Annons

Polisen: Fler män säljer partner i prostitution

Polisen upptäcker nu fler fall än tidigare där män förmått sin fru, flickvän eller sambo att prostituera sig. Det handlar om en koppleriverksamhet utöver den organiserade sexhandeln, där syftet kan vara att dryga ut hushållskassan eller leva lyxigare, enligt polisen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Polisen uppskattar att det rör sig om cirka tio fall på ett år och de senaste två åren har fenomenet blivit vanligare. Bilden är en genrebild.

Foto: Karin MalmhavBild 1 av 2

Simon Häggström, chef för prostitutionsgruppen inom polisen i Stockholm.

Foto: Foto: Lars PehrsonBild 2 av 2

Polisen uppskattar att det rör sig om cirka tio fall på ett år och de senaste två åren har fenomenet blivit vanligare. Bilden är en genrebild.

Foto: Karin MalmhavBild 1 av 1
Polisen uppskattar att det rör sig om cirka tio fall på ett år och de senaste två åren har fenomenet blivit vanligare. Bilden är en genrebild.
Polisen uppskattar att det rör sig om cirka tio fall på ett år och de senaste två åren har fenomenet blivit vanligare. Bilden är en genrebild. Foto: Karin Malmhav

En 45-årig man i Västernorrland misstänks ha tvingat sin 25-åriga sambo att sälja sex till minst 24 olika män. Domen kommer på måndagen och bevisningen mot mannen är stark, anser åklagaren.

I förhör har kvinnan sagt att hon kände sig tvingad att sälja sex för att hon stod i skuld till mannen. Polisen har också identifierat 24 sexköpare, men det verkliga antalet antas vara mycket högre.

Mannen förnekar brott och hålls kvar i häktet i väntan på dom.

På polisens nationella operativa avdelning, NOA, tar man emot lägesrapporter om prostitution och människohandel från alla polisregioner. En brottslighet där både offer och gärningsmän ofta kommer från länder med utbredd fattigdom. Men polisen har också upptäckt ett annat fenomen, där extrem fattigdom inte är den drivande faktorn.

Annons
Annons

Tidigare har det funnits en uppfattning om att det bara är utländska hallickar som gör så här, men så är det inte.

Kajsa Wahlberg är nationell rapportör på NOA och säger till SvD att polisen upptäckt fler fall på flera håll i landet där svenska män säljer ut sin partner på liknande sätt som åklagaren anser skett i fallet i Västernorrland.

– Vi har sett en viss ökning av inrapporterade fall där svenska män utnyttjar sin flickvän, fru eller sambo, säger Wahlberg.

För att de lever fattigt?

– Det behöver kanske inte ens vara så, utan att man snarare vill leva lite lyxigare, har en skuld att betala eller för att köpa droger. Det här är något som vi har sett tidigare, men fler sådana fall har rapporterats in de senaste två åren.

Det handlar om runt tio misstänkta fall per år, där några har lett till fällande domar. Inget stort antal, men polisen tycker sig ändå se ett förändrat mönster.

– Nu handlar det ibland om att dryga ut hushållskassan. Och tidigare har det funnits en uppfattning om att det bara är utländska hallickar som gör så här, men så är det inte, säger Kajsa Wahlberg.

Var är kvinnorna ifrån?

– Det som skiljer de här kvinnorna från de som förs in i landet i syfte att säljas för prostitutionsändamål är att de här kvinnorna har haft en längre etablering i Sverige, eller har vuxit upp här. Det är etablerade par där mannen kommit på idén att tjäna pengar på kvinnan.

Kvinnornas väg in i prostitution ser olika ut – det kan handla om en känsla av att stå i skuld eller att man blivit manipulerad av den som man har starka känslor för. Polisen har också sett att kvinnor med intellektuella funktionsnedsättningar utnyttjats.

Annons
Annons

Simon Häggström, chef för prostitutionsgruppen inom polisen i Stockholm.

Foto: Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Jag är helt övertygad om att vi behöver renodlade människohandels-grupper.

45-åringen i Västernorrland riskerar att dömas för grovt koppleri, som ger fängelse i lägst två år och högst åtta år.

– Det här är jätteallvarligt och det är väldigt bra att polisen i region Nord har lyckats upptäckta detta trots knappa resurser, säger Kajsa Wahlberg.

De kvinnor som utnyttjas i prostitution i Sverige kommer främst från utlandet, från länder som Rumänien, Bulgarien och Nigeria. En majoritet av dem är utsatta för organiserad sexhandel.

Simon Häggström, chef för prostitutionsgruppen i Stockholm, säger att fall där svenska män fått sin partner att prostituera sig är sällsynt – men att hans grupp vid flera tillfällen upptäckt exempelvis rumänska män som agerar hallick till sin partner.

– Jag kan bara komma på att vi har haft ett sådant case från förra året, där en svensk flickvän såldes. Ärendet blev nedlagt. Åklagaren tyckte inte att det höll, säger Häggström.

Simon Häggström, chef för prostitutionsgruppen inom polisen i Stockholm.
Simon Häggström, chef för prostitutionsgruppen inom polisen i Stockholm. Foto: Foto: Lars Pehrson

Som SvD tidigare berättat flyttas kvinnor systematiskt runt mellan städer för att kunna dra in så mycket pengar som möjligt innan polisen griper köparna. Att det finns polis som griper sexköpare i Stockholm är avskräckande och därför flyttas kvinnan till en annan mellanstor ort – därför behövs fler poliser som arbetar med prostitution och människohandel i hela landet, menar Häggström.

– Jag är helt övertygad om att vi behöver renodlade människohandelsgrupper, säger han.

Hösten 2015 kom ett direktiv från rikspolischef Dan Eliasson att polisen ska förstärka arbetet med att bekämpa människohandel – men kritikerna menar att för lite har hänt sedan dess.

Arbetet har gått långsamt och omorganisationen inom polisen har bidragit till det.

– Målet är att det ska finnas grupper i storstadsregionerna som är specialiserade på det här, och på mindre orter ska man kunna få stöd i arbetet. Vi är inte där vi vill vara än, men det är på väg åt rätt håll, säger Kajsa Wahlberg.

Planen är att NOA nu ska besöka varje polisregion för att följa upp hur polisledningarna har följt direktivet, ett arbete som påbörjats.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons