Annons

Svenska ledamöter i bråk om Venezuela: ”Jag skäms”

”S har anslutit sig till V:s krälande för diktaturen”, skrev EU-parlamentarikern Christofer Fjellner efter att fler svenska ledamöter röstat mot en EU-resolution som erkänner oppositionsledaren Guaidó som Venezuelas interimpresident. Frågan skapar het debatt bland svenska parlamentsledamöter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Christofer Fjellner (M) och Malin Björk (V).

Foto: Emil Langvad/TT Bild 1 av 2

Socialdemokraternas Jytte Guteland var en av de EU-parlamentariker som röstade mot Venezuela-resolutionen. Arkivbild från 2014.

Foto: Fredrik Persson/TT Bild 2 av 2

Christofer Fjellner (M) och Malin Björk (V).

Foto: Emil Langvad/TT Bild 1 av 1
Christofer Fjellner (M) och Malin Björk (V).
Christofer Fjellner (M) och Malin Björk (V). Foto: Emil Langvad/TT

På torsdagen röstade EU-parlamentet om en Venezuela-resolution som erkänner Juan Guaidó som landets självutnämnde interimspresident, samt kräver att fria och öppna val ska hållas i Venezuela. Resolutionen röstades igenom med god marginal: 439 röster för och 104 röster mot.

En majoritet av de svenska parlamentarikerna röstade dock mot resolutionen: S, MP, V och Fi röstade samtliga emot, medan M, KD och SD röstade för.

Och det dröjde inte länge innan frågan hade sått split mellan de svenska parlamentarikerna:

”Idag skäms jag som svensk i EU-parlamentet. Nu har även även S och MP anslutit sig till V:s krälande för diktaturen.” skrev EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) i ett inlägg på Twitter efter omröstningen.

Annons
Annons

Socialdemokraternas Jytte Guteland var en av de EU-parlamentariker som röstade mot Venezuela-resolutionen. Arkivbild från 2014.

Foto: Fredrik Persson/TT Bild 1 av 1

Vänsterpartiets ledamot Malin Björk tycker dock inte att det finns fog för kritiken.

– Vänsterpartiet ser oerhört allvarligt på situationen i Venezuela och har varit tydliga i vårt ställningstagande mot Maduro, vi är varken för Maduro eller Guaidó, vill inte Fjellner se det är det hans ensak, säger Malin Björk (V) till SvD.

Malin Björk menar att Fjellners argument är ”tramsigt mummel” och pekar i stället på riskerna för upptrappat våld i Venezuela:

– Att följa i Trumps spår är farligt. Man kan inte tvinga fram lösningar genom hot, de måste komma från folket själva genom fria val. Att skjuta från höften och ställa sig bakom en kandidat som Guaidó anser Vänsterpartiet ökar risken för en internationell väpnad konflikt.

Socialdemokraternas Jytte Guteland var en av de EU-parlamentariker som röstade mot Venezuela-resolutionen. Arkivbild från 2014.
Socialdemokraternas Jytte Guteland var en av de EU-parlamentariker som röstade mot Venezuela-resolutionen. Arkivbild från 2014. Foto: Fredrik Persson/TT

Det är aggressivt och populistiskt.

Jytte Guteland (S) anser även hon att Fjellners kritik inte är befogad.

– Att påstå att vi stödjer Maduro är ett hårresande inkorrekt påstående, en rökridå. Bråket vittnar om Moderaternas desperation, det är aggressivt och populistiskt, säger hon.

Socialdemokraternas mot-röst sker med stöd av folkrätten, menar Jytte Guteland vidare:

– Enligt folkrätten framgår det tydligt att varken Sverige, eller EU, bör erkänna enskilda presidenter, utan endast nationer. Att resolutionen röstades igenom återspeglar att Sverige har en starkare tilltro till folkrätten än en del EU-länder.

Christofer Fjellner (M) köper dock inte Socialdemokraternas argument.

– Det är en snurrig folkrättslig tolkning att omvärlden inte ska blanda sig i till varje pris. Varför ska Venezuelas folk lida bara för att man inte vill ta ställning? säger han.

Både S och V påpekar att de inte stödjer Maduro, är du av annan uppfattning?

– De röstade mot den resolution som kräver Maduros avgång, jag kan inte tolka det på något annat sätt än att de stödjer honom.

Är det taktfullt att göra partipolitiska poänger i en fråga som Venezuela?

– Att säga att man inte ska debattera vissa politiska frågor för att de är känsliga är inte demokratiskt. Kan man göra politiska poänger genom att ta ställning mot diktaturer så är det rimligt. Utrikespolitik styrs av våra värderingar, och vår skilda syn visar väljarna var vi står, säger Christofer Fjellner.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons