Annons

Svenska Martina anklagar FN-topp för sexövergrepp

Martina Broström berättar sin internationellt uppmärksammade historia för SvD.
Martina Broström berättar sin internationellt uppmärksammade historia för SvD. Foto: Mark Henley/Panos Pictures

Toppchefen på FN anklagas för sexuellt övergrepp på svenska Martina i en hiss. När hon anmäler saken försvinner allt i vad hon beskriver som en mardröm av partiska utredningar, mutor, munkavle och mörkläggning.

Nu berättar Martina Broström sin internationellt uppmärksammade historia för SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Luiz Loures, biträdande chef för UNAIDS och biträdande undergeneralsekreterare för FN.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 3

”Jag blir chockad och rädd. Jag förstår inte riktigt vad som händer”, säger Martina Broström.

Foto: Mark Henley/PanosBild 2 av 3

Michel Sidibé, chef för UNAID.

Foto: Aas, Erlend/APBild 3 av 3

GENÈVE Den lummiga parken vid FN-högkvarteret badar i vårsol, och fågelkvitter strömmar från träden. Vi sätter oss på en träbänk lite avsides, och 38-åriga trebarnsmamman Martina Broström från Malmö drar efter andan. Stryker det långa håret ur ansiktet och ler blekt.

Hon har mycket att berätta. Hon är fortfarande sjukskriven efter allt som hänt, och djupt upprörd över hur FN och organet UNAIDS hanterat hennes fall om sexuella trakasserier och övergrepp.

Hennes historia är uppseendeväckande, och kontroversen skulle kunna beskrivas som FN:s Metoo-stund, där Martina är ett sorts FN:s Wienstein-offer. Mannen som anklagas för sexövergrepp har liknande anklagelser mot sig från flera andra FN-anställda.

Efter reklamen visas:
Hon anmälde FN-topp för sextrakasserier

Men vi tar det från början. Hon anställs vid FN-organet UNAIDS i Genève 2011 för att jobba med kampen mot hiv/aids. Hennes överordnade är brasilianaren Luiz Loures, biträdande chef för UNAIDS och biträdande undergeneralsekreterare för FN.

Han stryker mig över håret och håller fast mig i nacken.

Martina är från början avvaktande mot honom.

– Jag har hört om hans närgångna beteende mot kvinnor och håller mig på avstånd. Jag är typiskt svensk, tar på mig arbetsrocken när jag kommer till jobbet och håller mig på min kant, berättar hon.

Annons
Annons

Luiz Loures, biträdande chef för UNAIDS och biträdande undergeneralsekreterare för FN.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 2

”Jag blir chockad och rädd. Jag förstår inte riktigt vad som händer”, säger Martina Broström.

Foto: Mark Henley/PanosBild 2 av 2

Ändå gör Loures närmanden.

– Han stryker mig över håret och håller fast mig i nacken. Han tar mig i handen när jag står nära, granskar hur jag är klädd och gör kindpussar så nära munnen han kan. Det är obehagligt, men jag säger inget. Han är ju ansvarig för hela avdelningen.

Luiz Loures, biträdande chef för UNAIDS och biträdande undergeneralsekreterare för FN.
Luiz Loures, biträdande chef för UNAIDS och biträdande undergeneralsekreterare för FN. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Martina håller god min, och jobbar på. Men så kommer konferensen i Thailand i maj 2015. Efter en sammankomst på hotellet Dusit Thani i Bangkok, försöker Loures bjuda ut Martina på middag. Hon tackar nej, och i stället blir det ett arbetsmöte i hotellbaren.

Han pressar in sin tunga i min mun, och försöker kyssa mig. Han tar våldsamt på min kropp och mina bröst.

– Vi för en arbetsmässig diskussion om hiv-prevention. När det inte finns mer att säga vill jag gå till mitt rum för att förbereda en presentation. Vi tar hissen, och trycker in knapparna till olika våningar.

Det är då det händer.

– Jag står vid hissväggen och han i mitten. Helt plötsligt kastar han sig över mig och trycker upp mig mot väggen. Han pressar in sin tunga i min mun, och försöker kyssa mig. Han tar våldsamt på min kropp och mina bröst. Jag blir chockad och rädd. Jag förstår inte riktigt vad som händer.

”Jag blir chockad och rädd. Jag förstår inte riktigt vad som händer”,  säger Martina Broström.
”Jag blir chockad och rädd. Jag förstår inte riktigt vad som händer”, säger Martina Broström. Foto: Mark Henley/Panos
Annons
Annons

Hissen stannar på Loures våning men övergreppet fortsätter, enligt Martina.

– När dörrarna öppnas försöker han tvinga mig ur hissen och dra mig bort mot sitt rum. Jag håller fast i hisskanten och vädjar till honom att sluta. Han har passerat alla gränser. Jag är så rädd att situationen ska eskalera. Jag ser den tomma långa korridoren och har bara en tanke i huvudet: jag får inte lämna hissen.

Hon lyckas slita sig loss, och hissen fortsätter till hennes våning. Efter det väntar ett förvirrat töcken.

– Jag ringer min mamma som försöker lugna mig och uppmanar mig att rapportera vad som hänt. Jag gråter floder och vet inte vad jag ska ta mig till. Jag måste få tänka över vad som hänt. Jag kan inte fatta att min högsta chef förgripit sig på mig sexuellt. Alltihop är så äckligt.

Det blir en sömnlös natt i Bangkok och dagen efter kommer Loures fram till henne under en arbetssession.

– Han säger ”hur är det med dig i dag, jag försökte ringa ditt rum i går och ville veta att allt var okej”. Jag fryser till is, och har inte ens förmåga att svara. Jag känner mig fruktansvärt utsatt.

Efter den majdagen 2015 börjar vad Martina beskriver som ”hämnden”. Loures stoppar arbetsresor för henne, baktalar henne och manövrerar bakom kulisserna. Han tar ifrån henne viktiga arbetsuppgifter, och utesluter henne från viktiga möten.

– Men jag vågar inte anmäla vad som skett. Jag tror att de inte tar det på allvar och är rädd att de ska hämnas ännu mer mot mig.

Detta är Martinas version av vad som hänt. Själv förnekar Loures händelserna i hissen och anklagelser om trakasserier. Fyra andra kvinnor har gått ut med liknande anklagelser mot Loures, ett liknande övergrepp skedde också i en hiss.

Annons
Annons

Michel Sidibé, chef för UNAID.

Foto: Aas, Erlend/APBild 1 av 1
Michel Sidibé, chef för UNAID.
Michel Sidibé, chef för UNAID. Foto: Aas, Erlend/AP

Till sist vågar Martina anmäla sexövergreppet officiellt till UNAIDS och dess chef Michel Sidibé hösten 2016, efter uppmaning från svenska UD som följt ärendet. Efter det startar en FN-utredning som får svidande kritik från aktivister för att vara partisk och misskött.

Inte nog med det. Mitt under utredningen försöker högsta chefen Michel Sidibé pressa Martina att lösa dispyten med Loures i tysthet. Ena gången sker det under arbetsbesök i Stockholm 2017. Sidibé tar Martina åt sidan och säger ”kanske vi kan hitta en väg ur detta utan att det blir stort problem för trovärdigheten för organisationen och dig själv”. Detta har bekräftats i utredningen som inte är offentlig men lästs av SvD.

Andra gången sker det på Hotel Intercontinental i Genève.

– Sidibé är väldigt noga med att det var ett hemligt möte. Sedan lockar han med befordran om jag tar emot en ursäkt från Loures. Jag vägrar. Jag har inga intentioner att dra tillbaka min anmälan.

– Då inser jag att Sidibé inte är neutral, utan försöker skydda sin vän och närmaste man. Klassiskt maktmissbruk i kombination med mutor och utpressning. Det är motbjudande.

I januari 2018 kommer utredningens slutsats: ”Loures uppträde med kyssar och närmanden kan ses som olämpligt, särskilt med tanke på hans ledande position. Men tillräckliga bevis saknas för att styrka anklagelserna om sexuellt övergrepp”. I klartext: ord står mot ord och ingen övervakningskamera i hissen kan berätta sanningen. Luiz Loures frias.

Annons
Annons

– Jag blir helt knäckt. Det känns som ett slag i ansiktet. När jag till sist vågat anmäla övergreppet har allting hanterats på värsta tänkbara sätt, Loures går fri och jag framstår som en lögnare.

– Vem vågar anmäla sextrakasserier efter detta? Vem kan ha förtroende för att FN utreder oegentligheter på oberoende sätt? Och vilken signal skickar detta till andra kvinnor inom FN som utsätts för sextrakasserier?

Martina suckar djupt. Några dagar tidigare har det meddelats att Luiz Loures inte söker ny mandatperiod vid UNAIDS, och formellt lämnat organisationen den 1 maj. Nu har han gått i pension.

Då kommer plötsligt en oväntad nyhet: UNAIDS öppnar återigen utredningen efter den massiva kritiken. Detta är något mycket ovanligt inom FN. Utredningen ska nu göras av FN:s kontor för intern revision i New York och avgöras av Världshälsoorganisationen. Men Martina sågar planen:

– Det är en politisk pr-kupp för att rentvå Luiz Loures och Michel Sidibé. FN utreder sig självt igen. Vad som krävs är en extern och fullständigt oberoende utredning, inget annat duger.

SvD har sökt Luiz Loures, men fått svar från UNAIDS att ”han lämnat organisationen”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons