Annons

Offret hyllar svenskarna som hjältar i öppet brev

Två svenska studenter avbröt ett sexuellt övergrepp de bevittnade på Stanford University i USA. Nu har ett brev från den drabbade kvinnan publicerats där svenskarna beskrivs som stora hjältar. Samtidigt går debatten het om varför förövaren – simstjärnan Brock Turner – bara dömdes till sex månaders fängelse.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Det var i början av 2015 som de två svenska doktoranderna Carl-Fredrik Arndt och Peter Jonsson kom cyklande inne på universitetsområdet på Stanford, söder om San Francisco.

Där såg de hur Brock Turner våldförde sig på en medvetslös kvinna bakom en sopcontainer. Enligt BuzzFeedNews ska svenskarna omedelbart känt på sig att något var fel. De tacklade omkull Turner, en 20-årig nationellt uppmärksammad simstjärna, innan de ringde polisen.

Åtalet för våldtäkt lades senare ner. Istället dömdes Turner för tre sexuella övergrepp begångna tidigare. Straffet blev sex månaders fängelse och tre års övervakning.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Nu har ett långt öppet brev från den drabbade, nu 23-åriga kvinnan, på nytt väckt debatten om längden på straffet, speciellt som Brock Turners pappa och även vänner offentligt försvarat simmaren. De två svenska studenterna, som i kvinnans brev beskrivs som hjältar, var huvudvittnen vid rättegången.

En av dem, Peter Jonsson, publicerade offrets brev på sin facebooksida på tisdagen. ”För mig är det här brevet unikt och så nära du kan komma att sätta ord på en upplevelse som inte kan beskrivas med ord,” skriver han.

Kvinnan skriver bland annat: ”Jag fick inte bara höra att jag hade blivit utsatt för sexuellt övergrepp. Jag fick också höra att jag – eftersom jag inte kunde minnas – inte tekniskt sett kunde bevisa att jag inte gillade det”

Till Expressen säger Carl-Fredrik Arndt att det var Peter som lyckades fånga förövaren.

– Sedan höll vi fast honom tills polisen kom, säger han.

Carl-Fredrik Arndt säger också att han blev väldigt rörd av att ta del av kvinnans brev, där hon bland annat skriver att hon sover med två cyklar ritade på ett papper ovanför sängen för att påminna sig om att det finns hjältar i den här historien och att hon aldrig kommer att glömma det skydd och den värme hon upplevde.

– Vi har inte träffat henne efter händelsen, men jag såg det häromdagen och det var väldigt starkt. Självklart är det en stor glädje att man kunde hjälpa henne, säger Carl-Fredrik Arndt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons