Annons

Svenska #metoo-kampanjen – en världsnyhet

Under hösten har #metoo-kampanjen gått som en löpeld genom landet. Men nyheter om övergrepp kopplade till filmstjärnor, toppolitiker och Svenska Akademien har också uppmärksammats av stora internationella medier.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

1 / 5

USA: Dålig ton i svenska musikbranschen

Även uppropet #närmusikentystnar har uppmärksammats internationellt. Det amerikanska public service-bolaget NPR har skrivit om berättelserna om övergrepp i den svenska musikindustrin som undertecknats av över 2000 kvinnor.

De intervjuar det svenska bandet First Aid Kit som bland annat svarar att:

”Det här problemet är inte unikt för den svenska musikindustrin”.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

2 / 5

Storbritannien: sexism inom svenska filmbranschen

Den amerikanska tidningen Hollywood reporter var en av flera internationella medier som uppmärksammade uppropet #tystnadtagning, som publicerades i SvD 8 november. Tidningen fokuserade på att den svenska Oscarsvinnaren Alicia Vikander var en av de som skrev under uppropet.

En annan tidning som uppmärksammade uppropet var brittiska Independent som träffade Alexandra Rapaport och fyra andra svenska skådespelare för att prata om sexism inom den svenska film- och teaterbranschen.

Andra välkända tidningar som franska Le Monde, finska YLE, italienska La Repubblica, spanska La Vanguardia och tyska Deutsche Welle rapporterade också om #tystnadtagning.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

3 / 5

Australien: Varför just Sverige?

I en stort uppslagen artikel tar det australiensiska public service-bolaget SBS upp hur #metoo påverkat Sverige. De går igenom hela händelseförloppet från inledningen i svallvågorna efter skandalen kring den amerikanska producenten Harvey Weinstein till yrkesuppropen och den senaste skandalen kring kulturprofilen knuten till Svenska Akademien.

Den röda tråden är frågeställningen: Varför har #metoo blivit så stort just i Sverige? För att få svar på frågan intervjuar de jämställdhetsminister Åsa Regnér. Hon berättar om kampen för jämställdhet i Sverige och tar upp det faktum att Sverige är ett av världens mest jämställda länder.

”Vi har nått en viss nivå, vi har en stor medvetenhet om jämlikhet, men uppropen och kvinnorna som träder fram visar att det fortfarande finns orättvisor. Och kvinnor kräver rättvisa – det är det som nu sker, säger Åsa Regnér till SBS.

Why is the #MeToo movement sending shockwaves through Sweden?sbs.com.au
Annons
Annons
Bild 1 av 1

4 / 5

Ryssland: Svenska Akademien inte så nobel

Statliga ryska Sputnik news, som närmast är en propagandasajt, har uppmärksammat att Svenska Akademien hamnat i blåsväder. Det efter avslöjanden om institutionens nära band med en kulturprofil som anklagats för våldtäkt och sexuella trakasserier av ett flertal kvinnor.

Under rubriken ”Not so Nobel: Swedish Academy Entangled in #Metoo Sex Scandal” återger Sputnik nyheten om Akademien – som är världskänd eftersom ledamöterna beslutar om vem som får Nobelpriset i litteratur.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

5 / 5

Turkiet: Utrikesminister Wallström utsatt

Den turkiska regeringstrogna tidningen Daily Sabbah uppmärksammade att Sveriges utrikesminister Margot Wallström sa att hon upplevt sexuella trakasserier på högsta politiska nivå. Uttalandet gjorde hon i samband med publiceringen av #imaktenskorridorer – ett upprop med berättelser om övergrepp inom politiken som 1600 kvinnor skrivit under.

Vinkeln i artikeln är att det förekommer sexuella trakasserier bland EU-toppar.

Annons
Annons
Annons
Annons