Annons

Svenska operatörer håller fast vid Huawei

Foto: Kin Cheung /AP

De svenska operatörerna håller dörren öppen för Huawei. Flera andra länder överger den kinesiska leverantören av nätverk på grund av säkerhetshot Men bolaget är med i flera 5G-upphandlingar i Sverige.

Under strecket
Publicerad

I Norge överger Telia Huawei. När det kommande 5g-nätet är utbyggt 2023 blir det uteslutande med utrustning från svenska nätleverantören Ericsson. Beskedet om att man byter från Huawei till Ericsson i Norge kom i början av oktober. Men Telia-koncernen gör klart att det inte ska tolkas som att Huawei portas.

– Vi kommentar inte investeringar i förväg. I övrigt så har vi en god relation till Huawei och de kommer att fortsätta att vara en viktig leverantör, säger Ralf Bagner presstalesman på Telia till SvD.

Vi kommentar inte investeringar i förväg. I övrigt så har vi en god relation till Huawei och de kommer att fortsätta att vara en viktig leverantör.

Flera länder, bland annat USA, Australien och Nya Zeeland, har redan förbjudit sina operatörer att använda 5G-utrustning från Huawei.

Anledningen är misstankar om att utrustningen skulle kunna användas som en bakdörr om den kinesiska regeringen vill avlyssna trafiken i nätverken.

Frågan om spioneri har aktualiserats i och med övergången till den nya 5G-tekniken, som anses vara mer sårbar för avlyssning än dagens 4G-nät.

Annons
Annons

På operatören Tre så säger man att man följer utvecklingen.

– Självfallet är vi väldigt medvetna om diskussionerna och följer kontinuerligt utvecklingen. När det gäller 5G så utvärderar vi flera leverantörer och kommer att välja de som passar oss bäst med hänsyn till kvalitet, kostnad och säkerhet. Givetvis tar vi hänsyn till vad som framkommer i den pågående säkerhetsdiskussionen, säger Mårten Lundberg, kommunikationschef på Tre.

Av konkurrens- och säkerhetsskäl vill inte Tre kommentera exakt hur dom arbetat med sina leverantörer och hur deras nät är uppbyggt.

Telia är inte ensamma om att behålla relationen till det kinesiska företaget. Just nu håller Tele2 och Telenor att välja telekomleverantör till sin gemensamma 5G utbyggnad, som görs inom ramen för det samägda bolaget Net4Mobility

– När det gäller radionätet så har vi ännu inte valt leverantör inför den kommande 5G-utbyggnaden. Upphandling pågår och vi kan inte kommentera den eller deltagande aktörer närmare innan processen avslutats, säger Mikko Viitala presschef Telenor.

Han indikerar att Huawei är med i anbudsprocessen.

– Resultatet av den pågående upphandlingen kommer meddelas så snart den kommit i mål. Det vi kan säga är att Telenor har som strategi att använda sig av flera olika leverantörer, där Huawei är en leverantör av utrustning till det befintliga mobilnätet.

Frågan om Huaweis framtid som telekomleverantör har blivit en het potatis sedan USA svartlistat bolaget för att det anses vara en säkerhets risk. I förra veckan rapporterade Financial Times att USA är intresserade av att stödja Huaweis konkurrenter, såsom Nokia och Ericsson, finansiellt.
– Vi gav upp vår självständighet inom telekommunikationsutrustning för decennier sedan och nu inser vi att detta kanske inte har varit det bästa valet ur nationell säkerhetssynpunkt, uppgav en hög regeringstjänsteman till tidningen.
– Om vi inte gör det, kan Huawei snart vara det enda alternativet för de som vill lansera 5G-nätverk, tillade han till Financial Times.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons