Annons

Svenska Kyrkan: ”Kommer att ställa frågor till Telia”

Telia får kritik från Svenska Kyrkan.
Telia får kritik från Svenska Kyrkan. Foto: Erik Simander/TT

När Telia vill lyfta fram bevis på hur framgångsrikt bolaget blivit inom hållbarhet, pekar de på Svenska Kyrkans beslut att börja investera i bolaget igen. Men nu får Telia kritik från Svenska Kyrkan, efter SvD:s avslöjanden om bolagets affärer i Azerbajdzjan.

– Detta väcker många frågor, säger hållbarhetschefen Sara Nordbrand.

Under strecket
Publicerad

Nu kommer Svenska kyrkan återigen att ställa frågor till Telia.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1

I den senaste kvartalsrapporten från Telia, som presenterades för en månad sedan, skriver vd Johan Dennelind själv om den resa som han menar att bolaget gjort inom hållbarhet under hans tid vid rodret.

”Som en del av grunden som vi bygger vår strategi på är att vara ledare i ansvarsfullt företagande med stark bolagsstyrning och en efterlevnad i världsklass. Det faktum att Svenska kyrkan efter fyra och ett halvt år har beslutat att överväga att investera i Telia Company igen är troligen ett av de starkaste bevisen på förbättring som vi har gjort inom detta område”, skriver han.

Men SvD:s avslöjanden kring Telias samarbete med ett bolag i Azerbajdzjan, Netframe, har reser frågetecken hur långt Telia kommit i sina ambitioner att vara ledare i ansvarsfullt företagande. Det menar Sara Nordbrand, hållbarhetschef på Svenska Kyrkan.

Det som väcker frågor nu, det är att Telias ledning påstås ha känt till problem som de sedan inte agerar på.

Svenska Kyrkan har nyligen fattat ett beslut om att åter tillåta investeringar i Telia Company, berättar hon. Beslutet fattades i november förra året.

Annons
Annons

Nu kommer Svenska kyrkan återigen att ställa frågor till Telia.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1

– Ser man på det Telia har byggt upp är det ett annat bolag i dag än vad det var under tidigare ledning och styrelse. De har till exempel byggt upp processer för att förebygga och agera på korruption och andra oegentligheter och de har fattat stora och jobbiga beslut, bland annat att lämna Eurasien, säger Sara Nordbrand.

Nu kommer Svenska kyrkan återigen att ställa frågor till Telia.
Nu kommer Svenska kyrkan återigen att ställa frågor till Telia. Foto: Johan Nilsson/TT

Hur väl stämmer den bilden med det som framkommit nu?

– Tidigare har det ju handlat mycket om arvet från den gamla tiden, då företaget har fått gå in och agera på sånt som successivt har kommit fram. Det som väcker frågor nu, det är att Telias ledning påstås ha känt till problem som de sedan inte agerar på.

Nu kommer Svenska kyrkan återigen att ställa frågor till Telia, berättar Sara Nordbrand.

– Vår process blir kontakta bolaget och ställa frågor. De har processer som de har lovat att följa, nu vi vill förstå hur det fungerar i praktiken. De har varit transparenta tidigare och här vill vi veta mer, säger hon – och tillägger:

– Även om vi fattar beslut att gå in i ett bolag är det inget som gäller för evigt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons