaningar också för Sverige. Men vi har en starkare beredskap i år och det har vi visat nu på vårkanten.

Efter reklamen visas:
Svenska helikoptrar ska bekämpa bränder i EU
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons