Annons

Svenska soldaterna skulle ha bytts ut – fryst läge

Den amerikanska basen i Ayn Al-Assad besköts av Iran i natt.
Den amerikanska basen i Ayn Al-Assad besköts av Iran i natt. Foto: Khalid Mohammed/AP

De 70 svenska jägarsoldaterna i Irak blir kvar på grund av det spända läget mellan USA och Iran. Oklart hur länge, men försvarspersonalen skulle ha bytts ut nu.

– Nu avvaktar vi ett stabilt säkerhetsläge, säger Jesper Tengroth, Försvarsmakten.

Under strecket
Publicerad

Sverige har 70 soldater på plats i Irak inom ramen för den USA-ledda koalitionen mot IS, Operation Inherent Resolve. Stationeringen på plats ska pågå i sex månader. En personalrotation skulle ha skett i dagarna men stoppas nu på grund av konflikten mellan Iran och USA.

Soldaterna finns på militärbasen Taji norr om Bagdad.

– Just nu fryser vi rotationen. Målsättningen är att personal som ska avsluta sin insats ska få komma hem så snart det går, de har gjort sitt och det finns anhöriga som väntar hemma, säger Jesper Tengroth, pressekreterare hos Försvarsmakten.

– Men just nu gör vi ingenting utan nu avvaktar vi ett stabilt säkerhetsläge innan vi fattar beslut.

”Det svenska styrkebidraget till koalitionen mot IS verkar i huvudsak i norra Irak och har rådgivning och utbildning av de irakiska försvarsstyrkorna som huvuduppgift”, heter det på Försvarsmaktens hemsida.

Men även utbildningen avbryts för tillfället, något som skedde natten mot onsdagen efter att läget skärptes mellan USA och Iran.

Hur länge pausas utbildningen?

Annons
Annons

– Det kan vi inte säga, det får läget utvisa. Just nu är det paus, sedan får vi se när det återupptas eller om det fattas något annat politiskt beslut, säger Jesper Tengroth.

Ett politiskt beslut i Irak?

– Nej, vi löser den här uppgiften som vi har fått av vår uppdragsgivare. Vår uppdragsgivare kan sen fatta ett beslut om vi ska förändra insatsen på något sätt. Då blir det nästa steg, men nu pausar vi. Parallellt med att vi ser till att vår personal mår bra.

Iran riktade i natt en robotattack mot bland annat den amerikanska basen i Ayn Al-Assad, något som också bekräftades av både Iran och USA. Enligt brittiska The Guardian träffades basen av 17 robotar, inkluderat två ballistiska robotar som aldrig detonerade.

Men även Taji, där det alltså finns svenska jägarsoldater, ska ha beskjutits med raketer enligt SVT som intervjuat representanter från Försvarsmakten. Inga svenskar ska dock ha skadats.

– Det är klart att det alltid är en anspänning att vara utsatt för den här typen av händelser. Olika personer påverkas olika mycket, men det är alltid en anspänning, säger Jesper Tengroth.

Försvarsmakten vill inte kommentera om svenska soldater är potentiella måltavlor i konflikten mellan USA och Iran.

– Vilka analyser vi gör av säkerhetsläget behåller vi för oss själva, säger Jesper Tengroth.

Brittiska Daily Mirror skriver samtidigt att det senare ska ha rapporterats om att det var övningar i Taji, och alltså ingen beskjutning.

SvD har inte hunnit klarlägga exakt vad som hänt vid basen där de svenska soldaterna finns.

Det finns idag totalt 3 000 soldater från 19 olika EU-länder placerade i Irak, enligt siffror från tankesmedjaInternational Institute for Strategic Studies (IISS). Ytterligare 300 soldater från tio EU-länder som lyder under Nato-kommando tillkommer också. 

Annons
Annons

En handfull länder med Tyskland i spetsen har sedan USA:s drönarattack mot general Qassem Soleimani, och den resolution som sedan klubbades i det irakiska parlamentet om att utländska styrkor ska lämna landet, meddelat att man kommer att omplacera eller kalla hem soldater, om än tillfälligt.

Av de europeiska länderna har Italien störst styrka i Iran (600), följt av Spanien (500) och Frankrike (400).

De flesta europeiska soldater är en del av ”Operation Inherent Resolve”, alltså den militära insatsen som ska besegra terrorsekten IS i Irak och Syrien.

I den operationen ingår styrkor från hela 70 länder, men lejonparten är europeiska och nordamerikanska.

Om de europeiska soldaterna i Irak kallas hem försvagas med största sannolikhet denna operation mot IS – något som i förlängningen kan innebära en större hotbild mot Europa.

”Det vi fruktade har hänt”, skrev Italiens utrikesminister Luigi di Maio på sin Facebooksida på onsdagen. Di Maio påpekade att ett europeiskt tillbakadragande från Irak kan båda öka IS förmåga att organisera nya terrorceller, och skapa nya flyktingströmmar till Europa.

Spaniens ställföreträdande premiärminister Carmen Calvo bekräftade samtidigt i spanska tv-kanalen RTVE att även delar av den spanska styrkan i Irak har lämnat landet.

– De (soldater) som befann sig på de mest riskfyllda platser har lämnat landet och rest till Kuwait, sade Calvo.

Från Frankrike har det däremot inte kommit några tecken om att franska soldater ska kallas hem.

Tidningen Le Figaro skriver att mycket står på spel för Frankrike och övriga Europa vid ett amerikanskt tillbakadragande från Irak: USA står idag för 85 procent av medlen i striden mot IS. Utan USA har länderna i Europa – inte minst Frankrike som varit måltavla för flera terrordåd utförda av IS – inte stor möjlighet att med kraft fortsätta den striden. 

En anonym källa nära regeringen i Paris säger till Le Figaro att president Emmanuel Macron också räknar med USA:s stöd för franska militära insatser mot jihadistgrupper i Sahelområdet i Afrika. 

Det är därför ”inte rätt tid” att reta upp USA, säger källan.

Efter reklamen visas:
Iransk attack mot amerikansk militärbas
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons